När är det premiär för en bok egentligen?

 

Screen Shot 2017-04-19 at 18.18.21

Nu finns min bok ute i verkligheten! Foto: Ola Kjelbye

På teatern jobbar vi med pjäsen fram till ett specifikt datum. Premiären. Då ska allt vara klart för att presenteras för publiken. Alla inblandade har den tidpunkten som ett tydligt riktmärke framför sig under hela processen. Dagarna innan brukar bli ganska intensiva. Kostymören måste sy i tryckknappar bakom de vackra 1700-talshyskorna, eftersom skådespelaren inte hinner lirka upp alla trettioåtta i det snabba bytet. Hela ensemblen kallas in till en extrarepetition på torsdagskvällen för att slutscenen måste kortas och dansen strykas – det funkar faktiskt inte med ett buggnummer i rokokoperuker. Det är intensivt och mycket rörelse på teatern för alla vet att klockan sju på lördag så måste allt sitta perfekt. När sedan sista repliken är sagd, kungen är död och ridån fallit, så infinner sig (förhoppningsvis …) en tydlig känsla av ”där satt den!”. Skådespelare, regissör, scenograf, musiker tar emot publikens applåder, blommorna bärs fram och bakom scenen öppnas champagneflaskorna. Teaterchefen håller ett tal till alla inblandade om hur magiskt det är när alla tillsammans får bitarna att falla på plats. Det skrattas och gråts och kramas och pussas och just då känns det som att hela gänget gått i mål.

Så är det inte att ge ut en bok. Det finns liksom ingen tydlig premiär. Först är det antagningen av manus, vilket såklart är en stor händelse som är värd att firas. Sedan är det sista korret och inlämning till tryck, då känns det ju nästan klart. Värt att firas. Och så kommer boken från tryckeriet. Den finns. Den är här. Självklart ska det firas. Men den är ju inte riktigt, riktigt här … inte för andra. Inte för publiken. För sedan kommer utgivningsdatumet. Först i näthandeln kanske och några dagar senare i boklådor och butiker. Det är viktiga datum. Men egentligen är det väl inte förrän till releasefesten som alla är samlade och kan fira boken ordentligt. Fast det kan ju vara flera månader efter det att sista kommat sattes dit och det kändes som boken var klar. Vi det här laget kanske du är helt nergrävd i nästa projekt. Har större delen av hjärnan i en helt annan historia. Det blir liksom lite vagt när själva huvudfirandet ska ske. Det där tillfället som markerar avslutet eller kanske mer den ”förlösande höjdpunkten”. Lite som att känslorna av förväntan, rädsla och förhoppning istället ligger och konstant pyser under en väldigt lång tid.

Jag är inte säker på vad jag känner inför den här upptäckten ännu. Jag vet bara att jag lär mig ständigt nya saker i processen. Och i dag är dagen när min bok kommer ut i butik. Folk kan gå in i en affär och se den ligga där staplad på ett bord kanske. Dras till det fantastiska omslaget, läsa baksidestexten och bestämma sig för att köpa Down under. Det är helt klart värt att firas.

Screen Shot 2017-04-19 at 18.22.02

Nu finns den ute i butik! Skål, Down under! Går också att beställa i nätbokhandeln såklart! Adlibris, Bokus, CDON, Bookoutlet

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Debut, debutantåret, Down under, Hbtq, Johan Ehn, Releasefest, Skrivprocessen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När är det premiär för en bok egentligen?

 1. thomask69 skriver:

  Ja, det är naturligtvis roligare att ge ut en bok ”på riktigt”, och inte som jag. Självpublicera e-böcker på gratis siter på nätet är ganska trist.
  Man kollar sin statestik på nerladdning. Förhoppningsvis får man någon krona eller någon e-post från en läsare.

  Men det finns inget att hålla eller bläddra i.

  Men kanske kan det bli min tur i framtiden.

  Lycka till.

  • johan ehn skriver:

   Hej Thomas,

   Jag förstår. Det är ju ännu en annan sorts process du beskriver. Men låter också som att det just är svårt att känna det där specifika tillfället av avslut. Och ja, jag unnar dig känslan av att få hålla i en fysiska boken. Det är ändå lite speciellt. Tack och lycka till själv!

   Mvh johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s