Bokmässa i Helsingfors

forlaget_michaela_von_kugelgen_2017_webres-001

Foto: Niklas Sandström.

Det har bara gått några veckor sedan bokmässan i Göteborg men i morgon är det dags för bokmässa här i min hemstad Helsingfors. En mässa jag besökt varje år sedan lågstadiet eller högstadiet kanske? Oberoende så har det blivit väldigt många år på bokmässan och i år får jag för första gången delta som författare.

Men vad är det här för mässa nudå? Jag kan tänka mig att det är många svenskar som knappt hört om vår bokmässa, fastän det är den största bokmässan i Finland. Ja en bokmässa är väl en bokmässa, men det finns så klart vissa skillnader.

Första gången när jag besökte bokmässan i Göteborg tyckte jag faktiskt att det inte var så stor skillnad mellan mässorna, men efter lite mer erfarenhet i bagaget vet jag mycket bättre. Helsingforsmässan är mycket mindre, och framförallt är det svenskspråkiga utbudet mycket mindre. I Helsingfors får vi svenskspråkiga nöja oss (i regel) med två scener och resten av programmet är på finska (och en del också på engelska).

Något jag dessutom saknar från Göteborg är de högklassiga seminarierna – i Helsingfors sker (så gott som) allt program ute på mässgolvet och det betyder att man aldrig slipper larmet och oljudet, utan är konstant inne i det. Programmen under Helsingforsmässan handlar också oftare mer direkt om specifika böcker, men för varje år blir också de tematiska diskussionerna fler – vilket i mitt tycke ofta ger mer än en ”vanlig” intervju med författaren.

Däremot finns det en fördel med Helsingforsmässan jag älskar – det pågår nämligen mat- och vinmässa samtidigt. När man känner sig sugen på ett glas eller något gott att äta kan man smyga över till andra sidan av den stora mässbyggnaden och dricka ett gott vin eller köpa sig en matportion.

Själv ska jag hänga runt på mässan hela torsdagen och halva fredagen. Du får gärna komma och säga hej om du rör dig i krokarna! Jag ser fram emot många intressanta och roliga samtal och hoppas på att få signera många böcker. Har du besökt bokmässan i Helsingfors?

4 reaktioner på ”Bokmässa i Helsingfors

  1. Mat- och vinmässa samtidigt! Det låter som en riktigt avgörande skillnad – av det extremt positiva slaget. Visserligen hittade jag ganska snabbt champagnebaren på Gbg-mässan, men någon vettig mat gick över huvud taget inte att få tag på.

    Så himla kul att du får vara med som författare denna gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s