Gästbloggare: Anna Jakobsson Lund

141209-AnnaJakobssonLund-web-104

Aldrig ensam med en tribe!

Jag har aldrig riktigt trott på myten om att författare måste vara ensamma. Författarutbildningar, skrivgrupper och testläsare har alltid gett mig energi och nya idéer. Men det var först när jag blev indieförläggare som jag förstod att jag verkligen inte kunde stå ensam med mitt skrivande. Då hittade jag också min tribe. (Austin Kleon skriver mer om det i sin bok Visa vad du kan.)

Kärnan i min tribe är mina allra bästa skrivvänner, Anna Arvidsson och Anna Ahlund. Historien om oss är på många sätt typisk för hur det kan fungera. Vi kände inte varandra sedan tidigare, utan ”träffades” i gruppen Författare på Facebook. Förutom våra namn delade vi värderingar och inställning till skrivandet. Ett samtal i meddelanderutan på Facebook blev snabbt fler. Ett överslag visar att vi har skickat några hundratusen meddelanden till varandra på ett år. Om skrivande, livet och allt annat.

När det stora förlaget inte kunde bestämma sig om de ville ha manuset till Tredje principen, och jag inte visste om jag skulle våga köra på egen hand, då var det Anna och Anna som fanns där. De tog emot alla tvivel, vände på alla argument och framför allt, bjöd in sig själva på releasefesten. För när jag hade dem med mig vågade jag satsa. Istället för att sitta ensam och slåss mot mina demoner är jag med i ett lag där allt är möjligt.

Vi skriver inte i samma genre och våra språk skulle inte kunna vara mer olika. Men vi delar inställningen att tuff kritik är ett sätt att utveckla texten. Kanske till och med det ultimata sättet att visa texten kärlek.

När jag körde fast totalt med uppföljaren till Tredje principen var det med hjälp av min tribe jag kom vidare. De hjälpte mig att bena ut det som var viktigt, lät mig bolla idéer och sa åt mig att skärpa mitt språk.

Och det är inte bara jag som får resultat av samarbetet. Anna Ahlund skrev i augusti på kontrakt med Rabén & Sjögren. Hennes kärleksroman Du, bara kommer ut i vår. När vi började jobba med manuset doldes Annas fina ton av en hel del skrivticks. Hon har också skrivit om handlingen flera gånger för att hitta rätt dramaturgisk kurva. Anna Arvidsson har med hjälp av oss kapat 40 procent av sitt manus och slipat fram sin historia och sitt språk. Jag är övertygad om att hennes bok Ordbrodösen kommer att komma ut 2016.

Blir du också sugen på en tribe? Här är fyra tips för att hitta en:

 1. Gå med i en skrivargemenskap. Skrivkurser och skrivgrupper arrangeras av många olika organisationer. Folkhögskolorna, studieförbunden och privata initiativ finns därute. Hör med biblioteket, kanske träffas någon skrivgrupp där. Facebook är också fullt av grupper för författare.
 2. Våga lämna ifrån dig din text. Leta testläsare på oväntade ställen. Bekantas bekanta, andra skrivintresserade eller en bokklubb, de kan alla komma att bli dina bästa bollplank.
 3. Erbjud dig att testläsa text åt någon annan, bjud på dina idéer och var inte rädd att berätta för andra att du skriver. Det gör det möjligt för fler att upptäcka dig.
 4. Var tydlig med dina värderingar. Att hitta sin tribe är som att hitta nya vänner. Ni upptäcker varandra när ni delar åsikt eller diskuterar något spännande.

 

Om Anna:

Anna Jakobsson Lund driver Annorlunda förlag och skriver helst samhällskommenterande science fiction. I mars kom dystopin Tredje principen och i början av november kommer uppföljaren Aldrig ensamma. Tillsammans med Anna Ahlund och Anna Arvidsson driver hon bloggen annaskriverunder.se


omslag_800pxl bred
bild framsida

9 reaktioner på ”Gästbloggare: Anna Jakobsson Lund

 1. Pingback: Anna skriver under | Tribe-hyllning på Debutantbloggen

 2. Att få prata om sin egen och andras texter hör till det bästa jag vet. För varje samtal lär jag mig något litet och växer som skribent. Har hittat några skrivarvänner via bloggen och är så himla glad över det! 🙂

 3. Ah, så sant! Visst blir det bättre när man vågar släppa in andra! För mig är det dock viktigt att inte låta andra vara med för tidigt, först måste jag ha tänkt färdigt själv.

  Fina böcker!

  /Anna

  • Jag visar inte gärna text om den är för ”rå”. Men när det gäller idéer känner jag att de växer när jag bollar dem med andra. Fast då gäller det att det är folk som jag verkligen litar på förstås. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s