Skriva sexscener …

img_2817-2Jag har några sexscener i min bok. Sådana är inte helt lätta att skriva. I en av dem försöker jag förmedla huvudpersonens nervositet och fascination när han är med om sin ”första gång”, i en annan handlar det mer om hans balansgång mellan en spännande förbjuden situation – och en destruktiv och ganska osund. Men även om mina sexscener har ett tydligt syfte för själva historien vill jag ju att de ska vara sexiga också. Jag vill ju att du som läser ska dras in totalt och bli lite upphetsad. Hur gör en det? Jag vill ju inte att det ska vara ”för porrigt”. Inte kännas som ett ”läsarnas egna sexbrev”. Men jag vill heller inte att allt ska döljas i alltför krångliga metaforer eller plötsligt försvinna under stön in bakom en dörr i mörkret.

När jag skriver om fysiska aktiviteter, vare sig det handlar om ett slagsmål eller en tandborstning, så känns det naturligt att fokusera på hur kropparna rör sig och hur de förhåller sig till sin omgivning. Men det funkar inte riktigt i dessa situationer verkar det som … Mina första utkast blev väldigt tekniska. Visst, du kunde tydligt hänga med på var allas ben befann sig, vems hand som smekte vems innanlår, vems fingrar som tog spjärn och kramade om vilken sorts textil, men det blev helt kallt. Det fanns inget liv och absolut ingen passion. Jag var tvungen att börja om och se till att få med det som var viktigt. Hur känns det för honom att till slut våga släppa kontrollen? Hur mår han när han är rädd för att göra fel och framstå som töntig och oerfaren? Vad händer i honom när hans kropp svarar på minsta beröring och han bara vill ha mer?

Jag letade runt på nätet för inspiration och hittade en hel del tips om att skriva kärleks- och sexscener. När jag googlade så dök det även upp ett antal exempel på mindre lyckade varianter. Det finns till och med ett pris att vinna! 1993 upprättade nämligen tidskriften Literary Review en utmärkelse – Bad sex in fiction award. En som fått det priset är min idol – Morrissey! 2015 kom hans roman List of the lost, och det är med sorg i hjärtat och ansiktet pressat mot skämskudden jag läser och nog måste hålla med … det är inte så hot …

Jag hoppas jag lyckats bättre. Och även om jag inte skulle ha något emot att nämnas tillsammans med The Moz, så får det gärna vara i ett annat sammanhang …

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Debut, Down under, Hbtq, Johan Ehn, Morrissey, sex. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skriva sexscener …

 1. Mia skriver:

  Hej!
  Tänkte kolla om ni kommer skriva ”min antagningshistoria”? Det är den veckan jag älskar allra mest och väntar med spänning på era historier!

  • johan ehn skriver:

   Hej Mia!
   Det låter väl som en väldigt bra tradition att upprätthålla! Jag snackar med de andra och lägger fram idén.

   Ha det gott/ J

 2. kuggekugge skriver:

  Haha jag hade också tänkt skriva om det här med sex, får kanske bli ett senare inlägg. Men det är verkligen jobbigt..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s