Hur länge lever en bok?

forlaget_michaela_von_kugelgen_2017_webres-001

Foto: Niklas Sandström.

En vanlig fråga som många aspirerande författare tänker på är ”hur lång är en bok?”. Det vanliga svaret brukar vara ”hur långt är ett snöre?” – med andra ord är det inte en speciellt relevant fråga. En bok ska vara just så lång som berättelsen är, varken kortare eller längre.

En mer relevant fråga är hur länge lever en bok? Nu menar jag inte hur lång tid det tar för en fysisk pappersbok att förmultna, utan hur länge den där boken är intressant för eventuella läsare.

I dagens värld är tempot brutalt. En bok tävlar inte bara med andra böcker utan med precis allt annat. Netflix, sociala medier, vänner och allt vad livet har att bjuda på. Just när boken blir utgiven kan det i bästa fall vara en liten hype kring boken. Den syns kanske extramycket på sociala medier, blir recenserad och det är evenemang och sånt.

Men sen när allt det där ebbar ut? Vad blir kvar? En författardebutant som undrar över att allt gick så fort. Förlagen pumpar ut sina vårkataloger som bäst och inget är väl ett tydligare tecken på att det är dags för nästa säsong och att den här säsongens böcker så småningom glöms bort. Jag kände faktiskt redan efter bokmässorna ”jaha, det var den boken då”.

Riktigt så brutalt är det ju lyckligtvis inte. Fastän min bok kom ut för tre månader sedan så dyker det fortfarande upp nya recensioner då och då, vilket gör mig jätteglad. Och snart börjar ju julsäsongen och då kanske en och annan bok blir köpt. Sen ska vi inte heller glömma biblioteken – där går det nästan alltid att få tag på böcker som för länge sen ”gått ur säsong”.

Jag vet inte riktigt vad jag försöker säga. Att allt går så fort och att när det är över så känns det lite tomt. Lite märkligt. Det kan gå dagar utan att jag tänker på att jag skrivit en bok, den är liksom inte längre en lika vital del av mig som mina inre organ, den klarar sig själv. Och jag hoppas att boken får leva länge, att det inte blir bortglömd bara för att det kommer en ny säsong med nya böcker av nya författare.

Och så en dag ska jag själv vara med i den nya säsongen och så börjar allt om från början igen. Det är väl precis så det ska vara.

2 reaktioner på ”Hur länge lever en bok?

  1. Jag avskyr det höga tempo vi förväntas leva i! Konsumera nu – annars kanske du går miste om något! (Ja – mitt lugn och min ro.)

    Och böcker är verkligen inte någon produkt som kräver omedelbar åtgärd. Tvärtom, en bra bok fortsätter att vara bra över lång tid! Möjligen kan språk och teknologi åldras när världen snurrar vidare, men boken speglar ju sin tid så det tycker jag inte gör något.

    Självklart kan även jag vänta på någon särskild bok och kasta mig över den så snart den släpps, men jag minns inte senast det hände… Jag läser gärna klassiker, och har en hel hylla full av böcker (nya också) som väntar på att bli lästa. Så att köpa ännu fler titlar och ställa in dem där brådskar inte. Jag kommer till dem när jag kommer till dem.

    För övrigt: HURRA FÖR ANTIKVARIATEN!

    • Ja alltså det är ju helt sjukt. Speciellt när det gäller böcker som håller hur länge som helst. Ibland kan jag till och med tycka det är roligt att läsa nåt väldigt tidstypiskt för det säger ju också så mycket om just den tiden då boken utkom. Och VERKLIGEN HURRAA för antikvariaten! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s