Gästblogg: Anna Roos

 

anna_roos_photo_ellinor_koda-col

Foto: Ellinor Koda

Gräv där du står

 

 eller någon gång stått.

Jag heter Anna och är författande ekonom, en siffermänniska som älskar litteratur, eller vise versa, lite beroende på vilken sida jag vaknar på. I flera år har jag läst Debutantbloggen, låtit den sporra mig i skrivandet och fungera som tidsfördriv när jag prokrastinerat och egentligen borde producera tecken.

 

När jag började skriva hade jag en naiv föreställning att om bara jag tyckte skrivandet var roligt skulle det vara enkelt. Det visade sig ganska snabbt att jag hade fel. En historia som har en början, mitt och ett slut och som däremellan håller ihop på vägen var inte bara svårt att få till, utan till och från omöjligt. För att inte tala om att sedan få ett förlag att se potentialen i det underverk man efter mycket möda skapat …

Till skillnad från räkenskaperna jag jobbar med har fantasin inga tydliga gränser. Om det kanske inte just är för att den kan bli överväldigande gränslös. När jag satte mig framför datorn första gången hade jag ingen synopsis utan en lös idé om att jag ville försöka skriva något underhållande, en spännande berättelse där protagonisten var ständigt närvarande i berättelsen. Tyvärr tog det stopp redan vid första meningen, både jag och textens huvudperson paralyserades av att kliva över tröskeln och inte veta vad vi såg. I det här stadiet trampade vi runt en stund innan det slog mig:

Kanske kan jag göra en ’Benjamin Button’? Gå baklänges i tiden, plocka ur de miljöer jag någon gång uppehållit mig i, dyka djupare ner i de av dem som fascinerat mig, fabulera, och därefter låta huvudpersonen navigera sig igenom berättelsen.

Och det fungerade!

När jag väl visste hur miljön såg ut gav det mig ro att fokusera på ton och handling. Resultatet blev Spel, min första thriller/roman utgiven på förlag och genom boken kommer huvudpersonen bland annat att stå bakom spelbordet, äntra aulan på högskolan där jag studerade och frysa i en av de ishockeyhallar där jag någon gång suttit på läktaren.

Så om det är någon mer därute som saknar en ram för att komma vidare, kanske finns svaret, om inte där du står eller har stått, så kanske någonstans i närheten?

 

Anna Roos [f. 1981] är civilekonom. Tidigare har hon arbetat på kasino och var under en tid bosatt i Atlanta i USA. Hon är aktuell med Spel, utgiven av Modernista i samarbete med Louise Bäckelin förlag.

Hemsida: http://www.roos-anna.com

Instagram: www.instagram.com/r.o.o.s_a.n.n.a

 

Advertisements
This entry was posted in Gästbloggare, Skrivprocessen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Gästblogg: Anna Roos

  1. Pingback: Idag bloggar jag hos … |

  2. bagstam says:

    Tack för bra krönika! Jag gjorde också precis så för att komma vidare när jag körde fast, skrev där jag stod 😊. Sen förde det också med sig att väldigt många i min närhet kände igen sig och tror att det handlar om dem. Mer eller mindre lyckosamt när man skriver en djupt cynisk historia om två egokvinnor med sviktande moral….😬. Spel låter spännande, blir sugen på att läsa den!

    • Anna says:

      Ha ha, ja så kan det kanske bli. Och nästan lite härligt att du har de i din närhet som identifierar sig med den typen av karaktärer. Vi kan ju inte alla vara perfekta 😉.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s