Vad har dina karaktärer för bagage?

christinas

Fotograf: Jonas Schiller

Det är våra erfarenheter, våra upplevelser, våra med-och motgångar som formar oss. Som ligger till grund för besluten vi tar och hur vi agerar i olika situationer.

Hemligheter små är en karaktärsdriven bok men den har inte alltid varit det. I början, de första 4–5 utkasten, så var det händelserna som drev boken framåt och Alexandra och Daniel fanns liksom bara där. De var ganska platta och inte det minsta konsekventa i sitt agerande. De var helt enkelt bara två namn med ganska vaga karaktärsdrag.

Jag insåg att även om jag skapat dem så kände jag dem inte. Jag visste inte vad deras rädslor var, vad deras drömmar var, hur deras vänskap sett ut medan de växte upp, vart de hängde efter skolan, vem som hade tagit första kontakten den där dagen i första klass. Jag visste inte hur deras liv sett ut sedan de skildes åt eller om de tänkt på varandra under den tiden.

Jag behövde helt enkelt lära känna mina karaktärer. Jag behövde veta allt om dem. Det var lättare sagt än gjort då de visade sig vara ovilliga att släppa in mig och dela med sig av sina hemligheter.

Men för varje redigeringsrunda lärde jag mig något nytt om dem. Saker som fick dem att bli mer verkliga, mer mänskliga och mer sårbara. De började ta plats. Och bestämma. De fick en egen vilja och använde den både bestämt och ljudligt ibland.

”Det där är fel.”

”Vad då?”

”Jag skulle aldrig göra så, det borde du veta vid det här laget.”

”Är du säker? Jag tycker att det här blev ganska bra.”

”Så vi nöjer oss med ganska bra? Glöm det. Skriv om!”

”Okej, hur agerar du då?”

”Så här … ”

Nu i efter hand kan jag önska att jag lagt mer tid på detta i början, redan innan jag började skriva första utkastet. Kanske inte att jag lärt mig allt om dem, för jag gillar fortfarande att luska ut deras hemligheter allt eftersom jag skriver, men att jag i alla fall haft deras bakgrunds historia (deras bagage) och vad deras drivkrafter och mål är. Jag tror att det hade gjort min skrivprocess mycket enklare.
I sista redigeringsomgången innan manuset skulle tillbaka till förlaget så upptäckte jag nämligen ett ticks som Alexandra gjorde men som jag inte registrerat tidigare. Det var ganska vagt men det finns en anledning till att hon gör som hon gör och jag valde att förstärka det ytterligare i den där sista redigeringsomgången, vilket jag upplevde lyfte manuset ytterligare ett snäpp och gav Alexandra mer personlighet. Om jag hade varit medveten om det tidigare hade jag kanske kunnat bygga vidare på det ytterligare men jag är nöjd med hur det blev med tanke på hur sent jag såg det.

Arbetet med Hemligheter små är över (i alla fall arbetet med texten, sen finns det så mycket annat som ska fixas med efter att boken tryckts men det återkommer jag till i ett annat inlägg) och det har blivit dags att lägga Alexandra, Daniel och de andra bakom sig och lära känna ett gäng nya karaktärer. Jag ser faktiskt fram emot det och i dagarna har jag precis börjat läsa igenom råmanuset till bok två och det här med karaktärernas bakgrund (deras bagage), drivkrafter och mål är något jag funderar mycket på medan jag läser. I kommentarerna skriver jag ofta: varför gör hen så? Och: Det behöver förankras.
Denna gång har jag gjort ett formulär som jag fyller i för varje karaktär (som är viktig för handlingen) där de viktigaste sakerna finns med. Förutom de grundläggande sakerna som namn, hårfärg osv så finns även punkter som familj och hur relationen till familjemedlemmarna ser ut, kort bakgrundshistoria, yrke, senaste relation och varför den tog slut, vänner och relationen till dem, hobby, husdjur mm.

Vi får se om det fungerar för mig eller om jag helt enkelt gör som förra gången. Ösa sand och ser vad jag hittar för guldkorn i högarna när det är dags att börja bygga.

Hur gör ni för att lära känna era karaktärer?

s7zkefueaay-cynthia-del-rio

Bild från Unsplash.com Fotograf: Cynthia Del Rio

5 reaktioner på ”Vad har dina karaktärer för bagage?

 1. Det där med karaktärer är svårt och just nu sitter jag med problemet att jag inte alls känner min kvinnliga huvudkaraktär. Hon är, precis som du skriver, ganska platt och jag har ingen riktig koll på vem hon egentligen är. Min manlige huvudkaraktär däremot är enklare att förstå, kanske för att jag satt honom i en miljö som jag kan relatera till och att han har ett tydligt driv/mål.
  I boken On Writing romance av Leigh Michaels finns en riktigt bra lista på frågor som hjälper till att bygga karaktärer. Jag ska försöka sätta mig ner och bara brainstorma kring frågorna tills jag får en känsla för vem min kvinnliga huvudkaraktär är 🙂

  • Det låter som en bok jag ska kolla upp 🙂 Jag läser just nu Writing Romance av Vanessa Grant och hon har en del matnyttiga tips om hur man utvecklar sina karaktärer och får dem att kännas mer levande.
   Brainstorming är bra. Det gillar jag. Jag brukar hålla låtsas samtal med mina karaktärer ibland. Då får man reda på en hel del 🙂
   Kram

 2. Skrivövning: Beskriv samma karaktär två gånger. En gång för att bli förälskad i den och den andra gången för att bli äcklad av den.

  Här kommer min skrivövning. Ni får gärna redigera:

  Dating.

  Hon attraherades av hans ljusblå ögon och av den milda blicken som riktades rakt in i hennes ensamma, längtande hjärta. Hans smala ansiktet ramades in av lockigt, blont hår och ett skälmskt leende blottade de vita, lite ojämna tänderna. Hon läste beskrivningen på partnerförmedlingens sida med bankande hjärta. Atletiskt byggd, intresserad av konst, litteratur och natur. Precis som hon själv. Hon skickade omedelbart in sin profil.

  Hon hade förberett sig noga inför mötet med honom. Varit på en skönhetssalong och blivit behandlad från topp till tå. Hennes gråa hårslingor hade fått en kastanjebrun glans. Sedan makens plötsliga bortgång några år tidigare, hade ensamheten gjort henne oföretagsam och orkeslös. Hon ville förändra sin situation.

  Det var längesedan hon känt en sådan glädje och förväntan. Hon hade shoppat bort en förmögenhet, men det spelade ingen roll. Hon hade ju råd. De nye pumpsen skavde när hon gick till deras uppgjorda mötesplats i parken. Med en pappersnäsduk torkade hon noga av parkbänken innan hon satte sig. En kort blick på sin exklusiva klocka visade att hon kommit alldeles för tidigt.

  Försjunken av tankar som virvlade omkring i huvudet, hoppade hon till när en skugga lade sig över hennes ansikte. Han stod framför henne med en bok under armen. Hon höll upp sin bok mot honom och de skrattade förläget. Med det välbekanta skälmska leendet på läpparna presenterade han sig. Han öppnade knappen på sin ljusblåa kavaj som matchade ögonen perfekt och slog sig ner bredvid henne. Hans djupa, sympatiska röst behagade henne. Han var underhållande och lätt att tala med. Hennes hjärta bultade när han lade sin arm om hennes axlar och viskade att han njöt av hennes sällskap.
  Första gången hon sett hans bild på datorskärmen hade hon förälskat sig i honom, men detta var över hennes förväntan. I verkligheten var han ännu snyggare och såg mycket yngre ut än han angett i sin profil, antagligen mycket yngre än hon själv.
  Över internet hade de ivrigt diskuterat konst med varandra och bestämt sig för att gemensamt gå på en konstutställning.
  På utställningen hade hon svårt för att koncentrera sig på tavlorna. Hon betraktade hellre honom i smyg, när han intresserad studerade och kommenterade bild efter bild. Hon hade inte trott att hon skulle bli blixtkär vid första träffen.

  Efteråt bjöd han henne till en italiensk restaurang. Hon beställde sallad och pizza, han bestämde sig för minestronesoppa och sedan spagetti med tomatsås. De drack av husets vin medan de väntade på maten. Innan maten kommit in hade de hunnit tömma första vinkaraffen. Han hade varit snabb med att fylla deras glas till brädden och genast beställt in mer vin. Med armbågen stödd på bordet sörplade han i sig soppan med glupsk aptit. Han satte sopptallriken mot munnen och drack ur den siste skvätten. När han sträckte sig efter brödet föll hennes vinglas omkull och rann ut över bordet. Hon kände hur det droppade ner på hennes nye sidenkjol. Utan ursäkt visslade han efter kyparen genom att sätta två fingrar mot läpparna, sedan skrapade han ihop de sista soppresterna från tallriken med brödet och stoppade det smaskande i munnen.
  Hon såg hur den synbart irriterade kyparen kom springande för att torka upp på bordet. Han meddelade kortfattat att han genast skulle komma med pizzan och spagettin.
  Hon skämdes och tittade ner i bordet och var glad att hon kunde sysselsätta sig med sin pizza, medan han ihärdigt skar isär spagettin med kniv och gaffel och girigt stoppade sked för sked i munnen. Tomatsås droppade ned för hakan på honom och några spagettibitar hade fastnat bredvid munnen. Det skälmaktiga leendet och charmen hade försvunnit i takt med vinet han druckit. Hon lade märke till de röda stänken på den ljusblåa kavajen och stirrade sedan ner i glaset. Med ett rapande ljud torkade han sig om munnen med baksidan av handen och sträckte sig efter en tandpetare, som han tillbakalutad mot stolen körde genom tänderna.
  Hon hade tappat aptiten för länge sedan och kände äcklet välla upp i strupen. Ursäktande högg hon tag i sin handväska och rusade kväljande ut på toaletten. Besviken smög hon sig ut genom restaurangens bakdörr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s