Vikten av en berättelse

OmslagFelicia

På mitt nattduksbord ligger just nu Berättarens handbok av Christina Claesson, en fantastisk liten bok som jag tar upp då och då när jag behöver påminna mig om berättarkonstens alla skrymslen och vrår.

Den får mig att fundera på vad det är som gör att vi människor har ett sådant stort behov av berättelser. Redan som barn älskar vi att höra sagor och det är enkelt att tro att det behovet skulle avta när vi blir vuxna, men det verkar snarare vara tvärtom – behovet av berättelser verkar öka med åren. Allt ifrån tonåringar till pensionärer, från spärrvakter till börs-VD:ar konsumerar berättelser i tv-serier, filmer, böcker, poddar, videos– och verkliga storys kring kändisar i glossiga magasin.

Berättelsen är en urkraft.

Något av det roligaste jag vet är att vara volontär på Berättarministeriet – en fantastisk organisation som håller skrivarverkstäder för barn i arbetslöshetstäta områden. Barn som lever i hem där det inte alltid är självklart med tillgång till böcker och berättelser. I början är barnen väldigt blyga. Rädda för att göra fel. Vill stava rätt. Göra rätt. Men så småningom släpper det och det är så fantastiskt att se hur deras ögon lyser upp av glädje över att få skapa sin berättelse. Tagen ur deras egen fantasi.

Jag tror att det är som det står i den där handboken på mitt nattduksbord:

“Fantasi betraktas i vissa sammanhang som farlig eftersom den går utanför gränserna, ifrågasätter rådande ordning och sällan lyder vare sig juridiska, etiska eller sociala lagar. Inte bara omgivningen utan även man själv kan vara rädd för det som fantasin skapar. Men fantasin är livsviktig, bland annat för att den är redskapet för vår empati. Det är tack vare fantasin och visualiseringsförmågan som vi kan leva oss in i hur andra varelser upplever världen. Vill man vara riktigt pretentiös kan man därför hävda att konsten, och berättarkonsten i synnerhet, är nödvändig för att skapa fred på jorden och överlevnad för människan som art.”

Ur Berättarens handbok av Christina Claesson

Advertisements
This entry was posted in Debut and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Vikten av en berättelse

  1. Berättarministeriet låter som ett otroligt bra initiativ. Skulle gärna läsa mer om dina erfarenheter därifrån.

  2. Ylva says:

    Så fint skrivet! Att fantasin är redskapet för empatin.Och skapar fred på jorden. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s