Ett slag för serietidningen

GB_Karl_Modig_1När jag var liten läste jag en hel del böcker, Harry Potter, Vargbröder, Skriet från vildmarken Men det jag tyckte allra mest om var serietidningar. Fantomen var min absoluta favorit, på landstället finns det högar med hans tidningar. Bamse också, såklart. En hel del Spider-Man och X-Men blev det också. Jag prenemurerade aldrig, men när vi stod i kassakön till Konsum så började jag alltid tjata och till slut brukade jag få ta med mig en serietidning hem.

Så, vad var det som lockade mig till serietidningarna? Och vad är det som fortfarande lockar mig till detta medium?
Det enkla svaret: För att det är det bästa som finns.

 

Det längre svaret:
Det är det bästa av två världar: Text och bild! Du får tillgång till huvudkaraktärens tankar och du får scenen presenterad av (för det mesta) grymt duktiga tecknare.

Det är en snabb och fartfylld berättarkonst. Det händer alltid någonting. Vill man studera effektiv berättarteknik ska man läsa en serietidning. Det är runt 30 sidor per tidning, och där ska det finnas en början, mitt och ett slut (ofta med en cliffhanger).

De flesta associerar serietidningar med superhjältar och ja, branschen är överfylld av superhjältar men på senare år har också smalare titlar tagit mer plats. Framför allt publiceras de av Image Comics.

Men det allra bästa med serietidningar är att de (i teorin) aldrig tar slut. Böcker har slut, även långa bok-serier som Harry Potter eller A Song Of Ice And Fire. Men serietidningarna fortsätter gnata på, varje månad kommer det ut en ny tidning. Detta gäller särskilt Marvels och DCs superhjältar, där superhjältarna ägs av företagen. Författarna och tecknarna kan bytas ut, men din favoritsuperhjälte kommer ändå ha nya äventyr nästa månad.

The-Walking-Dead-Comic-001.jpg

Tv-serien The Walking Dead är baserad på en serietidning.

Så, nu är ni förhoppningsvis sugna på att läsa lite serier. Här kommer mina bästa tips:

Batman: Year One. Efter att ha försvunnit sen mordet på hans föräldrar återvänder Bruce Wayne till Gotham med ett mål: Bekämpa brottsligheten. Här får man följa Batman när han tar sina första, stapplande steg in i den undre världen.

Är man inte sugen på superhjältar så kan jag varmt rekommendera Saga. En Romeo & Julia-historia möter science fiction. Har vunnit väldigt många Eisners (serietidningsvärldens motsvarighet till Oscars).

Är man mer intresserad av skräck så rekommenderar jag American Vampire. En av serietidningsvärldens bästa författare ger sin version av vampyrer. Och de sex första delarna är delvis skrivna av Stephen King!

Lämna en kommentar