Gästblogg: Amanda Tartt – om erotik

Sex som i ”nummer sex”, men också som i ”erotik”.

Amanda Tartt 2 160215 v5.JPGMitt skrivande är som vilket skrivande som helst, kanske med undantaget att det rör ett område som inte alla känner sig bekväma med – erotik.

Jag hade inte ens tänkt att jag skulle skriva erotik. Min dröm var, och är till viss del fortfarande, att skriva en reseskildring. Inte så mycket nu, när jag slagit mig ned och driver ett café, men förr, så reste jag otroligt mycket och höll mig nästan hemifrån så länge jag bara kunde. Jag tog i stort sett vilket jobb som helst där jag befann mig, så att jag kunde stanna så länge som möjligt. Med en liten kamera tog jag en massa bilder, som jag tänkte samla ihop och välja från, och sedan skriva runt dem.

Men, så gick tiden och jag köpte en nedgången lokal och fixade till mitt café. En kväll innan allt arbete var klart, satte jag mig ned och började skriva. Allt dammet fick mig att tänka på en kille jag mött i Grekland, en byggjobbare med bar överkropp, och på den vägen blev det. De fantasier jag haft om honom blev grunden till min första novell. Kanske får den en dag se dagens ljus, men den behöver nog arbetas om en del, den har en del barnsjukdomar som bara dess moder kan se som charmiga.

Så småningom tog jag mod till mig och skickade in en novell till Hoi Förlag, och de tackade ja. Fantastiskt! Det är drygt ett år sedan och sedan dess har jag gett ut fyra noveller. Den femte kommer i början av maj och jag har just börjat skriva på den sjätte.

Att skriva erotik skrämmer somliga, just för att man inte vet hur man ska uttrycka sig när det gäller själva sexscenerna. Och det kräver träning. Man måste känna sig bekväm i sitt skrivande, samtidigt som det måste vara eggande och upphetsande för den som läser. I början skrev jag väldigt ”blommigt” med omskrivningar och metaforer som hade en tendens att bli på gränsen till töntiga. Det var vulkanutbrott med både explosioner och implosioner, riddarens stora lans och allt man kan tänka sig. Just när jag skrev det kändes det litterärt och storslaget, men när min första testläsare började skratta, insåg jag att jag nog måste ändra på en del.

Snart tänkte jag ta klivet och göra någonting större av mitt skrivande. Jag har börjat med synopsis till en roman. Och ja, det ska bli en erotisk roman. Skillnaden är förstås att man inte kan skriva en sexscen på trehundra sidor, det måste finnas mycket mer handling runt omkring. Jag har storyn klar för mig, men det känns verkligen som en utmaning att få till det så att det håller hela vägen. Idén bär, det känner jag fullt och fast, och jag tror att den är ganska originell. Men, en utmaning är det. På ett sätt är det ju tvärtom mot alla som skriver en roman och inte vet hur de ska få till sexscenerna. Jag skriver erotik och vet inte ännu hur jag ska få till allt runtomkring …

Lite skrivtips för att skriva erotik och sexscener? Oj, vad svårt. Speciellt med tanke på att en sexscen i en ”vanlig” roman inte behöver gå så långt som i en erotisk bok. Men vi gör ett försök.

  • För det första, tänk på en scen som du själv skulle bli upphetsad av. Kan du använda någon av dina erotiska fantasier, eller en del av dem? Bestäm hur mycket du vågar lämna ut av dig själv, men det här är inte rätt tillfälle att vara blyg …
  • Skriv scenen som du skulle vilja läsa den. Fundera inte för mycket på språket första gången. Vill du använda omskrivningar för alla grova ord, så gör det. I det här skedet är det bara du som ska läsa den, så släpp alla hämningar.
  • Läs igenom och se om/ hur du kan använda ett rakare språk. För mycket blommor och bin, kolvar och grottor, kan få motsatt effekt och få läsaren att dra på munnen eller till och med skratta till, när du egentligen vill få hen att flämta av upphetsning. Testa att skriva om scenen med alla k- och f-ord du kan tänka dig och se hur det känns, både att skriva och att läsa. Kanske överraskar du dig själv?
  • Tänk också på storyn i boken. En sexscen kanske egentligen ska vara en romantisk kärleksscen, vilket naturligtvis kräver ett annat språk. Det måste (förstås) kännas som en del av din berättelse och inte som någonting skrivet av någon annan, som slumpmässigt placerats i din bok.
  • Glöm inte miljö och känslor, som ju alltid är viktiga i skrivandet. Det är lätt att fastna i hur karaktärerna kysser, suger och slickar, men man måste bygga upp stämningen och också tala om hur det känns. Dofter och andra upplevelser är minst lika viktiga här som i andra scener.
  • När din bok blir film, hur vill du då att scenen ska se ut? Använd de bilderna i ditt skrivande.
  • Som vanligt för en scen, på vilket sätt ska den föra storyn framåt? Vad vill du att den ska berätta för läsaren? Är det bara en krydda i handlingen, eller ska den visa att en av aktörerna är lagd åt det sado-masochistiska håller och har en tendens att bli våldsam, att den tuffe mc-killen egentligen är en mjukis?

Tack Debutantbloggen, jag hoppas att vi ses snart igen.

Amanda Tartt

Du hittar Amanda på hemsidan amandatartt.com

 

En reaktion på ”Gästblogg: Amanda Tartt – om erotik

  1. Pingback: I dag skriver jag om erotik hos Debutantbloggen – AMANDA TARTT – författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s