Gästblogg: Jesper Danielsson

Jesper Danielsson

Copyright/fotograf: Stefan Tell

Jag har alltid gillat resonemang av typen: Om jordens historia komprimerades till ett år så skulle däggdjuren börja utvecklas först den 28e december och Gustav Vasa dyka upp klockan 23:59:57 på nyårsafton. Det finns något befriande i den där svindlande litenheten man känner inför sådana perspektiv.

 

För den som har en faiblesse för just den typen av statistiska uppgifter är sajten worldometers.info mumma. Här finns räknare som tickar fram det mesta man kan vilja ha koll på. Man kan följa antalet födslar, dödar, konsumerade liter vatten, producerade cyklar, avverkade skogshektar, dagar tills oljan tar slut, överviktiga människor och mycket, mycket annat matnyttigt. Varje räknare har länkar till den statistik som ligger till grund för räknandet för den som vill veta mer.

 

Det finns förstås en räknare för antalet utgivna nya boktitlar. Den tickar fram en ny bok ungefär var trettonde sekund. När jag skriver den här meningen (den 24e april klockan 12:48) tickar bok nr 801 273 för i år fram. Räknaren bygger på uppgifter från UNESCOS statistikinstitut (UIS). De anger det totala antalet utgivna böcker per år till drygt 2,2 miljoner.

 

Det finns förstås nerbrytning av uppgifterna på nationsbasis. De visar att om man verkligen vill drunkna i utbudet ska man publicera sig i USA eller Kina, båda med nästan 400 000 publicerade nya titlar per år (ca 45st./tim). Vill man känna sig mer utvald kan man försöka skriva en av de sju titlar som publiceras ett genomsnittligt år i Oman.

 

För Sveriges del finns än mer detaljerad statistik om man går till Kungliga Bibliotekets nationalbibliografi. Där kan man se att utgivningen de senaste åren legat ganska stilla på ungefär 15 000 titlar per år. Av dessa är 64 % vuxenlitteratur, 14% litteratur för barn och ungdom, 4% skolböcker och hela 18% doktorsavhandlingar (bara det är ju lite av ett hoppsan: det vandrar uppenbarligen omkring oväntat många doktorer på Sveriges gator och torg).

 

Sverige bidrar alltså med en bok till den globala räknaren ungefär var 35e minut. Inte illa för ett litet land, med ett litet språk, i Europas utkant.

 

Vill man sedan ha ytterligare perspektiv att svindla över kan man ju tänka utanför den jordiska boxen. I vår galax Vintergatan finns det, förutom solen, ett par hundra miljarder stjärnor till. Runt många av dessa stjärnor kretsar det planeter, precis som runt solen. Man räknar med att det finns minst lika många planeter som stjärnor i Vintergatan. Vintergatan är i sin tur en av 100 – 200 miljarder galaxer i det vi kallar det observerbara universum.

 

Bara i vår omedelbara närhet (med galaktiska mått mätt) – runt stjärnan TRAPPIST-1 fyrtio ljusår från jorden – upptäckte man nyligen inte mindre än sju jordlika planeter. Tre av dessa låg i ”den beboeliga zonen”, d.v.s. på ett avstånd från sin stjärna som gör det möjligt att innehålla flytande vatten och hysa liv.

 

Det ter sig sannolikt att det på några – kanske till och med många – av dessa miljarder gånger miljarder planeter, publiceras böcker. Om detta finns det, av förklarliga skäl, ännu ingen pålitlig statistik. Vi kan dock med ganska stor statistisk säkerhet räkna fram att:

 

I det i det observerbara universum, den andra maj 2017, ges det ut minst 6027 nya böcker.

 

42 av dessa ges ut i Sverige.

 

6 av dessa är böcker för barn och ungdom.

 

1 av dem har jag skrivit.

 

Det är stort ändå.

©Jesper Danielsson 2017

 

JESPER DANILESSON  är verksam som regissör och manusförfattare och har arbetat i filmbranschen med allt från dokumentär till reklamfilm och drama. Under senare år har han arbetat med dramaprojekt för barn och ungdom så som, “Draken”, “Habib” och “Sam tar över” för SVT. Jesper Danielsson bor utanför Stockholm med fru och tre barn.

 

5 reaktioner på ”Gästblogg: Jesper Danielsson

  1. Det gjorde vi nog. Vi är i snarlik ålder. Jag kommer ihåg att det var mycket lek och hur kul som helst.

  2. Härligt inlägg! Och mycket vasst.

    Jag gillar det stora i det lilla, och det lilla i det stora. Å så tiden på det … den som går.

    För cirka 35 år sedan åt jag några tunna fläskpannkakor på Grand Hotell som jag aldrig glömmer. Det finns fler minnen från den veckan i Spegelsalen när jag medverkade i inspelningen av filmen ”Sopor”. Som till exempel regissören som tyckte att jag skulle använda mer och grövre invektiv om polisen som grep mig.

    Perspektiven får en att hisna, ibland känns det lika osannolikt som den där kärnkraftsolyckan i Harrisburg två år tidigare.

    • Hej Ken Tack. Jag var också med ett par dagar på den där inspelningen i Spegelsalen. Vi kanske sågs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s