Fem sätt att hjälpa en författare

forlaget_michaela_von_kugelgen_2017_webres-001

Foto: Niklas Sandström.

Det finns massvis med bra böcker där ute men alla författare har inget stort marknadsförinsgmaskineri i ryggen och då kan en som läsare hjälpa författaren. I det här inlägget listar jag fem tips för hur du kan hjälpa din favoritförfattare.

1. Köp boken
Det här är så klart det mest självklara sättet att hjälpa en författare. Köp boken – till dig själv, till vänner, till släktingar. Till alla som kunde tänkas gilla den. Finns boken inte just i din bokaffär kan du fråga om de kan beställa in några exemplar.

2. Låna boken på bibliotek
Har du inte råd att köpa boken kan du låna den på biblioteket. För varje utlåning får författaren en biblioteksersättning. Finns inte boken på ditt bibliotek? Be dem att beställa in boken!

3. Prata och skriv om boken 
Berätta om en bra bok för alla som kan tänkas vara intresserade. Själv älskar jag när någon rekommenderar en bok för mig, det känns ju som en personlig gåva! Glöm inte heller hur värdefulla sociala medier är: ladda upp en bild på Instagram eller Facebook, skriv ett blogginlägg. Varje inlägg om boken på sociala medier är värdefullt!

4. Följ och gilla författaren på sociala medier
Följ författarens Facebooksida och Instagram och gilla gärna uppdateringarna – så syns de för fler människor i flödet och ploppar också upp för dem som inte annars skulle se inläggen. En gillning kan kännas som en värdelös grej, men jag lovar att varje gillning är betydelsefull och genererar mer synlighet.

5. Skriv en recension
Har du läst boken och gillat den? Skriv gärna en recension på GoodReads, Adlibris och dylika sajter. Många läser recensioner innan de bestämmer sig för att läsa en bok. Men obs! Kom ihåg att skriva ut en spoilervarning om du avslöjar vad som händer i berättelsen.

Har du fler bra tips på lager? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! Och om du vill följa mig och på det sättet hjälpa mig så finns jag på Facebook, Instagram och GoodReads. Riktigt snart går det också att köpa min bok, den här veckan ska den nämligen blir klar. Iih!

Advertisements

About kuggekugge

Frilansjournalist, företagare och författardebutant hösten 2017.
This entry was posted in Debut, Marknadsföring, Michaela von Kügelgen. Bookmark the permalink.

7 Responses to Fem sätt att hjälpa en författare

  1. Vilka bra och konkreta tips! Jag hade bara tänkt på att eeh “Köp boken” och berätta om den om du tyckte den var bra, men du kom med mycket annat matnyttigt.

  2. Pingback: Pengar, pengar, pengar | Debutantbloggen

  3. Pingback: Fem sätt att marknadsföra sin bok | Debutantbloggen

  4. Pingback: Fyra sätt att hjälpa en författarvän – Bokstund

  5. Jamen precis! Stöd din lokala författare!:) Du har så rätt i varenda punkt. Det är inte lätt att synas där ute i vimlet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s