Gotlandssommar

Bokchocken från förra veckan har fortfarande inte lagt sig och livet känns som en del av en dröm. Just nu befinner jag mig dessutom på Fårö. Detta inlägg författas från övervåningen på Elsies kafé, Slowtrain B&B. Det kanske är någon av er som varit här? Om inte, är det värt ett besök. Första gången jag kom hit var för åtta år sedan och jag blev blixtförälskad.

Och den här sommaren kommer lyxigt nog bli en Gotlandssommar, om drygt en månad åker jag tillbaka igen för Crimetime. Även det känns som en dröm. Jag är så otroligt glad för Stockholm psychos skull. På något förvirrat sätt känns Karin, Viktoria och Erik, huvudkaraktärerna, fortfarande levande för mig. För Karin och Erik skulle jag vilja berätta att de blivit nominerade till ett jättefint pris. De är inte bortskämda med att folk gillar dem, de hade behövt få höra. Viktoria däremot måste inte veta. Hon är pure evil.

På Crimetime kommer jag och min förläggare Emma Danielsson och skådespelerskan Emma Peters som har läst in Stockholm psycho att prata lite (jag vet, jag borde byta namn till Emma så vi alla heter lika, det hade varit mycket smidigare). Om du är där, kom och lyssna och hälsa vetja! Du träffar mig och Emma D under skrivarskolan på Almedalsbiblioteket där vi pratar om att skriva för ljud. Vid halv sex-tiden på fredagen är vi på Clarion Trädgården och pratar om ljudboksrevolutionen. Jens Lapidus, aktuell med ljudboksdramat Darknet som du kanske sett i TV-reklamen kommer säkerligen också vara där och många många fler. Under lördagen vid kvart i två är Emma Peters på Donners Eventhall och pratar om hur en berättelse bäst får liv hos lyssnaren.

Det kommer blir urkul men allt detta gör mig också asnervös. Redan nu har jag anammat ett väldigt handfast tips som en lärare på en av alla tusen kurser jag har gått gav mig. ”Planera din klädsel noga och ta på dig något du trivs med. Du vill inte att någon sådan detalj ska störa ut ditt fokus.” Först tyckte jag det lät fånigt men när jag rannsakar mig själv vet jag precis vad hon syftar på. Jag glömmer till exempel aldrig min första muntliga förhandling. Jag var nyutexaminerad jurist och hade precis börjat arbeta på domstol. Kostymen var inköpt och det enda som snurrade i mitt huvud var: ”Jag måste göra bra ifrån mig, allt jag gör måste vara perfekt.” (Om ni inte visste det så fortsätter AB-hetsen från juristlinjen även under notarietiden. Vuxna människor i en väldigt trång värld sätter alltså betyg på varandra). Rådmannen och nämndemännen hade tagit plats som en panel längst ner i rättssalen och jag reste mig försiktigt för att gå ut och hämta parterna som verkade ha missat inropet. Med två stressade personer och deras advokater i följe skred jag högtidligt genom rummet. Jag visade dem till sina platser och försökte se ut som om detta var något jag gjorde varje dag. När jag tittade upp såg jag att hela rätten hade ett brett leende på läpparna. Väl tillbaka vid min plats lutade sig rådmannen obemärkt mot mig och viskade vänligt men försiktigt: ”Notarien borde se över sin klädsel.” Mitt hjärta stannade och jag slog nervöst ner blicken. Hade jag gjort fel? Var det något som inte var perfekt? Jag hade lagt halva min lön på att köpa nya neutrala arbetskläder på Tiger, svart kostym och damblus. Då såg jag att gylfen på mina kostymbyxor hade gått upp och flärparna från min nya vita blus stack ut som en fredsflagga. Och så hade jag gått genom rättssalen. Hela förhandlingen satt jag med blossande kinder och kunde inte tänka på något annat.

För att försäkra mig om att det aldrig mer ska hända ligger det därför redan nu en skön sommarklänning framlagd på min säng och bara väntar på att få bäras under Crimetime. Och jag längtar.

Fårö har börjat vakna och strax ska jag gå ner för den knarrande trätrappan. Valeriane, som äger stället, dukar nämligen fram världens godaste frukost bland de hemtrevligt rosamålade väggarna och sammetssofforna.

Men innan dess vill jag passa på att önska er alla en riktigt glad skrivsommar. Jag hoppas vi ses!

4 reaktioner på ”Gotlandssommar

    • Jaa, en helt orimlig klädfadäs! Vill absolut inte upprepa den eller liknande.

      Stort stort tack! Det är väldigt overkligt, i brist på bättre ord.

  1. Blir så glad varje gång jag läser något av dig här på bloggen. Klartdu kan ju skriva för ögonen med. Samma hjärna ändå som lyssnar/läser. Älskar när du skruvar till det med humorn. Jättenyfiken på ert prat men kommer nog inte kunna åka till Crimetime, nästa år kanske!😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s