I´m a writer

I veckan var jag och författaren Karin Jansson (upphovskvinna till succéserien Byvalla, Storytel Original) på komedifilmfestival. En hel dag satt vi inbäddade i mörkret på Skandiabiografen i Stockholm och lyssnade på kloka människor som pratade om vart film- och TV-världen är på väg när det gäller humor. Alla vill tydligen ägna sig åt smal svart satir (finkomedi) medan filmer som ”En gång i Phuket” och ”Sommaren med Göran” är vad den stora massan motsatsvis verkligen ser.

Åhå, tänkte jag som när en dröm om att skriva komedi. Den drömmen krossades faktiskt inte trots att chefen för Svenska Filminstitutet gång på gång poängterade att det svåraste man ge sig in i är skrattbranschen (finns det något mer tragiskt än folk som försöker skämta men inte är roliga?) Och att vara manusförfattare är som att konstant leva i vargtimmen. Ni vet, den där stunden som inträffar någonstans mellan klockan 03:22 och 04:46 då man plötsligt vaknar, sätter sig upp i sängen genomsvettig och hyperventilerar med luftrör smala som sugrör medan tankarna rusar runt i huvudet. Vad fan håller jag på med? Är jag en dålig förälder? Har jag egentligen råd med lägenheten jag nyss budade till mig? Tycker chefen att jag borde prestera mer och kostar en tandreglerande bettskena verkligen 11 000 kr?

Dessutom nämnde filmmannen att det inte längre räcker med att skicka in ett traditionellt manusförslag till honom. Han vill bli kreativt överraskad, påhälsad och fullständigt blown away på ett sätt han aldrig varit med om. Och då har redan etablerade humorgrupper varit där och gjort ”propellern” för honom i konferensrummet. Ni fattar. Lätt omöjliga förväntningar att överträffa.

Men det stoppar givetvis inte en drömmare. Jag har redan bettskena och jag vill fortfarande skriva komedi. Jag vet det.

Hur som helst var det paus efter några timmars paneldebatt och jag och Karin vimlade ut i foajén för att försöka få tag på en kopp kaffe. Mest jag, Karin är mer karaktärsstark. Undertecknads konsumtion närmar sig numera sex koppar per dag och om jag inte får i mig mina droppar runt lunch förvandlas jag till en darrande knarkare.

Det visade sig vara snålt med kaffet (förvånande, kaffe och film är ju som yin och yang – hälsningar David Lynch) men festivalen gästades av den amerikanska filmproducenten Kathryn Sermak istället. Under uppehållet passade hon på att signera sin bok Miss D & Me. Inte riktigt samma sak som koffein men ändå en väldigt uppfriskande effekt. Jag blev genast nyfiken och efter att också ha snappat upp att det låg ett par örhängen och ett armband som tillhört Bette Davis i potten för den som köpte ett ex stegade jag glatt fram. (Willy Wonka-tricket).

I det ögonblicket inträffade något för allra första gången för mig.

”Är du en skådespelerska?” frågade Kathryn Sermak och synade mig från topp till tå. Inget konstigt antagande alls eftersom vi befann oss på en filmfestival.

Jag skakade på huvudet och hörde mig själv blixtsnabbt svara:

”No, Im a writer.”

Orden flög ur munnen på mig innan hjärnan hann hänga efter. I vanliga fall brukar jag alltid dra någon halvengagerad harang om min utbildningsbakgrund och vad vi egentligen gör inom den obegripliga statliga organisationen där jag arbetar som alla alltid blandar ihop med regeringen. Men inte nu. Det kan ha varit den frisinnade stämningen i lokalen, filmmannens prat om kreativitet och wow-ande eller den totala bristen på kaffe. Antagligen såg jag förvånad ut själv för Kathryn Sermak stannade upp mitt i en pennrörelse och betraktade mig.

”Oh”, utbrast hon.

”It´s true. I´m a writer”, fortsatte jag. Mest för att upprepa orden för mig själv. Aldrig förut har jag titulerat mig så.

Hela den följande eftermiddagen hoppades jag att någon mer skulle fråga vad jag jobbade med. Ni vet, lite som när man precis har gift sig och medvetet tappar bort varandra i frysdisken på Ica Maxi bara för att få gå till kassan och be dem ropa ut typ: ”Kan Johan Ryltenius komma till kassa sju, din fru väntar.” I vårt fall ofta tätt följt av: ”Din fru gick visst vidare till plockgodiset men hon hälsar att du kan hämta en trea gräddfil, gul lök, schampo och allt annat jättetråkigt ni behöver på vägen.”

Jag ska ärligt säga att när jag väl smakat på frasen ”I am a writer” (det var en delvis amerikansk panel, därav engelskan) övervägde jag att ställa mig upp under frågestunden, vifta till mig micken och helt ovidkommande fråga något bara för att få presentera mig som författare. Men det var så oerhört många personer i lokalen som behövde micktiden för att angripa Filminstitutet med budgetförslag eller ifrågasätta varför Johan Rheborg, Robert Gustafsson och Rolf Lassgård castas till ungefär alla humorserier som någonsin producerats i den här änden av galaxen så jag hann helt enkelt inte. Och deras synpunkter kändes mer angelägna.

Men meningen fortsatte studsa runt i mitt huvud långt efteråt. Det har liksom inte slagit mig på allvar förrän nu.

I am a writer.

Ps – och nu ska den här statligt anställda juristen och författaren (med bettskena) naivt och helt vettlöst ge sig på det svåraste som finns – Wow:a filmmannen och försöka få honom att skratta. Vi får väl se om det kommer att lyckas.

 

 

7 reaktioner på ”I´m a writer

  1. Du verkar ha många bra talanger Anna. Sätt bara sprätt på dem. Humor är aldrig fel och det har du verkligen. Alltid kul att läsa dina inlägg.

    • Okej jag inser hur det där lät. Du ba ”wow, det säger verkligen ingenting”. Men du är verkligen väldigt rolig att läsa! Har inga tvivel på att dina idéer blir lika roliga på film eller teater!

  2. Nu tycker jag att du bara viftar bort en nog så viktig detalj här: ”Är du skådespelerska?” Jo jo, det smäller väl nästan lika högt som författare och säger dessutom någonting om fru Bågstam Ryltenius allmänna karisma. Det blir inga problem att wow:a filmmannen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s