Ordet är ditt – ett ordmanifest

OmslagFelicia låg nära

Att formulera tankar i ord är en rättighet förunnad varje människa. Men många kommer att försöka övertyga dig om att du inte har den rätten. Att du först måste vara rätt, lära dig att stava korrekt, lägga orden i korrekt ordning, uttala dem korrekt, tänka korrekt.

Det är inkorrekt.

För du ska veta detta: Du kan. Låt ingen inbilla dig något annat – allra minst du själv. Även om orden ibland kan vara som trotsiga tvååringar och vill kasta sig huller om buller utan någon som helst ordning, så ska du också veta: de är fortfarande dina. Ingen annans. Dina. Lek med dem, ha roligt med dem, låt dem hjälpa dig, reta dig, trösta dig, lär dig av dem. Använd gamla, upptäck svåra, leta upp galna, hitta på nya. De behöver inte vara perfekta i början, de behöver aldrig vara perfekta – de har rätt att finnas ändå. I alla former, kombinationer och situationer.

Precis som du.

Ett varningens ord bara – behandla dem varsamt. För ett slarvigt ord kan svida som ett vattnigt skavsår som aldrig läker. Så välj dem noga.

Men låt dina ord formulera världen, så som den ser ut för dig. Hjälp mig att förstå. Hjälp dig själv att förstå. Dela dina upplevelser, dina tankar, din oro, din glädje.

Och glöm aldrig, aldrig, aldrig: ordet är ditt.

Advertisements
This entry was posted in Debut, Felicia Welander and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ordet är ditt – ett ordmanifest

  1. Det här ska jag läsa högt för mina ängsliga skrivarkursdeltagare på måndag 🙂

  2. Pia Widlund says:

    Visst är ordet mitt och visst är det kul och utvecklande att bara skriva, skriva, skriva. Och det gör jag. Ibland dåligt, ibland lite bättre. Det handlar bara om att skriva, skriva, skriva. För gör man det tillräckligt mycket och ofta så kan det bli en bra story till slut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s