Vikten av en berättelse

OmslagFelicia

På mitt nattduksbord ligger just nu Berättarens handbok av Christina Claesson, en fantastisk liten bok som jag tar upp då och då när jag behöver påminna mig om berättarkonstens alla skrymslen och vrår.

Den får mig att fundera på vad det är som gör att vi människor har ett sådant stort behov av berättelser. Redan som barn älskar vi att höra sagor och det är enkelt att tro att det behovet skulle avta när vi blir vuxna, men det verkar snarare vara tvärtom – behovet av berättelser verkar öka med åren. Allt ifrån tonåringar till pensionärer, från spärrvakter till börs-VD:ar konsumerar berättelser i tv-serier, filmer, böcker, poddar, videos– och verkliga storys kring kändisar i glossiga magasin.

Berättelsen är en urkraft.

Något av det roligaste jag vet är att vara volontär på Berättarministeriet – en fantastisk organisation som håller skrivarverkstäder för barn i arbetslöshetstäta områden. Barn som lever i hem där det inte alltid är självklart med tillgång till böcker och berättelser. I början är barnen väldigt blyga. Rädda för att göra fel. Vill stava rätt. Göra rätt. Men så småningom släpper det och det är så fantastiskt att se hur deras ögon lyser upp av glädje över att få skapa sin berättelse. Tagen ur deras egen fantasi.

Jag tror att det är som det står i den där handboken på mitt nattduksbord:

”Fantasi betraktas i vissa sammanhang som farlig eftersom den går utanför gränserna, ifrågasätter rådande ordning och sällan lyder vare sig juridiska, etiska eller sociala lagar. Inte bara omgivningen utan även man själv kan vara rädd för det som fantasin skapar. Men fantasin är livsviktig, bland annat för att den är redskapet för vår empati. Det är tack vare fantasin och visualiseringsförmågan som vi kan leva oss in i hur andra varelser upplever världen. Vill man vara riktigt pretentiös kan man därför hävda att konsten, och berättarkonsten i synnerhet, är nödvändig för att skapa fred på jorden och överlevnad för människan som art.”

Ur Berättarens handbok av Christina Claesson

Annonser
Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vikten av en berättelse

  1. Bara hittepå skriver:

    Berättarministeriet låter som ett otroligt bra initiativ. Skulle gärna läsa mer om dina erfarenheter därifrån.

  2. Ylva skriver:

    Så fint skrivet! Att fantasin är redskapet för empatin.Och skapar fred på jorden. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s