Fan-teorier

GB_Karl_Modig_1Fan-teorier är kanske det bästa som finns när det kommer till böcker. Jag älskar när läsare dyker ned i ett verk och drar i olika hintar/ledtrådar för att styrka sin tes. Ibland kan det bli lite långsökt men ibland kan det bli helt underbart.

När en bok blir populär så kommer många människor att läsa den. Man brukar säga att boken bara är författarens till hälften – den andra halvan av upplevelsen är läsarens. Författaren försöker genom ord att måla upp en bild i läsarens huvud, men hur den bilden faktiskt ser ut är helt upp till läsaren. Och det är där någonstans som fan-teorier uppstår.

Här vill jag också peta in att min högsta dröm är att någon skulle komma på en fan-teori till Superkrafter. Hint. Hint.

(Och spoiler-varningar för Harry Potter-serien och Game of Thrones säsong 6 / A Song of Ice and Fire)

Så vad finns det för härliga teorier?
Som sagt så hittar man de bästa teorierna bland de mest populära böckerna. Harry Potter har, som exempel, en uppsjö av fan-teorier. En av mina favoriter är att Draco Malfoy (Harry Potters rival i Hogwarts) är en varulv i hemlighet. Det finns många hintar och teorin finns genialt sammanfattad här av supercarlinbrothers.

Några andra från Harry Potter-universumet är att Dumbledore är en tidsresande Ron Weasley, att Ginny gav Harry en kärleksdryck och att mugglare och trollkarlar haft ett krig som mugglarna vann. Sammanfattat här.

Det låter ju fantastiskt med dessa teorier, men nästan lite för fantastiskt. Det här kan ju inte vara sant. Eller?
Ja, det är både charmen och det dåliga med de flesta fan-teorier. Historien tillhör ju läsaren till hälften så vill man att en teori ska vara sann så får den vara sann, det är ju din upplevelse som räknas.
Men ibland kan det bli ännu bättre. Ibland kan det faktiskt visa sig att fan-teorier stämmer på riktigt.
(Här kommer Game of Thrones-spoilern för säsong 6 avsnitt 6 &7).
I fjärde säsongen och tredje boken av GoT/Asoiaf så dog en karaktär. Eller, det var det som författaren ville att man skulle tro. I den femte boken kom det hintar som fick de mest inbitna fansen att skapa en teori, Gravedigger-teorin. Fansen trodde att en anonym karaktär som nämndes i förbifarten var den karaktär som dog i fjärde boken. Teorin skapades någon gång för elva år sen och nu, för bara några veckor sen, så visade det sig att de faktiskt hade rätt. Teorin är sammanfattad här. 

I slutändan tycker jag att fan-teorier är ett bevis på läsares engagemang i sina böcker. Ett värde större än recensioner och försäljningssiffror.

Advertisements
This entry was posted in Debut. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s