Att kombinera två yrken

I månadens nummer av tidningen Karriär, som går ut till alla Jusekmedlemmar, är jag intervjuad på temat att kombinera två yrken – jurist och deckarförfattare. I artikeln beskrivs bl.a. hur jag under våren varit tjänstledig varannan månad för att skriva. Ett upplägg jag valt och som för mig har fungerat bra. Det har möjliggjort att hålla kontakten med min arbetsplats under tiden jag varit borta och därför också kunna prestera fullt ut när jag kommit tillbaka. Perioderna av tjänstledighet däremellan har gett mig chansen att skriva utan stopp.

Men kan man vara tjänstledig hur som helst undrar du kanske nu? Jag har förmånen att ha en oerhört bra arbetsgivare som satsar långsiktigt och den formella grunden för min tjänstledighet har varit studier. Under tiden jag skrivit manus har jag också gått en godkänd manusbearbetningskurs som motsvarar heltidsstudier i nedlagd tid. Det är där min bok har formats och tröskats. Många arbetsgivare godtar tjänstledighet för studier av det slaget. En seriös utbildningsarrangör skriver ett kursintyg till arbetsgivaren där innehållet framgår om du funderar på denna lösning. Lösningen ger dessutom oftast möjlighet att planera tjänstledigheten och studierna så att det passar i tid både för egen del och för arbetsgivaren. Det är vad jag gjorde.

Manusbearbetningskursen var helt avgörande för boken. Jag hade aldrig fixat att skriva den utan en piska för att hålla tempot och den ovärderliga feedbacken på texterna. Min lärare, vars synpunkter jag värdesätter högt, kommer för övrigt att gästa Debutantbloggen inom kort och ge tips och råd.

Efter våren kan jag konstatera följande. Det finns jättemycket i mitt juristjobb som jag haft nytta av i arbetet som författare. I synnerhet när det gäller noggrannhet, struktur och inställningen till research. Jag har haft många roller som samordnare och projektledare och manusproduktion för mig har stora likheter med hur jag i andra sammanhang planerar och lägger upp ett projekt med leveranser och delmål. Om någon frågade min förläggare misstänker jag starkt att hon skulle beskriva mig som i och för sig lite galen men helt anal. Jag missar inte en deadline och ser helst att allt följer tidsplanen. Däremot är min ryggsäck efter femton år med rättsliga frågor att jag alltid måste ha både hängslen och livrem. ”Lägg till frasen ‘såvitt vi vet’, ‘i allt väsentligt’, ‘vid en sammantagen bedömning'” – ni fattar. Otroligt hämmande.

Som författare har jag lärt mig mycket om språkanvändning, gestaltning, analys men framförallt mer om mig själv. Jag kan pitcha en idé, jag kan oförberedd ställa mig på en scen och prata inför massor av människor jag inte känner, jag kan jättemycket om marknadsföring och jag har ett jävla driv. Jag vågar delge mina tankar utan att ha en aning om hur de kommer att tas emot och jag kan hitta på! Varje dag har jag som författare gjort något som jag aldrig testat tidigare och som juristen i mig egentligen är absolut livrädd inför. Kanske är detta den viktigaste lärdomen som jag tar med mig tillbaka efter sommaren – modet författarskapet innebär. Och jag tror att det är något som jag kommer att ha nytta av under resten av mitt yrkesliv även som jurist.

10 reaktioner på ”Att kombinera två yrken

  1. Jag pratade med en klok person som ansåg att det stora värdet av skrivkurser är att träffas och diskutera, d v s interaktionen eleverna emellan. En dynamik som försvinnner på distans.

    • Förstår, jag tyckte det var ett enormt värde att få de andra deltagarnas åsikter och synpunkter på texten. Dynamiken är jätteviktig men med dagens teknik tänker jag att det egentligen inte alls borde vara omöjligt att uppnå det oavsett var man befinner sig geografiskt. Men jag vet ju att S kurser inte har det upplägget. Kanske folkuniversitetet har det?

  2. Fint att du hittat ett fungerande koncept! 🙂 Ibland önskar jag att min kombination av jobb skulle vara mer annorlunda. Nu skriver jag ju på jobbet och jag skriver romaner. Skriv skriv skriv. Ibland gör det att jag blir lite galen. Och ibland, i riktigt svåra stunder, känns skrivandet inte så skoj alls. Men det är som tur är inte så ofta.

      • Tack! åh vad bra! Jag känner lite pepp också faktiskt, när jag summerar allt vad det innebär att ”skriva kreativt”. Tycker det är enormt lärorikt. Viktigt att inte glömma bort det 🙂

    • Har tänkt på det där, hur det skulle kännas att skriva kreativt på heltid. Jag tror att jag skulle kunna bli lite knäpp och sen är ju mardrömmen att det ska bli ”vardag” och inte längre kännas spännande, exotiskt och roligt. Tur att det inte är så ofta det känns trist när man lever i världen skriv skriv skriv som jag föreställer mig ändå är väldigt omväxlande och stimulerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s