När det hettar till

IMG_8645Jag vet inte när jag läste min första sexscen, men jag var rätt luttrad på området redan i tolvårsåldern efter att ha slukat ett antal uppföljare till Grottbjörnens folk. Jag skrev på den tiden också, och självklart förekom kroppskontakt i mina alster, men faktiskt så var det på den tiden mest hångel. Efter ytterligare en tid i livet och fler böcker lästa och skrivna så gick det längre. I början lät jag karaktärerna vara ifred medan de avslutade vad jag redan antytt påbörjats. Jag avlägsnade mig respektfullt någonstans efter att tröjor åkt av och man förstod vart det skulle leda. Det var någon gång under gymnasietiden som jag skrev min första kompletta sexscen. En sådan då man får vara med under hela förloppet. Jag gillade det.

Tjusningen med att skriva sexscener är inte själva blommor-och-bin-biten. Biologin är bara ställningen som man hänger upp scenen på. Tjusningen med sexscener är att de är så sjukt intensiva, och att intensiteten sker nästan helt på ett psykologiskt plan. Under en sexakt som kanske mest består av hångla-tafsa-slita av kläder-pippa som kaniner, där själva händelserna kräver väldigt lite utrymme för att få fram, så kan karaktärerna genomgå sidvis med mentalt drama. Mental action. Sex är något som släpper loss saker inom oss. I alla fall den typen av sex som man gärna skriver om, där det bygger på en långsamt uppbyggd, allt värre spänning som kulminerar. Det är ett utmärkt tillfälle för karaktärerna att visa sitt verkliga jag. Att tappa sin kontroll och sin mask. Det är ett utmärkt tillfälle för författaren att gestalta karaktären. Att dra personligheten till sin spets. Bygga upp gillande, medlidande, avsky, åtrå eller något annat hos läsaren. Sexscener är ett fantastiskt redskap helt enkelt.

Så hur skriver man då en schysst sexscen? Jag vet inte, för att vara helt ärlig, trots att jag har skrivit ganska många. Det är nämligen inte bara användbart, utan också väldigt svårt. Det har säkert delvis att göra med att sex fortfarande är lite fnissigt och känsligt för vissa, men jag tror i ännu högre grad att det beror just på intensiteten. Betänk en actionscen som är motsatsen – en scen där fokus ligger på det som händer. Kanske en stridsscen där istället många saker händer på kort tid och ofta samtidigt, och man måste skildra det på ett sätt där man inte låter som en sportkommentator. Riktigt intensiva scener, och minst lika svårskrivna. Det finns väldigt många åsikter, ofta mer eller mindre högljutt framförda, om hur man ska skriva båda dessa typer av intensiva scener. Jag är ärligt talat skitkass på att skriva händelsebaserad action (typ stridsscen), men helt hyfsad på känslobaserad action (typ sexscen). Därför tänkte jag avslutningsvis fokusera på sistnämnda.

Det folk (inklusive mig själv) verkar vara överens om när det gäller sexscener är att det inte ska vara en biologilektion. De flesta som läser sådana scener har förhoppningsvis en bra uppfattning om hur man har sex, det är inte det som är det relevanta här (såvida man inte skriver rent pornografisk litteratur, men det är ett annat område). Visst är det bra om det framgår vad som händer, och i vissa sammanhang eller boktyper passar det utmärkt att gå lite närmare inpå huden, men gör det med känsla. Det är inte en instruktionsbok. Å andra sidan kan det bli för mycket åt andra hållet också. När man fegar ur och ersätter allt med metaforer istället. Metaforer är lite som peppar. En bra baskrydda för en sexscen, men inte det man grundar den på. Man bör gärna fundera över sitt syfte med scenen. För den handlingen framåt? Är den relevant? Också vad man vill förmedla med scenen. Vill man göra läsaren lite småkåt? Vill man kanske bara förmedla en viktig punkt i handlingen? Vill man berätta något viktigt om någon av karaktärerna? Och hur grov scenen ska vara. Jag brukar tänka att nivån på sexscener på ett ungefär ska motsvara nivån på våldsscener i samma verk. Är det ena superdetaljerat och slemmigt så är det okej om det andra är det också. Man måste inte göra så, men för mig har det varit ett bra tankesätt.

Och sist men inte minst. Skriver du sexscener till något som senare blir utgivet så kommer du snart drabbas av den för vissa genanta insikten att de där pirriga, snuskiga och ångande heta sidorna snart kommer läsas av din pappa, din mormor, din gamla lärare och den stränga tanten på andra sidan gatan. Tag fram en styck papperspåse. Veckla upp den. Sätt den framför munnen. Andas i den tills paniken släpper. Det är faktiskt egentligen ingen big deal.

 

En reaktion på ”När det hettar till

  1. Tack för bra skrivtips. Jag började, precis som du, att skriva i skolåldern och min första (och hittills enda) sexscen skrev jag som sextonåring. Och precis som du lämnade jag de unga tu precis när deras kroppar möttes under täcket, darrande av nervös förväntan. Denna relik till manus håller just nu på att redigeras strängt och ett avslut ska till. Jag tycker jag är skyldig mitt unga jag att färdigställa den och försöka få den utgiven. Blir den det (peppar peppar) så kommer den att hamna i kategorin ungdomsbok även om den är väldigt våldsam. Den handlar om mobbning.
    Nu för tiden är det bara skräck som gäller för mig när jag skriver, men som du säger så finns där alltid plats för lite sex. Jag ska följa dina råd och se hur det blir när karaktärerna i mitt andra manus ska få uttrycka sin kärlek i sänghalmen :D. Din bok Forsdansen verkar både intressant och fängslande och finns på min att-läsa-lista. Tror jag måste lägga på ett kol när det gäller mitt läsande för listan är lång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s