Innan du skickar manus till lektör

Bild Marica Kallner2017

Tjo!

Ni vet när en skrivit en berättelse och sedan fastnar. Inte vet hur en ska gå vidare med texten eller manusarbetet. Då hjälper det att låta någon annan läsa. En lektör kan vara till hjälp.

Lektören läser och ger ett utlåtande med en beskrivning av manuset, handling, struktur, språk, berättarröst mm. Ofta gör även lektören kommentarer och små reflektioner, ställer ledande frågor och ger konkreta råd.

Jag frilansar som lektör via förlag och genom min egen lektörstjänst. Det är viktigt att författaren får ett utlåtande som är till hjälp i manusarbetet – det är själva poängen med ett lektörsutlåtande. Därför är det mycket att tänka på som lektör. Hur jag uttrycker mig om manuset, var jag lägger tonvikten, att både beskriva och ge råd. Men det finns också en del som författaren kan tänka på innan hen skickar manuset till en lektör. Jag samlar mina tankar i en lista:

Läs igenom det du skrivit
Skicka inte manuset så fort du skrivit det. Läs först igenom det. Reflektera över det du skrivit och gör de förändringar du själv tycker behövs. Då slipper du kommentarer som känns självklara för dig.

Skicka inte det allra första utkastet om du kan skriva ett andra
Kan du göra en första genomskrivning utan utlåtande kan det finnas en poäng i det. Det kan vara lättare att arbeta med ett andra eller tredje utkast. Om manuset börjar ta form (även om det bara är en liten början) underlättar det för lektören att undersöka berättelsens handling, förlopp och struktur. Då blir det lättare för dig att förstå ditt manus och utlåtandet du får. Men behöver du hjälp vid första utkastet kan du absolut anlita en lektör redan då! Inga problem!

Vänta och låt det vila
Känner du en oro eller nervositet för att låta någon annan läsa kan det hjälpa att vänta ett tag. Om du skickar manuset direkt efter att du skrivit det är du fortfarande kvar i skaparprocessen och det kan vara en sårbar tid. Det kommer vara lättare att ta emot lektörens synpunkter om du låter dig själv och manuset vila innan du skickar det.

Lär känna ditt manus
Ju mer du vet om ditt manus desto lättare blir det att förstå utlåtandet och sedan gå vidare i manusarbetet. Lär känna manuset genom att läsa det, reflektera över det och formulera handlingen för dig själv. Om du har läst ditt manus noga innan du skickat det kommer det gå fortare att hitta och förstå det som lektören lyfter fram.

Rätta stavfel
Du behöver absolut inte lämna manuset till en korrekturläsare. Efter utlåtandet ska du jobba vidare med texten och då uppstår nya stavfel. Men innan du skickar bör du rätta stavfelen samt använda rättstavningsfunktionen i ordbehandlaren. Det är skönt att slippa lektörens kommentar: Manuset är i behov av korrekturläsning då det har många stavfel.

Följ lektörens instruktioner om formalia och format
De flesta lektörer har anvisningar om hur manuset ska se ut och i vilket fil-format det ska vara i. Följ de instruktionerna! Om du inte förstår anvisningarna kan du självklart fråga lektören, men om du inte vet hur du gör inställningarna i din ordbehandlare går det nog snabbare om du googlar.

Välj en lektör som ger dig en bra magkänsla
Många erbjuder lektörstjänster och det kan vara svårt att välja. Kolla runt innan du väljer. Titta på utbildning eller arbetserfarenhet, be om offert och öppna dialog med lektören eller förlaget som erbjuder tjänsten. Vänd dig till lektör/förlag som ger en bra magkänsla!

Och sedan? Här kommer ytterligare tre punkter om hur du kan tänka efter att du fått utlåtandet.

Ta till dig det lektören säger
När du fått utlåtandet ska du ta till dig lektörens kommentarer, synpunkter och tankar. Fundera över vad som tas upp i utlåtandet. Vad håller du med om? Vad håller du inte med om? Ser du någonting nytt i manuset som du inte sett tidigare? Läs utlåtandet vid sidan av manuset och reflektera över det lektören säger. Kom ihåg att utlåtandet är till för att hjälpa dig framåt!

Fråga gärna lektören, men förklara inte vad du menade
Om någonting är märkligt i utlåtandet ska du alltid fråga lektören. Ofta räcker det med ett tydligare exempel ur manuset. Dessvärre finns det ingen större poäng i att förklara för lektören vad du menade eller hur manuset borde ha blivit läst. Lektören har lagt ned arbete i läsningen och med sin (oftast) goda kunskap och erfarenhet gjort ett professionellt utlåtande. Ta till dig utlåtandet och fokusera på ditt fortsätta textarbete.

Använd utlåtandet
Även om du inte håller med lektören om allt är det en god idé att testa att förändra efter kommentarerna. Kanske låter synpunkterna konstiga när du läser dem, men det är först i själva texten som det verkligen går att veta om förändringen fungerar. Testa dig fram i en ny kopia av texten, då kan du alltid återvända till den ursprungliga versionen.

Det var mina tankar. Om du är intresserad av att få ett utlåtande och vill veta vad jag erbjuder kan du läsa mer om min lektörstjänst här.

p.s Har du anlitat lektör någon gång? d.s

2 reaktioner på ”Innan du skickar manus till lektör

    • Ja precis! För att få ut så mycket som möjligt av utlåtandet tror jag på att vänta och ta det lugnt.
      Kul att du gillade inlägget. Tack för din kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s