Lördagsenkäten: Vad var debutantsommarens häftigaste litterära upplevelse för just dig?

Felicia låg näraFelicia Welander: Min absolut häftigaste litterära upplevelse i sommar var en eftermiddag på stipendiater på Bergmangårdarna på Fårö. När jag ensam gick runt i Bergmans bibliotek – i total tystnad med solljuset strilande in genom de smala fönstren. Där jag försiktigt fick dra ut några böcker i hans stora samling. Rad efter rad med underverk. Sedan satte jag mig i hans fåtölj invid det stora fönstret och läste “Ensam” av August Strindberg till tonerna av det dånande havet utanför. Det var så länge sedan jag läste Strindberg och på den tiden var jag nog inte öppen för nyanserna i hans verk, men nu rörde de mig ända in i märgen. Stockholmsskildringarna. Livstankarna. Ensamheten. Det fick mig att förstå att Bergman behövde mjuka upp livet med lite “Dallas” på TV då och då… Och jag fortsatte sitta där varje dag i läsfåtöljen och förundras – en stund dagligen i nästan två veckor. Det var magi på högsta nivå.

FredrikFredrik Nilsson: För mig är det att jag för första gången börjat få kommentarer om det jag skrivit. Både från såna som jag känner men även en hel del från folk jag inte känner och det har varit riktigt kul. Det har känts både konstigt och roligt att man har tagit sig tiden att läsa boken och hur många som faktiskt också hör av sig och berättar vad de tycker om den. Grymt inspirerande.

Ti bloggChristina Lindström:  En av sommarens största litterära upplevelser var kanske läsningen av Patrik Lundbergs Onanisterna. Först satte jag islatten i halsen. Språket och skämten är så grova att tant fick sträcka sig nästan oavbrutet efter luktsaltet. Inte förrän jag närmade mig slutet kunde jag se det riktigt intressanta och fina med den. Jargongen i boken fyller en viktig funktion. För hur uttrycker sig killarna som inte fick vettiga betyg på gymnasiet och som blir kvar i sin lilla gråa stad? Kvar i nattligt kebabpizzaätande och fyllan på det lokala haket. De ringar fortfarande in tjejer de vill ha sex med i gymnasiets fotokatalog. Ingen är på väg någonstans. De har brist på pengar, brist på ambitioner, brist på andra referensramar än gruppens egna. Jargongen sitter kvar sedan gymnasiet.

När huvudpersonen plötsligt befinner sig i ett kollektiv i Malmö, där alla använder ”en” istället för ”man”, äter veganskt och läser genusvetenskap, är det han som blir sårad när han för första gången ligger med med en tjej. Hon vill mest bara ha sex och uttrycker lite distansierat och intellektuellt svalt att tvåsamheten begränsar. Hans hjärta dunkar för henne och han vill att de ska vara tillsammas som ett par. Det blir en rörande diskrepans mellan hans grova språk och skämt och hans egentliga syn på tjejer och kärlek.

Boken handlar egentligen om koder. Om småstadskultur och högskolesfär. Om klass och språk. Om brist på ambitioner och ambitioner. Om en politisk vänster som kanske egentligen bär på ett förakt mot ”lägre” sociala gruppers kultur.

Efter första chocken skrattade jag mig igenom resten av boken. Tills den faktiskt kändes riktigt, riktigt intressant.

10157221_701905456534394_6503728241913565292_nJohan Ring: Måste nog ändå säga att sommarens stora litterära händelse var att jag hittade formen för min nästa roman.
Där fanns sedan länge en mycket enkel grundidé, inte mycket mer än en bild. Men jag visste att det FANNS en berättelse där, någonstans.
Och under sommaren hittade jag den.
Blir bra, det här.

ThomasThomas Årnfelt: Oj. Vad skall jag svara här? Den här sommaren har på många sätt varit helt magisk. Kanske när jag var med på bokcirkelträff? Eller boklanseringen? Eller att sitta som författare och debattera genreöverskridande litteratur? Jag tror nästan att jag väljer den surrealistiska känslan att sitta på färjan på väg till Mariehamn, i casinot (vi hamnade där när vi insåg att båten inte alls var framme än på en stund som den skulle) med finsk karaoke i bakgrunden, ölstinkade heltäckningsmattor ända upp till taket – och med George R. R. Martin sittandes vid bordet intill…

Advertisements
This entry was posted in Debut. Bookmark the permalink.

4 Responses to Lördagsenkäten: Vad var debutantsommarens häftigaste litterära upplevelse för just dig?

 1. Christina Lindström says:

  När jag såg era svar här nu tänkte jag att jag kanske hade missuppfattat frågan, att det handlade om sommarens största upplevelse för mig som debutant/”författare” men sedan tänker jag att det nog, som ni konstaterar ovan, är en fråga om hur man tolkar ordet litterär. Med utgångspunkt i min tolkning passar jag på att göra ett tillägg. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson var också en av sommarens största läsupplevelser för min del. Den helt fantastisk och så aktuell just nu. Alla borde läsa den!

  • Thomas says:

   Det går ju att tolka frågan precis på vilket av sätten som helst, och det är kanske det som lite är poängen. För mig var det en massa upplevelser “kring” litteraturen och författarskapet som satte starkast spår denna sommar, så för mig blev det naturligt att svara utifrån den aspekten.

 2. MarveW says:

  Lätt att konstatera att litterära upplevelser finns i många former och att de ger en betydelse för stunden och minnen för livet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s