Plasthandskar och lösögonfransar – en erotisk thriller

”Det vilar två orosmoln över dig. Det ena är att du har jobbat på myndighet vilket i min värld är ett uttryck för att du saknar driv. Det andra är att du är författare. Är det inte så att ni egentligen ogillar människor, är vana vid ensamarbete och har svårt att samarbeta?”

Så sa en man jag träffade i förra veckan. Verkligen inte trevligt. Han kallade sig entreprenör och letade efter kreativa människor som brinner för ett nytt uppdrag. Jag tänkte: ta av dig dina fördomsglasögon så kanske du hittar vad du söker.

Några dagar senare satt jag i en bil på väg till Göteborg. Jag, min speciella vän tillika författarkollega Albert Lindemalm som också skriver Originals och den eminenta skräckdrottningen Helena Dahlgren skulle delta i Storytels berättarbattle.

Ett berättarbattle är en form av workshop (utan moodboards och flerfärgade notislappar i kluster) där författare tävlar i lag för att med gemensamma krafter skapa en berättelse med driv, känslomässig styrka och oväntade vändningar.

Jag, Albert och Helena bildade laget ”Urtrevligt AB”. Vi gillar inte konflikter, konfrontationer och otrevligheter. Vårt motto var: Float like a butterfly, sting like a bee. The hands can´t hit what the eyes can´t see. Muhammad Ali lät oss låna det.

Albert är relationsskildrare (författare till höstens charmigaste feelgood-serie Härifrån till dig), har ett oerhört välutvecklat sinne för detaljer och skrattar jättehögt. Helena ett levande litterärt uppslagsverk, en mästare på att skapa stämning och helt överlägsen i alla språkliga konster (alltid aktuell men just nu särskilt med Orkidépojken som är en mörk popkulturell samtidsberättelse i Twin peaks-anda). Och så jag då. En filmnörd lika gränslös som en alv med fetisch för skruvade vändningar och vansinniga kontorsmiljöer. Helt enkelt ett lag där alla kompletterar varandra, förutom när det gäller energi och hetsätning av hallonbåtar. Då befinner vi oss på samma våglängd.

Ungefär tre sekunder efter att vi fått instruktionen att skriva en erotisk thriller med inslag av MS (inte S&M som man hade kunnat tro – det blev ett missförstånd) var vi igång. Utmaningen var att på ett naturligt sätt väva in vinylhandskar, Stephen Kings tamburinspelande skräckapa och ett par lösögonfransar i texten.

Lyckosamt nog visade det sig att Helena (det levande uppslagsverket) kunde inledningen till ”Det” ordagrant, jag hittade ett aktuellt uppslag (kontorsmiljö givetvis) och Albert omedelbart skrattade (jättehögt) fram de träffsäkra detaljerna.

Därefter arbetade vi tillsammans och i omgångar, huvudsakligen baserade i VIP-loungen. Classy!

När berättelsen skulle delredovisas greppade Sören Bondeson plötsligt micken och utmanade Urtrevligt AB genom att kasta in ett krav på en arg italiensk namnkunnig murare i historien.

Rope a dope tänkte vi och lutade oss mot Storytel-montern (repet) och parerade slagen. Sen fick han en jabb, ett rakt slag och en högerkrok tillbaka.

Här kommer ett litet sammandrag.

Motvilligt öppnade Malin Skog (med inloggning MS) dörren. Framför henne stod en lång, kostymklädd man med yvigt mörkt hår och ett paket vinylhandskar i ena handen. ”Allt är bara skit, som den kända italienska muraren Giovanni Giono brukade säga”, sa mannen med handskarna. ”Hur många kända murare finns det egentligen? Kunde du inte ha dragit till med en halvobskyr murare istället? Någon som du gillade under hans tidiga fas” frågade Malin och log. Han log tillbaka. En elektrisk stöt for genom hennes kropp medan han gick mot toalettstolen med beslutsamma kliv.

Precis som i en Original-serie där vad som helst kan hända vände matchen fram och tillbaka. Våra skickliga motståndare fick in träff efter träff men trots detta segrade lag Urtrevligt AB till slut.

Precis innan gonggongen ljöd slog det mig att det märkligt nog inte spelade någon roll längre. Hela poängen med tävlingen var att visa att skrivandet inte måste vara en ensam sysselsättning och hur man på ett kreativt och nytänkande sätt kan skapa berättelser. För det är ju så vi Originals jobbar. Och det är urkul.

När jag kom hem och hängde diplomet på väggen (det kommer cirkulera som en vandringspokal inom Urtrevligt AB) kändes det extra skönt att ha ett bevis på just detta.

Om du fortfarande undrar över mannen i fördomsglasögon svarade jag honom följande: Får jag rätt känsla satsar jag 200 procent, det är vad jag tror ett uppdrag kräver. Men saknas känslan är jag inte intresserad.

Det vilar ett orosmoln över mig. Jag flyger in som en fjäril men om någon är otrevlig kan jag också sticka som ett bi. And the hands can´t hit what the eyes can´t see – som vi säger i Urtrevligt AB.

ps – Jag har arbetat nästan tjugo år i statens tjänst och varje dag knockas jag av vilka kompetenta, begåvade, kreativa och ambitiösa kollegor jag har. Tänk vad tur att det finns dedikerade personer drivna av intresse som håller uppe våra samhälleliga instutioner.

9 reaktioner på ”Plasthandskar och lösögonfransar – en erotisk thriller

  1. Pingback: Berättarbattle 2018 | Daniel Åberg

  2. Men snälla någon, vad ÄR det för människa som säger någonting sådant?! Jag hade eventuellt smällt till honom – du var väldigt artig som inte gjorde det(?).

    Missade dessvärre den fullständiga versionen av vinnarbidraget – går det att läsa/höra i sin helhet någonstans?

    • Jaaa, helt koko faktiskt. Jag är ju dessvärre konflikträdd men jag bad honom dra på ett artigt sätt iaf. En sk aggressiv släpp-lapp som vi skulle sagt i ett myndighetssammanhang.

      Åh men roligt att träffa dig IRL på bokmässan! Den fullständiga versionen var oerhört rafflande….kanske att den publiceras någon annanstans inom kort 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s