Ordet är ditt – ett ordmanifest

OmslagFelicia låg nära

Att formulera tankar i ord är en rättighet förunnad varje människa. Men många kommer att försöka övertyga dig om att du inte har den rätten. Att du först måste vara rätt, lära dig att stava korrekt, lägga orden i korrekt ordning, uttala dem korrekt, tänka korrekt.

Det är inkorrekt.

För du ska veta detta: Du kan. Låt ingen inbilla dig något annat – allra minst du själv. Även om orden ibland kan vara som trotsiga tvååringar och vill kasta sig huller om buller utan någon som helst ordning, så ska du också veta: de är fortfarande dina. Ingen annans. Dina. Lek med dem, ha roligt med dem, låt dem hjälpa dig, reta dig, trösta dig, lär dig av dem. Använd gamla, upptäck svåra, leta upp galna, hitta på nya. De behöver inte vara perfekta i början, de behöver aldrig vara perfekta – de har rätt att finnas ändå. I alla former, kombinationer och situationer.

Precis som du.

Ett varningens ord bara – behandla dem varsamt. För ett slarvigt ord kan svida som ett vattnigt skavsår som aldrig läker. Så välj dem noga.

Men låt dina ord formulera världen, så som den ser ut för dig. Hjälp mig att förstå. Hjälp dig själv att förstå. Dela dina upplevelser, dina tankar, din oro, din glädje.

Och glöm aldrig, aldrig, aldrig: ordet är ditt.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Felicia Welander och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ordet är ditt – ett ordmanifest

  1. Camilla Jönsson skriver:

    Det här ska jag läsa högt för mina ängsliga skrivarkursdeltagare på måndag 🙂

  2. Pia Widlund skriver:

    Visst är ordet mitt och visst är det kul och utvecklande att bara skriva, skriva, skriva. Och det gör jag. Ibland dåligt, ibland lite bättre. Det handlar bara om att skriva, skriva, skriva. För gör man det tillräckligt mycket och ofta så kan det bli en bra story till slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s