Rimligheter

GB_Karl_Modig_1I några veckor framöver tänkte jag skriva lite om det som är rimligt i historier och hur man håller sig inom det rimliga och varför det är viktigt.

Jag tänkte börja med att prata om slutet på tv-serien Springfloden, så du är nu varnad för spoilers.

Tv-serien handlar om olika människor som försöker ta reda på vem som mördat en ung kvinna. Och mycket av serien centrerar kring själva mordet och på sättet som hon mördats. Hon har nämligen grävts ned i en strand och dränkts av tidvattnet (Namnet på serien kommer från detta). Det här mordet är, tror jag, ett av skälen till tv-seriens dragningskraft. Ett så hemskt sätt att dö på, vad är det för galen mördare som gjort detta?

 

I sista avsnittet får vi veta att mördaren är en kvinna som blivit bedragen och att den mördade kvinnan hade besökt henne för att (ja, det gick framgick aldrig helt ordentligt vad den mördade kvinnan tänkte göra). Mördaren ville i alla fall ta reda på var hennes ex-man är. Helt rimligt, det skulle de flesta nog vilja veta.
MEN mördaren tycker att det bästa sättet att få den information ur den unga kvinnan är att knarka ned henne, bära ned henne till stranden och gräva ned henne i sanden. Läs igenom meningen igen. Känns det rimligt?

Det är helt förståeligt att mördaren blir arg. Och det hade kunnat vara förståeligt om mördaren hade begått mordet i ögonblicket, t.ex: slagit en sten mot tinningen.
MEN istället bestämmer sig mördaren för att gräva ned den här (förövrigt också gravida) kvinnan i sanden. Har du någonsin grävt någonting? Det är svinjobbigt. Det tar lång tid. Man hinner ifrågasätta vad man håller på med.
Det ska också tilläggas att mördaren fick hjälp av två knarkare. Dock verkade det som att ingen av dom var särskilt våldsbenägna.

Tänk dig att du tillsammans med två andra människor bär ned en människa till stranden (det är tungt och jobbigt att bära människor), och gräver en grop så djup att ni kan begrava denna människa. Det tar lång tid, ni får ont i ryggen, byter av varandra. Ingen av er har gjort något liknande förut, ni är inte mördare, ni är inte fanatiker. Ni är vanliga människor. Någon av er kommer att ifrågasätta vad ni håller på med.
Varför gör ni det här? För att få lite information? Är det här verkligen det smartaste sättet att göra det på?
Det är helt enkelt inte rimligt.

springfloden-jpg.jpg

Utmärkta skådespelare i huvudrollerna, Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson

 

Det är synd, för Springfloden var på många sätt väldigt  bra. Den var välskriven, intressanta karaktärer, bra skådespelare. Den hade andra problem med rimligheter (barn som slåss i burar, men det blir en annan gång). Men när avslöjandet om mordet kom så satt jag bara i soffan och skakade på huvudet.

Advertisements
This entry was posted in Debut, Karl Modig, Rimligheter. Bookmark the permalink.

7 Responses to Rimligheter

 1. Pingback: Går Jesus på vatten eller finns ens Jesus? | Debutantbloggen

 2. valbloggen says:

  Bra exempel! Tycker själv att även det orimliga kan vara rimligt, men då måste det underbyggas och författaren skapa sådana omständigheter att det verkar rimligt. I det här fallet hade det varit mer rimligt om mordet varit ordentligt förberett och tillvägagångssättet t ex handlade om att de ville rikta misstankarna mot en sekt.

 3. Ser fram emot att höra dig prata om rimlighetsproblem du stött på i eget skrivande! De dyker alltid upp tycker jag, oavsett hur mycket jag försökt värja mig, och ibland kan det ta lång tid att få dem under kontroll. Låter som att skribenterna till den där teveserien latade sig rejält. Inte okej, säger jag bara.

  • karlmodig says:

   Ja, förr eller senare dyker de upp. Ska försöka berätta om mina egna rimlighetsproblem i nästa inlägg 🙂

 4. Elina says:

  Jag har funderat över det här när det kommer till min egen historia (fantasy, huvudkaraktären är från vår värld). Hur snabbt lär man sig ett nytt språk om du verkligen inte har något val? Hur snabbt lär man sig att slåss med svärd eller skjuta pilbåge? Hur lång tid tar det att sluta gråta när man insett att du kanske aldrig kommer hem igen? Det är många frågor som jag personligen tycker måste vara verklighetstrogna och rimliga. 🙂 Det ska bli intressant att läsa dina tankar om det här! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s