Vinnaren av debutanternas böcker

För några veckor sedan utlyste vi en tävling där du som läser hade chansen att vinna våra böcker. Tack för alla fina bidrag och kommentarer, vi tar idéerna och skrivtipsen till oss! Vinnare den här gången blev Anna! Grattis! Mejla din adress till debutantbloggen@gmail.com så får du böckerna så småningom på posten!

Skärmavbild 2017-08-26 kl. 12.38.03

Eftersom vi blev så glada över alla skrivtips tänkte vi samla dem här i inlägget – så att många kan få glädje av dem. Fortsätt gärna skriva fantastiska tips i kommentarerna!

 • Plantering! Jag har i hur många år försökt ”skriva så det bränns”, men det var först nyligen som jag fattade att för att få till en scen där ”det bränns” väldigt sällan handlar om just den scenen; det handlar ofta om allt som hänt innan. Så, nu har jag övat svinmycket på att plantera ut saker i manuset inför scener där det ska bränna hål i hjärtat på läsaren. Jag planterar uttryck, relationer, ting som har betydelse. Och BANG! Tårar. Jag gråter hejdlöst när jag sedan skriver de där scenerna där det ska brännas. Så tänk supermycket på plantering, så kommer det bli ett manus där läsaren känner mycket mer för karaktärerna + att scenerna ofta får ett bättre flöde mellan sig eftersom en plantering lämnar efter sig en krok som kan fångas upp av författaren senare i texten.
 • Mitt bästa skrivtips skulle vara att låta saker och ting ha sin tid, att inte stressa igenom något. Själv var jag så ivrig med att bli författare att jag aldrig tog mig tiden att läsa igenom manuset ordentligt eller ta in några testläsare. Jag visste ju bäst! Så låt saker och ting mogna och var inte rädd för att be om synpunkter på manuset 🙂
 • Mitt bästa skrivtips är att skriva om det som just du är intresserad av. Det blir inte bra om du försöker vara någon annan. Förebilder är bra att ha, men var dig själv och skriv DIN historia! Skriv så ofta du kan, men tillåt dig att ha skrivfria perioder utan dåligt samvete.
 • Mitt bästa skrivtips är att omge sig med andra som skriver – eller att försöka hitta andra skrivande personer via exempelvis sociala medier eller en skrivarkurs om de inte finns i ens närhet. Just att ha någon att bolla med eller att få feedback ifrån är så otroligt viktigt för skrivprocessen, och ger så oerhört mycket tillbaka. Att våga släppa in någon annan och kunna få respons på en text när du själv stirrat dig blind på den är helt enkelt guld värt.
 • Börja. Fortsätt. Och till sist o kanske det svåraste: avsluta. Tror det är en av sakerna som framgångsrika (vad set nu är) ( låt oss säga publicerade o lästa) författare lyckas med. Tro, hopp o kärlek mao.
 • Mitt bästa skrivtips är: När du tror du är klar är du långtifrån klar. Hetsa inte med att skicka det direkt till förlagen hur mycket du än vill kasta dig över det närmsta kuvertet och skicka in det. Bara gör det inte. Skriv igenom. Skriv om. Låt det vila. Skriv om igen. När du fortfarande brinner för din text och vill läsa varje ord du skrivit efter diverse omskrivningar är du klar. (Själv har man ju gjort alla misstag man kan göra. Skicka in utan att redigera, skriva ”jag låter manuset tala för sig självt” utan att beskriva det närmare, inte dödat några älsklingar what so ever så hela boken svämmar över, skrivit klyschor och liknelser såsom ”så hela boken svämmar över”, skrivit det tråkigaste följebrevet alá ”Hej jag heter Minna och är 25år gammal. Jag bor i …” osv. Det är ingen dejtingsida -> det är ett förlag!, vägrat ha breda marginaler och gärna med någon udda font för att vara ”speciell” …)
 • Mitt bästa tips är att tvinga sig lite, att tänka jag måste skriva något, men också kunna nöja sig med 200 ord. Jag upplever att när jag väl sätter mig så kommer orden, men ibland är det så lätt att prokrastinera. Och ett extratips: anteckningar på iPhone, så underskattat, har skrivit flera kapitel där.
 • Mitt bästa skrivtips är att väga släppa sina hämningar och förväntningar, ha ett rent och organiserat skrivbord, och ta en springtur för att lufta hjärnan 🙂
 • Mitt bästa skrivtips: Skriv sådant du själv önskar att läsa, sådant som känns i djupet av din mage, berör det innersta av ditt hjärta.
 • Skrivtips är att skriva något som man brinner för. Kunna det mesta inom det området eller så sätter man sig ner och läser lite om det även besöker de ställen man skriver om.
 • Mina skrivtips :
  – research om ämnet, du bör veta vad du skriver om. Läsarna kommer att kommentera annars
  – testa att läsa upp högt. Särskilt dialoger som annars kan bli rätt styltiga
  – identifiera din tidpunkt när du är som mest inspirerad. Det skiljer sig på dygnets timmar har jag märkt
  – gör stolpar av historien och försök sätta slutsatser du vill ska framgå efter varje del
  – sno från alla du känner. Din bekantskapskrets är en outsinlig källa till uppslag på historier, persongalleri, dialoger
 •  Mitt absolut bästa skrivtips är Skriv! Vänta inte på lugn och ro, inspiration eller lust. Skriv, även om det så bara är lösryckta korta fraser.
 • Mitt bästa skrivtips är att gå en kurs! Det beror givetvis på i vilken fas man är i sitt skriv-liv, men för mig som måste ha deadlines och kniven mot strupen för att få ur mig någonting är skrivkurserna så mycket värda.
 • Mitt bästa skrivtips är att skaffa skrivvänner. Släng ut en förfrågan på sociala medier (ex. Författare på Facebook) och samla ihop en liten grupp människor. Träffas med jämna mellanrum och prata skrivande. Peppa varandra när det går tungt, gläds tillsammans när det går bra, bolla tankar och idéer, utbyt skrivtips och boktips – och varför inte äta och dricka gott samtidigt? Att vara författare är ensamt och när man sitter med sin skrivkramp är det underbart att kunna slänga iväg ett meddelande till några som förstår exakt hur det känns.
 • En riktigt bra idé innehåller oftast inte bara själva historien. För mig omgärdas den för det mesta också av starka känslor. När jag skriver ner en idé och de händelser och vändningar jag har i huvudet, beskriver jag samtidigt de känslor som historien skapar. Jag kan lägga en ganska stor del på det initialt. För mig finns ofta den ursprungliga känslan kvar i det färdigskrivna manuset men berättelsen kan ha tagit en annan riktning. Om jag kör fast i en scen går jag tillbaka till idéskissen och in i känslan, det kan få historien att lossna.
 • Mitt bästa skrivtips är: VÅGA VARA DÅLIG! Skriv bara, du kan göra det bra senare 😉
 • Mitt bästa skrivtips är 1984 av George Orwell, en bok jag tycker alla borde läsa och reflektera över verkligheten vi lever i idag.
 • Mitt tips är att inte sätta ribban för högt, men se till att skriva varje dag. Säg till dig själv att det räcker med 25 minuter om dagen. 25 minuter om dagen i ett år kan bli till en hel roman. Var lite snäll mot dig själv och ge dig tillåtelse samt beröm när du presterar mer än dessa 25 minuterna.

Om detta inte ger skrivinspiration så vet vi inte vad! Skrivglädje och ha en fantastisk lördag!

2 reaktioner på ”Vinnaren av debutanternas böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s