Att gå på skrivkurs

forlaget_michaela_von_kugelgen_2017_webres-001

Foto: Niklas Sandström.

När jag började skriva på min debut och framförallt när jag insåg att jag skriver skönlitterärt ville jag genast försöka hitta andra som skriver. Då började jag leta efter bloggar och skrivkurser. Nu ett antal år senare har det blivit många bloggkompisar och en hel del kurser. Men vad är nyttan av dem? Speciellt av kurserna?

Det sägs att det finns personer med författardrömmar som bara går på kurs efter kurs utan att någonsin komma till skott, och säkert finns det såna också, men själv ser jag kurser som en vitamininjektion, ett sätt att kicka i gång skrivandet.

Förr brukade jag hata korta skrivövningar. De kändes så ineffektiva. Vad är det för poäng med att skriva nåt kort som aldrig blir nåt mer? En liten dum övning om något jag inte ens är intresserad av? Men jag har ändrat mig (ja det är helt okej att ändra sig) och nuförtiden älskar jag de korta övningarna.

Ibland blir texterna så klart fullständigt skräp, men ibland kan det födas små embryon och idéer som jag annars inte hade upptäckt. Och ibland känns det som om att jag skriver ”samma” text om och om igen. Men också då tänker jag mig att det kan vara bra att öva sig på att uttrycka sig, hitta nya ingångar. För det blir ju aldrig exakt samma ändå.

Förra helgen var jag igen på en skrivkurs och det var precis vad jag behövde. Fastän jag känt mig lite trött och håglös, och haft cirka noll kreativa idéer, så är det något magiskt med att sätta sig i ett rum med andra, tvinga sig själv att bara skriva skriva skriva enligt instruktioner av kursledaren.

Ett av målen under kursen var att jag ville hitta tillbaka till min krånglande Astrid (ur mitt andra manus) och försökte utnyttja uppgifterna så gott det gick. Det visade sig att Astrid inte är så bra på finska och att hon åker till Tallinn – vi får se om det stannar kvar i boken, men det är kanske inte så viktigt.  Bara att jag gav henne lite energi, skrev något och sedan läste det högt. Det är nåt magiskt med det!

Jag älskar också att lyssna på andras texter, höra hur någon annan tolkat en uppgift och bli imponerad. Liksom wow, så där kan man också göra! Roligt också att märka hur olika vi väljer att uttrycka oss och hur olika berättelser det kan bli av en och samma uppgift.

Har du gått på många kurser? Hur tänker du kring dem? Kan det bli för många kurser eller är det ett bra sätt att hålla skrivångan uppe?

6 reaktioner på ”Att gå på skrivkurs

 1. Hej! Jag skulle gärna vara med på fler skrivarkurser men utbudet i Norrbottens inland är i det närmaste obefintligt. Jag har deltahit i en ”riktig” kurs och ett par online-kurser. Lösningen med online -kurser är inte så givande och inspirerande som ”riktiga” kurser, men funkar i nödfall. Jag skulle gärna hitta en skrivgrupp men har inte börjat leta ännu. Jag skjuter upp det för att det skulle kännas avigt om gruppmedlemmarna är på helt olika nivå. Det känns som om jag tappar lite av min iver när det är länge sedan jag träffat andra skrivande människor.

  • Oj nej, låter både tråkigt och knepigt. Jag tyckte själv också att det var svårt att hitta skrivarkurser i Svenskfinland när jag började skriva, men det känns som att det är en växande marknad – så snart kanske också i Norrbotten?! Själv tycker jag också det är givande att hitta en eller några ”rätt” människor – kanske nån på ungefär samma nivå så att ni kunde testläsa varandras texter? Lycka till!

 2. Hej, jag har följt er blogg en tid och har fått ta del av många intressanta tips och inlägg. Tack:-)) Jag håller med dig, det är otroligt lärorikt att ingå i en grupp eller kurs. Just att få ta del av andras tolkningar och tankar. Just nu går jag litteratur/skrivprofil på en folkhögskola, det kan jag varmt rekommendera! Jag ser att det ibland nämns olika skrivargrupper på nätet, utan att jag lyckas hitta något. Jag skulle vara väldigt intresserad av bra tips på några såna bra grupper. Ett litet blogginlägg om det vore jättebra.

  • Tack för din kommentar, så roligt att höra! Vilken dröm att gå på folkhögskola! Gällande grupper på nätet så är det ju så klart lite knepigt, men kanske du kan hitta likasinnade på Författare på Facebook eller Författare söker testläsare (också en fb-grupp)? Känns som att jag själv mest ”ramlat” över bra människor i olika sammanhang. 🙂

 3. Jag har gått några privata kurser på distans. Mest för att lära mig grunderna, få baskunskaper. Efter det har jag anlitat skrivarcoach som ledde mig framåt i mitt första bokmanus. Guld värt för mig. Och så är jag med i en skrivargrupp på nätet. Vi har virtuella träffar där vi diskuterar allt om skrivande. Gruppen leds av en person som verkligen har fantastiskt bra kunskaper. Sen är vi fyra skrivande kvinnor som ses med jämna mellanrum i verkligheten :-). Till varje träff skriver vi varsin kortare novell med utgångspunkt från olika skrivutmaningar som vi ger varandra.

  Jag vet inte hur det skulle vara att gå en ”riktig” utbildning, på t.ex. folkhögskola eller universitet. Men en sak är jag säker på och det är att det inte stämmer att ”de” som deltar i kurser skulle lära sig en enda skrivarteknik och att det skulle bli en likriktning i skrivandet. Att det skulle hämma den personliga stilen, författarrösten. Det tror jag inte alls på.

  • Vad intressant allt låter, härligt med din skrivgrupp, önskar att jag också hade en sån! Själv tror jag inte det spelar så stor roll om man går en ”riktig” utbildning, snarare viktigt att få kommentarer av andra (skrivande) människor som kan läsa och analysera text och ge konstruktiv kritik. Likriktning tror jag inte heller alls på, på Litterärt skapande (en tvåårig författarutbildning) har vi snarare alla förstärkt vårt eget skrivande, inte kopierat av varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s