Bye bye darlings

20170505_145250

Fotograf: Jonas Schiller

Usch vad jag har dödat darlings denna revidering. Vissa har gjort mer ont än andra. Men nu så här i efterhand börjar jag se att det har varit nödvändigt. Manuset är förhoppningsvis inte alls lika baktungt längre och det känns som att storyn flyter bättre.

Ibland blir man så fast i sitt eget sätt att se på saker, hur man tycker att det ska vara att man inte kan se hur mycket bättre det skulle kunna bli om man bara såg på det från ett annat håll.

Med Hemligheter små anlitade jag en lektör när jag tyckte att manuset var klart. Så var givetvis inte fallet. Jag hade en ganska lång bit kvar. Synpunkterna från lektören fick mig att vrida och vända på vissa saker, se dem i nytt ljus. Och ibland blev det bättre och ibland bestämde jag mig för att behålla dem som de var.

Samma sak är det nu med Brutna små regler. Den stora skillnaden är att det är min redaktör som agerar extra ögon och kommer med smarta synpunkter på min text som jag (troligtvis) inte skulle ha sett själv.

Vissa av synpunkterna har fått mig att ifrågasätta vad det är jag vill få fram och om scenen jag valt är det bästa sättet att få fram den informationen eller om jag helt enkelt kan skriva om den så att det blir bättre. Eller om scenen helt enkelt inte tillför något så att den kan plockas bort helt.

Och det har jag gjort med några scener. Och ja, det var jobbigt. Riktigt jobbigt.

Förhoppningsvis kommer jag att inte märka att de är borta när det är dags att läsa igenom hela manuset från början till slut. Vilket borde bli i eftermiddag. Då har jag fortfarande tid att lägga in de ändringar jag vill göra innan det är dags att skicka in på torsdag.

Och sen börjar allt om igen.

Vem vet, då kanske jag får vinka hej då till ytterligare några darlings.

Visst är det underbart att vara författare?

Kram kram på er!

2 reaktioner på ”Bye bye darlings

  1. Jag vet inte jag, så jag inte gör. Mycket av nöjet med att skriva är ju just de där älsklingarna som man vill få ut, få in och få till på just de där speciella visen som man tänkt, formulerat och sugit på så länge. Vissa kanske är omöjliga att få in till och med med skohorn, men jag vet inte om man skall döda dem, som rådet så ofta är. Inte för många av dem i alla fall. Det kanske räcker med att arbeta om dem? Eller arbeta om allt runtomkring dem så att de passar in? Eller kommer jag aldrig att bli utgiven om jag tänker så? (Det kanske beror på hur bra mina älsklingar är…)

    • Jag har fortfarande många darlings kvar som tur är. De som plockats bort är sådana som jag inte kan få in längre, inte ens med skohorn och vaselin 🙂 Tro mig jag har försökt 🙂 Till slut tror jag att man måste släppa taget och inse att även om man älskar dessa darlings så finns det inte någon plats där de passar in oavsett hur man vridit och vänt på det. Eller att de inte tillför någonting. Att det tex. är en jättemysig scen men det är allt den är. Den tillför ingenting nytt till storyn eller för den framåt. Den finns bara där. Visst kan man behålla sådana scener om man vill men då får de inte stoppa upp storyn utan den ska fortfarande flyta på.
      De darlings som är kvar kommer jag dock slåss med klor och näbb för att ha kvar 🙂
      Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s