Tankar om att skriva essä

Bild Marica Kallner2017

Tjo!

Text är eller kan vara ett verktyg för att förstå världen. Jag skriver ofta reflekterande texter där jag undersöker någonting. Vrider och vänder på någonting. Ställer frågor, letar olika svar och förhoppningsvis fler frågor.

I min bok Det som får plats möts reflektion och berättelser genom essäer och noveller. Flera läsare har sagt till mig att de blir sugna på att skriva essäer när de läst boke. Men ofta finns ett motstånd. Tvivel, krav, press. En känsla av: Jag vet inte hur jag gör för att skriva en essä!

Ja samlar mina tankar om essäskrivande och hoppas att det kan vara till hjälp och inspiration.

Glöm kraven
Ofta beror motståndet på krav och regler som formen ställer. Jag tror inte på de här reglerna helt och hållet. Tror inte att de finns i den utsträckning som vi intalar oss.

De kan finnas i en kontext, typ en akademisk essä, men exakta regler finns inte för hela formen. Om du läser essäsamlingar kommer du se att olika författare jobbar på olika sätt. Exempelvis går Melissa Broders bok So sad today utanför ramarna för vad vi vanligtvis tänker att en essä är.

Hitta in i formen genom att läsa olika essäer av olika författare. Då märker du att de skiljer sig från varandra!

Tänk reflektion
När jag skriver en essä kallar jag inte texten för essä. Jag kallar den för en reflektion eller en reflekterande text. För mig är det lättare för det binder inte texten till en särskild form. Texten kan sluta som en essä, men den kan också sluta som en debattartikel eller ett kåseri eller en fiktiv berättelse. Att inte formbestämma texten från början kan vara en ingång.

Använd källor
Om du ska lyssna på något av kraven eller reglerna är det att använda dig av källor. Men källor kan vara många olika saker och kan användas på många olika sätt. Ett samtal du hör på bussen kan vara en källa. En insändare kan också vara en källa. Du behöver inte bara vända dig till andra essäer, akademiska texter eller facklitteratur. Att ha en källa att utgå ifrån hjälper skrivprocessen och du kommer hitta nya vägar in i essän.

Undersök och ställ frågor
I en essä finns ett undersökande av någonting. Det kan vara vad som helst. Exempelvis: Matkulturen i Sverige.

För att reflektera och undersöka matkulturen i Sverige behöver vi ställa frågor. Vad betyder mat i den svenska kulturen? När är maten viktig? Vad har fikat för betydelse i vår vardag? Vad är egentligen ett julbord? Frågorna kan vi använda i reflektionen. Inte nödvändigtvis besvara, men reflektera kring. Kanske utgå från en själv och sina egna erfarenheter, kanske utgå från vad andra har sagt eller skrivit om ämnet. Här är källor till hjälp.

Luta dig mot ditt vanliga uttryck
Du behöver inte känna någon press att skriva på ett särskilt sätt. En essä är en litterär form och behöver inte ha et uttryck som liknar en uppsats. Skriv som du vanligtvis skriver.

Själv har jag arbetat fram ett uttryck i essäer som skiljer sig något från mina linjära/episka noveller, men uttrycket i mina essäer påminner om det i mina fragmentariska/prosalyriska noveller. Nedan följer ett utdrag ur en essä och ett ur en novell:

Det finns platser som jag återvänder till. Platser som klistrar sig fast vid mig och mitt skrivande. Det är spårvagnshållplatserna, parkerna, Strykjärnet, Drottning- gatan, Norrtull, Rådhuset, Västgötabacken, Skvallertorget, Industriområdet, Stadsbiblioteket och Strömmen. Jag går tillbaka till staden.
Ur essän Platserna, Det som får plats s. 30. Marica Källner Winai Books 2017.

Det är tomt i huset och i kylen. Hon går ut på altanen och sätter sig i solstolen. Vinden i vindspelet och regnet mot plåttaket och regnet mot grusplanen och regnet mot stentrappan.
Ur novellen Hör du mig, Det som får plats s. 71 Marica Källner Winai Books 2017.

I de här två texterna upplever jag att det finns någonting som liknar varandra. En ton. Någonting i uttrycket. Men det första är en essä, det andra en prosalyrisk novell.

Vi behöver inte tänka att en essä måste ha ett särskilt uttryck. Det är en text som kan skrivas på många olika sätt.

Släpp prestationerna
En sammanfattning: Släpp prestationerna och föreställningarna du har om essäformen. Reflektera, undersök och skriv!

 

Jag hoppas att dessa tankar kan hjälpa dig in i skrivandet av essäer – för det är härligt och roligt och givande att skriva reflekterande texter.

p.s Jag rekommenderar verkligen essäsamlingen jag nämnde So sad today av Melissa Broder. Den är urbra! d.s

 

4 reaktioner på ”Tankar om att skriva essä

    • Ja så blir det ibland! Jag tycker som sagt mycket om boken, men jag kände att den var påfrestande och fick ta en paus halvvägs genom den. Tack för din kommentar. Kul att du gillade inlägget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s