Skrivövning

Foto: Calum McAulay / Unsplash.

Foto: Calum McAulay / Unsplash.

Vi på Debutantbloggen vill uppmuntra till skrivande. Därför kommer vi inspirera med en skrivövning varannan lördag!

Visst är det spännande med karaktärerna, vad som formar dem, deras inre liv och tankar. Vad gör en bra trovärdig karaktär? vad är precis det där typiska som utmärker karaktären och hur ska karaktären gestaltas? Veckans skrivövning ägnas åt karaktärer.

Skrivövning: Beskriv samma karaktär två gånger. En gång för att bli förälskad i den och den andra gången för att bli äcklad av den. 

Skriv och lägg gärna upp din text i en kommentar, eller publicera texten på din egen blogg och länka till inlägget.

Lycka till och skriv skriv skriv! Ser fram emot att få ta del av era bidrag 🙂

Advertisements
This entry was posted in Debut, Skrivövningar. Bookmark the permalink.

5 Responses to Skrivövning

 1. Ingrid says:

  Skrivövning: Beskriv samma karaktär två gånger. En gång för att bli förälskad i den och den andra gången för att bli äcklad av den.

  Dating

  Hon attraherades av hans ljusblå ögon och av den milda blicken som riktades rakt in i hennes ensamma, längtande hjärta. Hans smala ansiktet ramades in av lockigt, blont hår och ett skälmskt leende blottade de vita, lite ojämna tänderna. Hon läste beskrivningen på partnerförmedlingens sida med bankande hjärta. Atletiskt byggd, intresserad av konst, litteratur och natur. Precis som hon själv. Hon skickade omedelbart in sin profil.

  Hon hade förberett sig noga inför mötet med honom. Varit på en skönhetssalong och blivit behandlad från topp till tå. Hennes gråa hårslingor hade fått en kastanjebrun glans. Sedan makens plötsliga bortgång några år tidigare, hade ensamheten gjort henne oföretagsam och orkeslös. Hon ville förändra sin situation.

  Det var längesedan hon känt en sådan glädje och förväntan. Hon hade shoppat bort en förmögenhet, men det spelade ingen roll. Hon hade ju råd. De nye pumpsen skavde när hon gick till deras uppgjorda mötesplats i parken. Med en pappersnäsduk torkade hon noga av parkbänken innan hon satte sig. En kort blick på sin exklusiva klocka visade att hon kommit alldeles för tidigt.

  Försjunken av tankar som virvlade omkring i huvudet, hoppade hon till när en skugga lade sig över hennes ansikte. Han stod framför henne med en bok under armen. Hon höll upp sin bok mot honom och de skrattade förläget. Med det välbekanta skälmska leendet på läpparna presenterade han sig. Han öppnade knappen på sin ljusblåa kavaj som matchade ögonen perfekt och slog sig ner bredvid henne. Hans djupa, sympatiska röst behagade henne. Han var underhållande och lätt att tala med. Hennes hjärta bultade när han lade sin arm om hennes axlar och viskade att han njöt av hennes sällskap.
  Första gången hon sett hans bild på datorskärmen hade hon förälskat sig i honom, men detta var över hennes förväntan. I verkligheten var han ännu snyggare och såg mycket yngre ut än han angett i sin profil, antagligen mycket yngre än hon själv.
  Över internet hade de ivrigt diskuterat konst med varandra och bestämt sig för att gemensamt gå på en konstutställning.
  På utställningen hade hon svårt för att koncentrera sig på tavlorna. Hon betraktade hellre honom i smyg, när han intresserad studerade och kommenterade bild efter bild. Hon hade inte trott att hon skulle bli blixtkär vid första träffen.

  Efteråt bjöd han henne till en italiensk restaurang. Hon beställde sallad och pizza, han bestämde sig för minestronesoppa och sedan spagetti med tomatsås. De drack av husets vin medan de väntade på maten. Innan maten kommit in hade de hunnit tömma första vinkaraffen. Han hade varit snabb med att fylla deras glas till brädden och genast beställt in mer vin. Med armbågen stödd på bordet sörplade han i sig soppan med glupsk aptit. Han satte sopptallriken mot munnen och drack ur den siste skvätten. När han sträckte sig efter brödet föll hennes vinglas omkull och rann ut över bordet. Hon kände hur det droppade ner på hennes nye sidenkjol. Utan ursäkt visslade han efter kyparen genom att sätta två fingrar mot läpparna, sedan skrapade han ihop de sista soppresterna från tallriken med brödet och stoppade det smaskande i munnen.
  Hon såg hur den synbart irriterade kyparen kom springande för att torka upp på bordet. Han meddelade kortfattat att han genast skulle komma med pizzan och spagettin.
  Hon skämdes och tittade ner i bordet och var glad att hon kunde sysselsätta sig med sin pizza, medan han ihärdigt skar isär spagettin med kniv och gaffel och girigt stoppade sked för sked i munnen. Tomatsås droppade ned för hakan på honom och några spagettibitar hade fastnat bredvid munnen. Det skälmaktiga leendet och charmen hade försvunnit i takt med vinet han druckit. Hon lade märke till de röda stänken på den ljusblåa kavajen och stirrade sedan ner i glaset. Med ett rapande ljud torkade han sig om munnen med baksidan av handen och sträckte sig efter en tandpetare, som han tillbakalutad mot stolen körde genom tänderna.
  Hon hade tappat aptiten för länge sedan och kände äcklet välla upp i strupen. Ursäktande högg hon tag i sin handväska och rusade kväljande ut på toaletten. Besviken smög hon sig ut genom restaurangens bakdörr.

  • bagstam says:

   Men gud, åh vad bra du är! Först av allt, tack för bidrag till skrivövningen, vad kul att du inspirerades till den här texten! Det var verkligen jättekul och spännande att läsa 🙂 Strålande förvandling mot äckel. Mardrömsdejt. Det skulle kunna bli en novell. Jag både ler och äcklas på samma gång! Lycka till med fortsatt skrivande.

   • Ingrid says:

    Skrivövning: Tack för dina lovord Anna. Det gjorde gott i skrivarhjärnan och hjärtat. Trodde först att ingen gillade min historia. Inga kommentarer :(, men nu vågar jag fortsätta skriva ………….. Ingrid

    • bagstam says:

     Åh fortsätt skriv! Det skulle ju kunna bli en jätterolig (och lite sorglig novell) :). Vi tar lite tid på oss att svara i bland, för vi turas om att vara inloggade kan man säga. Lycka till med skrivandet! Ser fram emot att läsa senare!

  • kuggekugge says:

   Jaa, jag gillade också den här texten massvis! Som Anna skrev är vi ibland lite sega med svaren, men vi läser allt och är så glada över att kunna inspirera! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s