Intelligens eller galenskap?

Två dagar till deadline och jag jobbar dygnet runt. Skriver om och ändrar. Ändrar och skriver om. Gemensamt är att jag aldrig blir nöjd.

”Herregud, det ser ut som Palme-rummet här”, brukar folk säga när de kommer in på mitt kontor som getts det smakfulla namnet Stockholm psycho AB. Men faktum är att det är sant. Rummet har förvandlats till ett kaos. Överallt ligger högar med papper och anteckningar. Sidorna är fulla med flärpar och små notislappar sitter uppklistrade på de märkligaste platser.

Själv sitter jag uppklistrad i en stol med nacken krökt som en gams över datorn. Håret har jag trasslat ihop till en knut som hålls på plats med en penna och min klädsel är högst tvivelaktig. För dagen är jag klädd i trasiga jeans, bikini (har ignorerat att tvätta på alldeles för lång tid) och en för stor genomskinlig T-shirt.

Sedan en tid tillbaka består också all eventuell föda av mikrad färdigmat och pepparkakor.

Det enda som snurrar i min hjärna just nu är manuset. Vad tänker Harriet (min huvudkaraktär)? Hur svarar hennes chef? Är det för rörigt? Vad ska jag stryka? Jag har umgåtts så mycket med karaktärna att det framträder som levande personer för mig och jag är till och med rädd att jag pratar högt med dem när ingen hör.

Det är nu jag önskar att det som upptar så stor del av min tid också håller någon form av verkshöjd. Annars är jag helt enkelt bara galen.

För dig som inte är bekant med uttrycket kan jag nämna att verkshöjd är ett mått på ett verks originalitet och begreppet brukar användas för att definiera en nivå av personligt skapande. Det innebär i princip att ett verk inte ska kunna framställas av någon annan. Helt enkelt den unika formen, uttrycket och gestaltningen.

Uppvaknandet kom när det under kvällen ringde på dörren. Efter pinsamt lång tid bestämde jag mig för att öppna och möttes av ett:

”Hej, vi är era nya grannar.” En glad familj på fyra stirrade tillbaka på mig och i deras blickar kunde jag se skräcken.

”Nej alltså jag håller bara verkshöjd, jag har en unik form i mitt uttryck”, skulle jag just svara när jag insåg att det var överflödigt. Det var så tydligt vilken tanke som for genom deras huvuden.

Den här människan är inte klok.

Istället rusade jag till datorn och googlade ”tio tecken på galenskap.” Döm om min förvåning när rubriken ”Är du en kåt nattuggla som lever lite ohälsosamt är du förmodligen intelligent”, hamnade överst på träfflistan. Som ni förstår klickade jag givetvis upp artikeln som bjöd på chocking news.

Intelligenta människor har nämligen tydligen följande gemensamt (enligt någon jätteordentlig brittisk studie):

  1. De är uppe på nätterna (och hinner därför längre i sin utveckling)
  2. De pratar med sig själva (om det är i lugn och sansad ton är det ett tecken på att du är riktigt bright)
  3. De tänker mycket på att tänka (metakognitiva)
  4. De tar inte hand om sig själva (äter onyttigt, dricker mycket alkohol och kaffe och använder i värsta fall droger).

Så, om du känner igen dig ett uns i beskrivningen ovan, två dagar före deadline, kan jag lugna dig med att du är helt normal men förmodligen bara jättesmart.

12 reaktioner på ”Intelligens eller galenskap?

  1. Anna, du är så briljant och rolig! Jag skrattar så tårarna rinner och det behövde jag sannerligen idag. Ligger med foten i högläge efter en operation och har galet tråkigt. Eller hade kanske jag skulle säga för ditt inlägg ändrade på det. Och tänk att även jag är nog smart. Inte galen, bara smart. Så himla bra att få veta det 😀 Bara att läsa punkt 1-4 ju. Härligt att du blev klar i tid. Såg ngt inlägg om det idag. Grattis! Och tack för dina härliga inlägg. Du måste fortsätta blogga! 👌🤗

  2. Hahaha roligt som vanligt! Klart vi är smarta! Det enda som aldrig någonsin passar in på mig är det där med att sitta uppe hela nätterna. Jag gillar att sova alldeles för mycket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s