Gästblogg: Susan Casserfelt

Susan_DSC_1996_med_WAP_PLF_DTC1080x1541

Bygga flotte

Som så många andra blev jag refuserad. En av nejtack-breven stack ut med ett lektörsutlåtande som en liten tröst. Manuset ‘liknade Åsa Larssons Solstorm men den egensinniga konstnären i boken var inte trovärdig’. Stärkt av liknelsen och med tanke på att jag faktiskt hade en väninna som var precis lika knasig som konstnärskaraktären Zeta, beslutade jag mig för att ge ut mitt manus ”på eget förlag” som det så tjusigt heter när man är egenutgivare.

  • Refusering med ett lektörsutlåtande kräver oftast åtminstone en redgieringsvända till (eller bara ett annat förlag).
  • Om du bara får standardrefuseringar innebär det ofta att manuset behöver fördjupas och att något saknas. Men ge inte upp för det!

Efter fyra stora redigeringsvändor kastade jag mig 2013 ut på okänt vatten. Det visade sig vara en bred och lynnig flod. Tidvis spännande men många gånger omöjligt att se vart hän det bar och vad som väntade.

Att sugas ned i farliga virvlar

Jag minns Bokmässan 2013. Stod i Egenutgivarnas brokiga monter, mellan böcker om andra världskriget och hemmaritade sagoböcker. Sålde tre storpocket på fyra dagar. Såg avundsjukt över till andra sidan gången, in i det nystartade förlagets monter. Där var det idel glam och party. Lockande, om jag ändå fick bli utgiven där, tänkte jag. Jag hade kunnat offra, kanske inte ena handen men i alla fall mamma, för att vara med i deras gäng. Drygt ett år senare hade förlaget gått i konkurs, utan att betala ut ett öre i författararvoden.

  • Innan du skriver på kontrakt med förlaget som vill ge ut din /ljud/bok så be Författarförbundets jurister att läsa igenom avtalet. De gör det gratis, så missa inte den möjligheten. Sen är det försent.
  • Fråga förlaget vad de har för utgivningsplan. Marknadsföring?
  • Kontakta författare på förlaget och hör hur det verkar, egentligen, bakom den glammiga ytan. Allt som glimmar är inte guld.
  • Hybridförlagen är en lösning för många drömmande författare, men tänk på att de i grund och botten också vill tjäna pengar på dig.

Att driva på floden utan motor

Egenutgivarflotten var alltså sjösatt. Pallvis med böcker tryckta i Polen och levererade till radhuset. Efter bokmässan tog det fart. Jag hade tur som lyckades ta mig in på en pocketlista och den vägen sälja närmare 7000 ex av debutboken. Exakt hur det gick till vet jag inte, men en förklaring var att boken kom med i näthandels mejlutskick. Vad skulle jag ha gjort annorlunda idag? Kanske kämpat mer för att få ett förlagskontrakt? Samtidigt lärde jag mig mycket som egenutgivare.

  • Stora kedjorna tar nästan uteslutande bara in böcker via centralinköp, vilket endast lämnar nätbokhandeln som kanal för egenutgivaren.
  • De flesta författare måste marknadsföra sig själva, oavsett förlagsmodell.
  • Enklare som okänd författare att sälja pocket än inbunden.
  • Det är mycket jobb med att producera en bok och förlagen besitter kunskap.

Sällskap på färden

Efter att under ett par års tid ha drivit runt på floden körde en större motorbåt upp jäms med min lilla flotte. Ett av Sveriges större ljudboksproducenter, WAP, hade fått upp ögonen för mina historier och ville ge ut dem som ljudböcker. Jag kastade över en tamp. Till min stora lycka valde de Katarina Ewerlöf som inläsare. Under det gångna året har Prästens lilla flicka och efterföljaren Den tatuerade cirkeln (som kom ut 2016) gjort succé på Storytel med förstaplacering och totalt 54 000 lyssningar. Det i sin tur attraherade det nystartade förlaget MiMa inom Modernistagruppen som gav ut de båda böckerna i nyutgåva, så att de nu också finns i vanliga bokhandeln.

 

Att lyckas på färden

Bygg din historia så bra du bara kan. Ta proffshjälp, gå skrivarkursen och gå med i textkritikgrupper som för exempelvis Sören Bondeson. Bered dig på att ta fram årorna vid motström och ge för bövelen inte upp. Förlagen vill inte bara ha bra historier utan även författare som kan sälja. Och som författare kommer du att få öva på marknadsföring, som att skriva om dig själv i tredje person och be folk att rösta på dig och din bok. Om du lyckas med det så kanske du, precis som jag, blir nominerad till årets ljudbok en dag.

https://storaljudbokspriset.se/omrostning/basta-spanning-2017/

Så gå nu genast in och rösta på Prästens lilla flicka 😉 och lycka till med din bok!

 

Susan Casserfelt sålde på egen hand 7000 ex av debutdeckaren Prästens lilla flicka. Med sina psykologiska spänningsromaner har hon i år nominerats till Stora ljudbokspriset.

Det här inlägget postades i Debut, Egenutgivning, Gästbloggare, ljudbok, Skrivprocessen och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s