Inlämning, synopsis och NaNoWriMo

20170505_145250

Fotograf: Jonas Schiller

Phu!

Manuset är nu äntligen skickat till redaktören igen.

Jag var lite orolig för att jag skulle skicka iväg manuset och fortfarande vara på botten av den känslomässiga bergochdalbanan. Ni vet där man avskyr allt man skrivit och starkt tvivlar på att man någonsin kunnat skriva överhuvudtaget 🙂 Där var jag för bara några dagar sedan, men när jag tryckte på skicka så var känslan ändå riktigt bra.

Den här redigeringsvändan har verkligen varit tuff. Många saker har inte fallit på plats förens nu de sista dagarna, men magkänslan säger i alla fall att det kommer att bli bra. Till slut. Men nu behöver jag verkligen min redaktörs ögon på texten så att jag kan få lite vägledning om någon ändring inte fungerar och hur jag kan slipa till texten ytterligare.

Fram tills jag får tillbaka manuset igen ska jag försöka att planera upp del tre. Jag ska ge mig på att skriva ett riktigt synopsis den här gången för att se om det kan hjälpa mig under råmanus fasen. Jag har googlat och läst på om det här med att skriva synopsis men känner att jag fortfarande inte har det helt klart för mig hur jag ska lägga upp det. Det finns ju några olika varianter och jag har ännu inte känt att någon av de jag läst om passar mig helt hundra.

Hur gör ni när ni skriver synopsis? Några tips att dela med er av?

Jag funderar fortfarande på om jag ska delta i NaNoWriMo (som Michaela skrev om i onsdags) och om jag i sådana fall ska skriva på del tre i serien eller om jag ska ge mig på ett annat manus som jag funderat på ett tag. Det hela beror nog lite på feedbacken blir från redaktören denna gång. Om jag kommer att orka att redigera och skriva råmanus på samma gång 🙂
Vi får se helt enkelt.

Hur går det för er?
Skriver ni råmanus? Redigerar? Väntar på svar från förlag? Laddar inför NaNoWriMo?

Kram på er ❤

4 reaktioner på ”Inlämning, synopsis och NaNoWriMo

  1. Jag får väl erkänna att jag är absolut alldeles fullständigt värdelös på synopsis. Varje gång jag försökt har det kraschat eller sladdat av vägen. Det jag skriver växer fram i hjärnvindlingarna, tar vägen via mina fingrar och tangentbordet och tar form framför mina ögon på tangentbordet. Varifrån processen går tillbaka till hjärnan, som inte tar hänsyn till några nedskrivna planer utan vänder på stenar och prövar pusselbitar och kommer upp med nya och många gånger bättre lösningar.

    Börjar nästan tro att min enda chans att skriva ett bra och fullständigt synopsis vore att skriva det i efterhand, när jag vet vart idéerna jag kämpat med och temana jag funderat kring drog iväg med berättelsen.

  2. Skulle jättegärna vilja delta i NaNoWriMo, men har alldeles för mycket redigering att göra, så det får nog bli en annan gång. Men nästa år vill jag verkligen delta! Det verkar vara ett bra sätt att verkligen få någonting skrivet.

  3. Laddar inför mitt först NaNo! Skrivträff ikväll med de som bor i min stad (om inte jag förgås av huvudvärk, funderar starkt på att lämna jobbet och åka hem och vila exakt nu).

    Jag använder mig av färgflätan, och det är kanske inte ett traditionellt synopsis utan mer ett sätt att strukturera upp sina scener. Men får mig blir det lite samma sak. 🙂

  4. Jag ska kasta mig in i omskrivningen av det som ska bli mitt fjärde utkast. Försökte med synopsis när jag skrev råmanuset men tappade det sedan under skrivandet av utkast 2 och 3 – kanske för att jag försökte göra allting på en gång. Inför utkast 4 ska jag testa att jobba med dramatiska kurvor, både för själva handlingen och karaktärernas känslomässiga utveckling. Sedan bygga på med ett väldigt löst synopsis som beskriver handlingen i korthet. Mest för att jag behöver hålla koll på de större vändpunkterna och inte tappa bort mig 🙂
    Jag har ingen aning om hur jag kommer att arbeta med synopsis när jag ska ta tag i uppföljaren till den bok jag nu skriver på. Men jag tänker mig att jag ska börja med karaktärerna och utifrån dem skissa på en lös handling, ungefär som jag gör nu. Om det fungerar återstår att se 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s