Jag har några frågor, Jenny!

 

Skärmavbild 2017-11-30 kl. 22.22.11

För ett par veckor sedan skulle jag ha ett boksamtal på Hallonbergen LIVE, tillsammans med författaren Jenny Jägerfeld. Jenny är ju värsta proffset på att moderera samtal och intervjua, hon intervjuade mig och Hampus Nessvold på Bokmässan i Göteborg och det kändes supertryggt hela tiden. Nu skulle jag alltså intervjua henne också! Vi träffades några dagar innan och då passade jag på att träna mig lite att vara på andra sidan. Jag kände att jag verkligen ville göra en testrunda. Jag hade förberett lite frågor kring hennes skrivande och särskilt om hennes fantastiska bok Brorsan är Kung! Och det blev ju faktiskt en liten miniintervju med en av mina favoritförfattare.
Så här lät det:

Jag: Okej, men då kör jag så får du ju såklart säga om du tycker att det är kockofrågor eller om det är något du inte vill svara på …

Jenny: Shoot!

Jag: Hej Jenny! Du har skrivit boken Brorsan är Kung! Kan du berätta lite om den?

Jenny: Hej Johan! Ja, det gör jag gärna! Den handlar om Måns som är elva år och bor i Stockholm där allt är ganska trist och jobbigt. Hans mamma jobbar som röstskådespelare i olika filmer och hon får ett jobb i Malmö över sommaren. Då bestämmer sig Måns för att följa med. Han träffar på Mikkel som ser livsfarlig ut med smala arga springor till ögon och armarna täckta av tatueringar. Mikkel och Måns börjar hänga och det blir verkligen den bästa sommaren i Måns liv. Men Måns har ju en grej som han inte vet hur han ska göra med. För vad händer om ens nyfunna vän inte tycker att man har varit helt ärlig med allt?

Jag: För kan man säga, utan att spoila för mycket, att Måns ju blev tilldelad könet tjej när han föddes, men att han sedan kommit underfund med att det inte riktigt stämmer?

Jenny: Ja, precis. Han är transkille helt enkelt.

Jag: Du jobbar ju som psykolog också. Bygger boken på personer som du har träffat som psykolog?

Jenny: Nej, den bygger inte på någon enskild person. Tystnadsplikten är ju absolut. Däremot var det fler och fler som hörde av sig till mig och hade funderingar kring könsidentitet både privat och i jobbet. Ofta …

Jag (avbryter): Och hur jobbade du fram karaktärerna, i synnerhet Måns? Det skulle ju lätt kunna bli fokus på psykisk ohälsa när det är så utbrett bland transungdomar, men du har balanserat det så himla bra, och Måns känns som en relativt glad och självsäker person, trygg i sin identitet. Det är befriande och hoppingivande. Hade du hans karaktär ungefär klar för dig från början eller ändrad den under arbetet med boken?

Jenny: Jag visste att jag ville skriva om personen Måns, och inte om en ”problematik”. Han är ju som du säger, en glad och självsäker person på det hela taget, men som tvingas ta itu med saker för att vi lever i en värld som har ett så starkt normtänk …

Jag (avbryter): … Och det måste jag säga verkligen är en sån styrka med boken. Att jag känner att jag blir upplyst och får lära mig saker, samtidigt som det verkligen inte är en pedagogisk handbok. Det känns aldrig som att det blir ”infodumpar” utan allt är invävt i berättelsen. Det tycker jag är bland det svåraste, att få in saker i ett flöde och få det att kännas naturligt, särskilt när man skriver från ett jag-perspektiv … så att det inte blir som att karaktären plötsligt blir supersmart och vill förklara en massa saker för oss dumma läsare. Så känns det verkligen aldrig i dina böcker!

Jenny: Det är ju toppen! Det vill man verkligen höra!

Jag: Är det okej frågor?

Jenny: Jättebra! Men Johan, tänk bara på att låta personen du intervjuar prata helt till punkt ibland. Att du orkar med att det kanske blir lite tyst ett tag och att det är helt okej. Fattar du vad jag menar?

Jag: Aha …

Jenny: Eller hur, för om du pallar att vänta ut lite innan du fyller på med egna reflektioner så kan det komma helt nya saker från den du pratar med. Sånt som du kanske inte hade räknat med.

Jag: Okej! Bra! Shit! Jag är nog lite nervös, faktiskt.

Jenny: Det kommer gå jättebra, darling!

Och det gjorde det! hon är en sån klippa!

Läs mer om Jenny och hennes böcker: KLICKA HÄR!

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

 

 

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s