All work and no play makes Johan a dull boy…

Jag älskar att skriva på hotell.

screen-shot-2017-01-27-at-01-09-42

screen-shot-2017-01-25-at-23-46-02

Frottéklädd på hotell Bodega el Toro.

Hotell har flera välkomnande förutsättningar för skrivande; du behöver inte upptäcka att det verkligen är dags att tvätta fönstren, du måste inte gå ut med soporna, sortera ensamstrumporna eller byta filtret i köksfläkten. Det känns lyxigt med alla små flaskor med badskum och lotioner, andra små flaskor i minibaren, omöjligt vita handdukar, golvvärme och frottébadrock. Frukostserveringen har allt sånt där extra, som i alla fall aldrig skulle finnas hemma hos oss. Och blir du hungrig mitt i natten, när du bytt tempus på återblickarna åtta gånger, så kan du bara ringa på room service.

De tre senaste åren har jag turnerat mycket med teatern, och jag har till stor del hotelleftermiddagarna att tacka för att det har blivit en bok. Utan vardagssysslor efter arbetsdagens slut har jag kunnat skriva koncentrerat och kontinuerligt.

Vi är många skrivande som gillar och har gillat att jobba på hotell. På The Cadogan Hotel i London skrev Oscar Wilde The importance of being Earnest . Det var också där han blev arresterad 1895 och dömd till två års straffarbete (Hans älskares far hade angivit honom som homosexuell, vilket var klassat som ett brott i England fram till 1967).

The Algonquin Hotel i New York har både Gertrude Stein och Maya Angelou suttit och diktat, men allra mest känt är hotellet för att vara platsen där Rundabordsmötena hölls på 1920-talet, med bland andra Dorothy Parker och Noël Coward på medlemslistan.

Och det var på The Stanley Hotel, vid Klippiga bergen i Colorado i USA, som Stephen King kom på idén till The Shining där. Det fiktiva hotellet där Jack Torrance sökte lugn och ro för att skriva klart sitt manus döptes till The Overlook Hotel.

img_5011Jag hoppas att veckans turnéhotell inte driver mig till vansinne och att jag i stället får ur mig några okej sidor. Men jag är lite orolig… jag har hört röster, viskande samtal i bastun, fast det bara var jag där, hissen åker aldrig till den våning jag trycker på. Och jag känner mig ständigt iakttagen, av sorgsna varelser längs väggarna med glasartad blick. Ja. Det är något som inte står helt rätt till med Hotell Bodega El Toro här i Emmaboda. Kanske måste
bli miljö i en ny bok…

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Advertisements

About johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
This entry was posted in Debut. Bookmark the permalink.

5 Responses to All work and no play makes Johan a dull boy…

 1. annisvensson says:

  Hua, en del läskiga grejer på det där hotellet….! Jag håller med dig om att hotell är bra för oss skrivare. Var själv på hotell en vecka alldeles nyligen och efter tre dagar kom orden farande till mig – en helt ny novell! Visserligen bara 21 handskrivna sidor som jag ännu inte lyckats få in i datorn, men inspirationen var där och storyn bara kom…. Ledighet, hotell, sol och strand. Det verkar vara grejen för mig 🙂 Lycka till med det fortsatta skrivandet!

 2. Janne says:

  Uuhhh! Det där med bastun är oroande😱. Minns en scen från en Beckfilm (tror jag att det var) där en numera författare medverkade med livet som insats. Lycka till med pennfighten!

  Mvh

  Janne

  • johan ehn says:

   Ha ha! Ja, det var en blodig saunaupplevelse för mig därute på Yasuragi… Som tur var för skrivandet så är de flesta hotellvistelser helt utan skräckupplevelser.

   Ha det gott – Johan

 3. bagstam says:

  För att inte glömma Chelsea Hotell där Sid dödade Nancy. Tycker också att det är något drömskt och magiskt med hotell. Ska definitivt besöka Emmabodas nästa gång jag är i krokarna.

  • johan ehn says:

   Just ja! Många spännande händelser på den adressen… Tycker helt klart att du ska kolla in Bodega El Toro! Kanske kan bli en jättebra miljö för en av dina historier… 🙂

   J

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s