Julutmaning

Ti bloggBloggen Bokhora har lagt ut en julutmaning. Jag tänkte ägna veckans blogginlägg åt några utvalda teman i den.

Bästa barnboken med jultema:

En samlingsvolym med titeln Astrid Lindgrens mest älskade julberättelser. Helt underbara, juliga utdrag ur Alla vi barn i Bullerbyn, Pippi Långström, Kajsa Kavat och flera andra berättelser. Fina och stämningsskapande illustrationer av Ingrid Vang  Nyman, Harald Wiberg och Ilon Wikland. Min yngsta pojke, som har läst alla böcker i Harry Potter-serien och älskar Percy Jacksons äventyr, kunde inte sova i går kväll och frågade om jag kunde sitta med honom en stund. Då satte jag mig på sängkanten och läste högt om Kajsa Kavats julstök. När berättelsen var slut konstaterade han att ”Kajsa Kavat äger.” Och det gör hon ju.

En coffetable-bok

För ett par år sedan började jag följa Humans of New York (HONY) på Facebook. Fantastiska människoöden fångade på bild och med citat. Dessa finns nu samlade i ett par olika samlingsvolymer. Själv har jag den första boken och om det inte låg så mycket annat framme överallt i vårt hus skulle den passa perfekt på vardagsrumsbordet. (Nu skulle den döljas av ett hockeyspel, tidningar, någons fingervantar, andra böcker och en karta över Göteborg.) Vacker är boken i alla fall. När jag väl får syn på den.

Julklappstips

Till ettåringen: Knacka på av Anna-Karin Tidholm. Ingen kan knacka på så entusiastiskt som en ettåring. Här knackas och knackas. Ny sida = ny dörr. VAD FINNS BAKOM DÖRREN?

Till femåringen: Karin Jacov och illustratören Kajsa Linds Malte Modig.  Rolig och varm!

Till nioåringen: Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren (ni vet varför!) eller Ishavspirater av Frida Nilsson. Systerskap och spänning. Mustigt språk.

Till femtonåringen: Eleanor & Park av Rainbow Rowell. Året är 1986 och Parks tråkiga tillvaro förändras när Eleanor hamnar bredvid honom på skolbussen. Rödhårig, storvuxen och konstigt klädd passar hon inte in. Men de funkar tillsammans. De möts i musiken, i serierna och en längtan bort. Boken passar förresten inte bara tonåringar utan är en nostalgitripp för alla som aldrig har glömt sin första kärlek.

Till den läsvana sjuttonåringen: Vad gör man inte av Maja Hjertzell och När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Två mästerverk. I båda är ett mord centralt. I Hjetzells kortroman handlar det om fyra (mer eller mindre vuxna) syskon som famlar efter en fast punkt i tillvaron. Trovärdigt, poetiskt och fängslande. Snygg knorr på slutet. När hundarna kommer fick Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok i år. Jag slutade nästan andas när jag läste den. Den är så fruktansvärt sorglig och trovärdig kärlekshistoria och en så hjärtskärande berättelse om familjen till en kille som misshandlar en annan till döds.

Till den vuxna: Jonathan Safran Foers filosofiska Eating animals och Martina Haags skilsmässoskildring  Det är något som inte stämmer. Det är bra presenter eftersom alla borde fundera över vilken industri de bidrar till när de äter kött. Och därför att kärlek och förhållanden och hjärtan är så fruktansvärt komplicerade och enkla på samma gång. Vi stackars människor.

Julafton i en bok:

Tidningen Kulturen tipsade för ett par veckor sedan om Kajsa Linds och min läsa lätt-bok Leo och klumpen i magen, för små julfirare som just knäckt eller håller på att knäcka läskoden.  Extremt kort sammanfattning av dramat: Leo tycker inte att han är värd någon julklapp eftersom har betett sig illa. Han ber kompisarna om förlåtelse. Spoiler alert: Tomten levererar på julafton.

Juldryck vid läsning:

Glögg såklart. Det ska dofta glögg och kanel oavbrutet i december. Jag passar också på att slå ett slag för två riktigt, riktigt bra julskivor, som gärna får vara månadens soundtrack och som passar bra till glöggen: Bob Dylans Christmas in the heart och Tracey Thorns Tinsel and lights. Båda finns på Spotify.

 

AVSLUTAR MED EN PÅMINNELSE OM ATT VI EFTERLYSER NYA DEBUTANTBLOGGARE INFÖR 2016!

Debuterar du nästa år? Tycker du om att blogga och dela med dig av dina erfarenheter som debutant och tips och tankar kring skrivande? Är du redo att sköta markservice som en professionell admin, leta gästbloggare och se till att här råder god ton på bloggen? Då ska du söka nu!

Vi letar efter fem debutanter som kommer ut med böcker i olika genrer och på olika sorters förlag – små, stora, indie – och vi vill ha män och kvinnor i olika åldrar och från olika delar av Sverige för att bloggen ska bli så intressant som möjligt.

Skriv ett brev och berätta om dig själv, vad du jobbar med, vad du skriver, hur länge du skrivit och motivera varför just du ska få chansen att driva ett av Sveriges största litterära forum vidare i framtiden.

Skicka ditt brev senast den 5:e december till   debutantbloggen@gmail.com.

 

 

2 reaktioner på ”Julutmaning

  1. Håller helt med i dina val av julskivor. Båda är briljanta. Lägg till Dean Martins julsamling Making spirits bright och du behöver ingen mer julskiva. Någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s