Dantes inferno eller bara lite ryggvärk?

Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

Jag har en jävla skitrygg som brukar göra sig ordentligt påmind ungefär en gång om året. Ofta runt den här årstiden faktiskt. Jag har i och för sig alltid lite ont i ländryggen, men det har jag på något sätt vant mig vid. Men så sträcker jag mig efter en tallrik i diskmaskinen, flyttar en stol på scenen eller sträcker mig efter de finaste tomaterna på ICA. Jag kan höra när det händer. Ett litet Klick!, bak i ryggslutet och så är det kört. Jag får då något som kallas ”smärtskolios” som gör att musklerna krampar och hela ryggen blir sned. Om jag har tur så gör det bara ordentligt ont och jag får gå på kryckor i någon vecka, men har jag otur så blir det bara värre och värre och till slut måste jag åka in på sjukhus. Jag har testat kiropraktik, osteopati, yoga, healing, naprapati, sjukgymnastik. Jag har gått med inlägg, fått andningsövningar, magneter, akupunkturnålar och homeopatiska piller. Jag har haft det här i över tjugofem år nu och kan ju säga att jag börjar tröttna. Jag har förstått att det inte är speciellt ovanligt eftersom jag får många och fantastiska tips av vänner och bekanta som har liknade problem, men just när det händer känner jag mig ganska ensam och emlig.

För en vecka sedan hände det igen och jag hoppar fram på kryckorna sedan dess. Jag vet fortfarande inte riktigt åt vart det barkar. Om jag ska bli tvungen att åka ambulansen fullproppad med droger eller om jag rider ut den här episoden med hjälp av vila och mitt eget lilla medicinskåp. Som tur är så har vi spelledigt den här veckan på teatern. Jag går små promenader varje dag och gör mina övningar. Och jag har fått tid att skriva!

IMG_1853

Foto: Mats Strandberg

Jag har hållit på och småtestat karaktärer, researchat kring tiden när min historia utspelar sig, läst artiklar och böcker (flera om hästar). Men jag har längtat efter några dagar av oavbruten tid för att verkligen känna att jag är igång. Nu kom de dagarna! Tack vare ryggjäveln. Och när jag nu läser igenom vad jag skrivit så anar jag ett samband mellan mitt yttre tillstånd och vad för sorts gestaltande som hamnar på pappret. Det finns nämligen en tydlig längtan efter en fungerande stark kropp verkar det som. Långa stycken om gymnastiska övningar, upphävande av tyngdlagen och svävande genom luften med perfekta landningar framför applåderande publik. Samtidigt en hel del partier om en riktigt gammal människas totala fysiska förfall. Oförmågan att ens hålla kroppen upprätt längre, hudens slapphet och musklernas förtvining, en känsla av att allt sakta dras mot marken. Den grymma gravitationens spel med våra kroppar, i en kamp vi inte kan vinna.

Jag får väl se om det jag skrivit håller när jag kommer ut på andra sidan av det här skovet. Eller om det blir ambulansen och jag blir tvungen att skriva mig djupt ner i någon av de mindre mysiga kretsarna av helvetet.

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår (sorry, ingen video men en jäkligt bra låt!).

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Annonser

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Bok två, Debut, Down under, Johan Ehn, karaktärer, research. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dantes inferno eller bara lite ryggvärk?

  1. Ulf Nordlander skriver:

    Har liknande rygg så jag vet precis hur okul det är. Hoppas att det ger med sig snart! Med en bra bok och en näve citodon kan man i alla fall fly smärtan en stund. Själv läser jag just nu Down Under och är totalt uppslukad och oanträffbar för ryggont! Krya!!!

  2. C skriver:

    Kort och gott (menat): krya på dig, Johan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s