Medlem i klubben

screen-shot-2017-02-16-at-16-37-42Jag har en bokklubb! En klubb där hela syftet är att läsa en massa böcker och sedan träffas och prata om de böckerna. Det är ju ett fantastiskt koncept! Genialt! Det är min första – därav peppen på högvarv … Men jag har längtat så länge efter att få vara med i en. Och nu efter första träffen så är jag säker på att det kommer att bli toppen. Lyssna på det här upplägget: en kirurg, en formgivare och konstnär, en debattchef på en tidning, en copywriter, en debattör (och lajvare), en rättviseexpert, en journalist (och groomingspecialist) – och så jag. Jag känner några sedan förut, är bekant med någon och några är helt nya för mig. Jag ser så mycket fram emot att få dyka ner i allsköns litteratur och sedan tillsammans med detta skarpa gäng prata och tjata om vad vi upplevt bland orden.

Om du inte har en bokklubb ännu så tycker jag att du ska sätta ihop en.

Om du behöver tips på böcker så kommer här några favoriter:

cats_eye_book_coverCat´s Eye – av Margaret Atwood

En otroligt nära och grym uppväxtskildring. Elaine Risley är konstnär och återvänder till sin uppväxtstad Toronto för en stor utställning. Hon överväldigas av alla minnen från barndomen – svek och grymma lekar förklädda i vänskapsband. Särskilt minnena av Cordelia jagar henne. Cordelia som en gång var hennes bästa vän men samtidigt även hennes värsta mobbare.

 

cover_stig_dagerman_rgb-424x600Snöblandat regn – av Stig Dagerman

En kort men riktigt fin skildring ur ett barns perspektiv. Stig Dagerman väljer ofta teman som klasskamp och människor på flykt. I novellen Snöblandat regn träffar vi Arne, som inte kan begripa hur fastern från Amerika kan veta att han är den där faderlösa pojken i bygden. Och i sin övergång mellan barn och vuxen tampas han med en värld han inte förstår sig på. Det är en berättelse om frånvaro och längtan, om vuxenvärlden och barndomen. Novellen är hämtad ur samlingen Nattens lekar (1947).

Mer barndom …

oceanen-vid-vagens-slutOceanen vid vägens slut (Ocean at the end of the lane) – av Neil Gaiman

En liten pojke stod öga mot öga med förgörande ondska och fann den vackraste vänskap man kan önska. Många år senare återvänder en man till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Hans undermedvetna tycks leda honom till den plats där ondskan bodde. Tiden verkar ha stått stilla och vid en damm bakom huset kommer alla minnen tillbaka från när han var sju – då hans världar – både barnets fantastiska och de verkliga – förändrades för alltid.

… och så lite mer uppväxt …

512skkuu6ol-_sx330_bo1204203200_

Becoming a man – av Paul Monette

Otroligt ärligt och mänskligt om att växa upp och behöva förställa sig och kopiera ett beteende som värden förväntar sig av dig. Paul växer upp på 50-talet i New England och får högsta betyg i skolan, han är socialt begåvad och skrivandet går bra. Men han förtrycker samtidigt en stor del av sig själv. Han håller undan sin hemlighet så väl att  den heterosexuella mannen han lärt sig att imitera varje dag – nästan lyckas sudda ut vem han verkligen är. Men 1974 möter han någon som han inte kan gömma sig inför. Det är en memoir och Paul Monette har även skrivit Borrowed time, där han berättar om den tid han och hans partner Roger Horwitz delar innan Roger dör i AIDS 1985.

Jag ser nu att ett starkt tema för mig just nu verkar vara uppväxt och skildringar av barndomen. Kan ju ha att göra med den resa jag gör i och med arbetet med min egen bok …

Har du något tips på en bra uppväxtskildring?

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

 

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Advertisements

About johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
This entry was posted in BOKTIPS, Debut, debutantåret, Down under, Hbtq, Johan Ehn, lästips. Bookmark the permalink.

7 Responses to Medlem i klubben

 1. annisvensson says:

  Åh, kul med en bokklubb! I år liggermitt fokus på att få klar min första bok, så ngen bokklubb i år. Istället blir det att läsa, läsa, läsa (den typ av littertur som kan förbättra och ge inspiration till det jag skriver just nu) och skriva, skriva, skriva 🙂 Jättebra boktips och tre av dem ska jag beställa omgående.

  Mina lästips som jag kom att tänka på direkt är: Kärleksbarnet av Hillevi Wahl, En dag ska jag berätta om mamma av Karin Thunberg och Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund samt Felicia försvann av Felicia Feldt. Listan kan göras lång…

  • johan ehn says:

   Super! Fantastiskt med tipsbyte! Högen växer … Måste snart boka upp en läshelg utan några andra “måsten”! Spännande med ditt manus!

   J

 2. bagstam says:

  Tack för tips Johan! Älskar också att läsa uppväxtskildringar (och Smiths). Jag kontrar med att att tipsa om “Naturen” av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Titeln kanske inte låter så sexig men detta är en skildring (som jag får känslan är starkt självbiografisk) om en ung flicka som försöker hantera tillvaron när det värsta inträffar. Den är berättad eget, uppriktigt och rakt på. Jag ler och förundras samtidigt som den träffade mig som en smocka i magen och gick rakt genom hjärtat. Sträckläste den på en flygplats i München och lipade hela resan hem…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s