Söndagsprat: Den faktiska skrivsituationen

Eftersom de ”litterära samtalen” i form av en paneldebatt blev så populära så fortsätter vi med ett nytt ämne kring själva skrivprocessen:

(Moderator:) Christina, Fredrik, Johan, Thomas och Felicia – var skriver ni oftast?

FW:  Jag skriver oftast och bäst i kökssoffan. Sittandes eller halvliggandes. Med ett anteckningsblock, ett glas vatten och en Jack Russel bredvid mig.

JR: Jag skriver helst på den stora stationära datorn nere i källaren, i mitt kombinerade arbetsrum/gästrum/bibliotek. Jag skriver dock oftast på laptopen, sittandes vid matbordet, drickandes enorma mängder kaffe, med barn som springer och tjoar runt benen. En tager vad en haver.

FF: Jag skriver oftast på bussen eller tåget. Jag har satt upp ett litet rum hemma som skrivrum där jag har allt jag behöver, förutom att jag aldrig sitter där och skriver. Skriver jag hemma så sitter jag vid köksbordet med en kaffe. Mest för doftens skull.

FF: Johan – jag skulle förresten vilja ha en stationär dator. Det skulle kunna vara lösningen! Då skulle jag vara tvungen att sitta i skrivrummet.

JR: Bara om du samtidigt gör dig av med din laptop. Annars kommer du hamna framför den istället. Eller så är det bara jag…

TÅ: Hehe. Jag har egentligen två skrivplatser. Hemma i mitt ”kontor” vid min ”stora dator” – eller var som helst jag får minst tio minuter över. Det senare är helst på ett café. Har också skrivit ganska mycket på hotell. Vid frukost eller i lobbyn och min erfarenhet är att te är en mycket bättre skrivardrog än alkohol…

(Moderator:) Vad är det konstigaste stället ni skrivit på?

FW: Åh, jag önskar att jag kunde svara något excentriskt på den frågan – om att jag skriver i barken på en urgammal ek i en sagoskog eller på ett soligt, alldeles hemligt tak högst uppe på en av Hötorgsskraporna. Men jag skriver nog mest och bäst hemma i köket i Suburbia – och ibland (när mina två alldeles för trevliga formgivarvänner inte är på kontoret som vi delar), även i min skrivarlya i Vasastan.

TÅ: Trots mitt tidigare svar, så är nog ett av de trevligaste skrivarställen jag provat The Palace Bar i Dublin, med en Guinness eller två som sällskap… Fast det är väl skillnad på trevligt och bra, tänker jag.

CL: Det låter så skönt att kunna skriva på café (med basker på huvudet) eller på en pub, eller revolutionerande nog hemma vid ett skrivbord. Jag har tyvärr inte ens ett skrivbord. Jag skriver i soffan eller i sängen.

JR: Har nämnt det förr, men det är inte ovanligt att jag skriver när jag står i kö. Typ i mataffären. Jag tar fram mobilen och skriver i Anteckningar.

CL: En gång skrev jag på tåget till Stockholm när tre killar i 15-årsåldern satte sig i närheten och jag var tvungen att lägga undan mitt manus och skriva ner killarnas samtal istället. De funderade på om tågvärden skulle fråga om de skolkade (vilket de gjorde) och hur de skulle krångla sig ur det. Sedan ringde en killes telefon och han svarade genast ”Hej Emelie!”. Alla killarna var nämligen på väg för att träffa Emelie och hennes SKITSNYGGA kompis. Men – och här blir det spännande – det var inte Emelie som ringde. Det var killens mamma. Killens klassföreståndare hade ringt och sagt att han inte var på NO-lektionen. Vilket drama! Jag bet på naglarna hela vägen till Herrljunga.

(Moderantor:) Har ni någon speciell tid som fungerar bättre än annars?

FF: Morgonen är överlägset bäst att skriva på för mig. Börjar jag med något annat är det kört, jag måste börja skriva det första jag gör.

FW: Hear, hear!

TÅ: Morgonen funkar bäst för mig också – även om jag kan skriva när som. Men som allra mest produktiv är jag när bara jag och katten är uppe, innan man piggnat till så pass att man blir distraherad av allt runtomkring. När hjärnan är för trött för att göra motstånd. Och med en kopp med te eller kaffe precis bredvid tangentbordet. Eller som nu, med en kopp te till vänster om tangenterna och en kopp kaffe till höger…

(Moderator:) Det avslutar veckans paneldiskussion. Hoppas den varit till  glädje kära läsare!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s