Dialogernas julgran

IMG_8645Idag tänkte jag fortsätta förra veckans tema, och skriva mer om dialoger. Det kommer komma fler inlägg som handlar om detta, men vi börjar från början.

Dialoger är som en julgran. Precis lagom mängd pynt gör den vacker, men för mycket pynt kommer bara skapa kaos. Välj ut det finaste pyntet till din dialog och häng det på rätt ställen. Ett exempel på pynt är små utfyllnadsord som smyger sig in där de inte behövs.

 

 

”Jo, det skulle jag tro”

Kan skrivas:

”Det skulle jag tro”

I detta fall är ”Jo” pyntet. Utfyllnadsord är den typen av pynt som låg i rea-korgen framme vid kassan och man plockade på sig på rutin, men när det väl kommer upp i granen kanske det visar sig vara ett onödigt köp. Passar pyntet in? Kanske är det så att just den karaktären pratar på det viset. Kanske är det så att pyntet är ganska överflödigt och kan tas bort.

Detsamma gäller också mer effektfulla utfyllnadsord som svordomar. Vissa karaktärer kanske svär hela tiden, vissa kanske inte alls. Svordomar är de där små ömtåliga glasfåglarna som man inte får röra för sin mamma förrän man är minst 45 och har en doktorsexamen i försiktig hantering. De är riktigt fina att ha i begränsad omfattning, och i vissa granar kan man ha lite fler av dem, men om man har för många kommer hela alltet bara rasa i golvet och gå sönder.

Ett annat pynt som man ska vara väldigt noga med att hitta rätt plats till är det pynt som talar om vem det är som pratar.

Lisa tittade upp.

”Hej!” sade Johan

”Hur är det med dig?” sade han

”Bara bra, hur är det själv?” sade Lisa

”Lite stressigt med alla prov” sade Johan bekymrat

Det här är glittret som man hänger på. Helt nödvändigt i mindre mängd, men om man tar för mycket så blir det så iögonenfallande att det skymmer allt annat. En sådan här dialog förvandlas lätt till ett referat. När man läser en dialog går det ofta ganska snabbt, och för mycket hänvisningar till vem som säger vad kan bromsa upp och göra läsningen hackig. Ofta kan man plocka ner en hel del av den här sortens pynt.

Lisa tittade upp.

”Hej!” sade Johan. ”Hur är det med dig?”

”Bara bra, hur är det själv?”

”Lite stressigt med alla prov” sade han bekymrat

Nu har vi tagit bort en del av det överflödiga pyntet, men granen är ännu inte vacker. Det känns som att det är fel sorts pynt på sina ställen, och dessutom skymtar man lite för mycket av grenarna. Dags att fylla på med dialogernas julgranskulor – det säkra kortet som det liksom inte blir för mycket av – gestaltning! Gestaltning är i detta fall till för att berätta hur karaktärerna reagerar, och hur de pratar.

Lisa tittade upp, och kände hur telefonen höll på att glida ur handen av den hastiga rörelsen.

(=hon blev förvånad.)

”Hej!” sade Johan och skrapade med foten i det frostbitna gruset. ” Hur är det med dig?”

(=talar om mer om Johans sinnesstämning och ger även en försmak av omgivningen.)

Lisa ignorerade det lilla leende som lekte i hennes mungipa.

”Bara bra, hur är det själv?”

(=Lisa tycker nog om att prata med Johan.)

Johan suckade, och hans blick flackade omedvetet mot den överfyllda skolväskan som hängde vid hans jeansklädda höft.

”Lite stressigt med alla prov”

(=Johan är bekymrad över skolarbetet, och har dessutom jeans på sig)

Granen är klädd, och den ser inte så tokig ut trots allt! Nu är det dags att släppa in lektörer och testläsare i rummet, och de kommer förmodligen flytta runt på allt pynt, slänga bort en del och hänga upp något annat som du kanske inte ens visste att du hade. Det är bra och det är viktigt. Man måste låta granen inspekteras i god tid innan den ska visas upp för släkten, och det är mycket bra träning att också inspektera andras granar.

God Jul!

christmas-tree_2066319b

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dialogernas julgran

  1. Ping: Julgransplundring i juli | Debutantbloggen

  2. Ping: Dialoger – flugor och smällar | Debutantbloggen

  3. Carola skriver:

    Enkelt och tydligt beskrivet 🙂 Har rensat bort ett och annat jo,ja,nej i mina redigeringspass. Gillade liknelsen med julgranspyntet. Jag har en lapp på väggen framför mig när jag skriver. På den står det; ”Om texten säger ‘Titta på mig’ – STRYK! Typ som julgranspyntet – att allt som vill glittra och ta uppmärksamheten hör inte hemma där 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s