En ofrivillig glöm en bok

FredrikEn vecka i september plockar man ut sina bästa böcker ur bokhyllorna, blåser dammet av dem, sätter sig på bussen och läser igenom sina absoluta favoritstycken innan man med bultande hjärta ställer sig upp och helt sonika bara “glömmer” dem kvar på sätet. Ni vet hur det känns, som när man måste sjasa iväg hunden ut i vildmarken för att den inte ska bli skadad av den griniga gamla jägargrannen. Spring nu Lassie, du är fri. Eller när favoritspäckhuggaren blivit för stor för akvariet och man försöker få honom att simma ut till havet. Hoppa Willy, hoppa! 

Jag tyckte glöm en bok var en jättebra idé. Jag hittade till och med en bok. På en bänk vid hörnet av Sveavägen och Tegnérgatan. Den hade en rosa post-it lapp som sa “Varsågod, lite läsgodis.” Jag blev jätteglad när jag såg den men jag tog den inte. Den skulle inte fått ett bättre liv hos mej utan den ropade på någon med annan boksmak än jag men det värmde ändå i hjärtat.

Det här var innan jag hade fått kontrakt för Arytmi och jag hade gett upp tanken på att den skulle bli bok överhuvudtaget så jag tänkte att det här är ju ett utmärkt tillfälle att låta den få ett bättre liv någon annanstans. Jag tog manuset, satte det så fantastiskt fint bara en gammal programmerare kan göra med exakt rätt font och omslag och tryckte upp tre ex på Blurb. Det var jättesmidigt. Inom en vecka hade jag både fått böckerna och samtidigt lärt mig att text i bokform ska vara justerad i vänster och högerkant.

Jag var helt inställd på att “glömma” den på ett jättebra ställe en dag efter jobbet. Tunnelbanan. Det är ett bra ställe. Då kan den hamna vart som helst. Eller vid Hötorget. Näe föresten, det är för nära jobbet. Nån skulle kunna hitta den och koppla den tillbaka till mig. Odenplan kanske. Japp. Odenplan får det bli.

Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt. Jag glömde den hemma på måndagen. Sedan var jag borta tisdag till onsdag. Torsdag var det lite av panik på jobbet och fredag var allting lugnt och jag hade inte tanke på böcker. När jag vaknade upp ur min dvala var hela glöm en bok-veckan över.

Några veckor senare var det dags för bokmässan i Göteborg. Jag tog med boken för att visa den för Emmelie som jag skriver med. La den på sätet bredvid mig, såg att vi var framme och sprang av tåget och glömde boken i sätet. Alltså glömde, inte ”glömde”. Aaaarrggh. Hur kunde det sluta så här?

Men vänta lite. Var det inte precis så jag ville ha det?

Jo kanske.

Och för dig som är intresserad av att läsa Arytmi i en mycket råare och våldsammare ton så finns det alltså ett ex därute någonstans. På nätterna när jag inte kan sova tänker jag mig att den springer fritt över de skånska vidderna och pallar spättekaka från gårdarna för att överleva. Men man vet ju aldrig vart den kan vara. Tåget kanske hann ända längst ner i Sverige, vände och åkte hela vägen upp till Norrland innan den hittades. Kanske sitter den inlindad i myggnät och njuts av någon som dricker kokkaffe ur en grön plastkåsa vid en fors och längtar sig bort till stränderna, palmerna och skyskraporna i Stockholm.
Vem vet?

6 reaktioner på ”En ofrivillig glöm en bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s