Grattis Finland 100 år!

forlaget_michaela_von_kugelgen_2017_webres-001

Foto: Niklas Sandström.

Här i Finland är det en lite annorlunda dag i dag. Det är nämligen vår självständighetsdag – och inte vilken självständighetsdag som helst utan i år firar vi 100 år av självständighet! Men vad var det egentligen som hände före den 6 december 1917 och varför borde svenskar ha koll på det?

Faktum är att Finland fram till 1809 var en del av Sverige. Ja vi har faktiskt varit en del av Sverige en längre tid än Skåne! Under perioden 1809–1917 var vi en autonom del av Ryssland men för 100 år sedan blev vi alltså självständiga.

Varför denna historielektion du kanske undrar nu. Jo men för att jag som finlandssvensk börjar vara så himla trött på att förklara varför jag pratar svenska – eller ännu värre: höra kommentarer som ”oj så bra svenska du pratar!” Eh tack, det är mitt modersmål.

Som majoriteten av finlandssvenskarna har jag gått i skola på svenska. Jag har studerat på svenska. Jag spelar handboll på svenska. Det är faktiskt så att största delen av mina kompisar pratar svenska. Fastän jag är helt tvåspråkig från födseln, och har alltså alltid pratat både finska och svenska, är svenskan det språk som dominerar mitt liv och min vardag.

Därför har jag också valt att skriva på svenska. Det känns mest naturligt. Men jag måste ändå erkänna att jag är nyfiken på att skriva också på finska, men det får bli nån gång senare i livet. Just nu ligger fokus på svenskan, något jag skrev ett inlägg om tidigare i år.

Men vad vet gemene svensk om Finland – eller oss finlandssvenskar som faktiskt delar språk med er? De flesta brukar väl säga Mark Levengood och Mumin – varav bägge faktiskt råkar vara finlandssvenskar. Men det finns ju så många fler, framförallt bland författarna. Tänk nu på Ulla-Lena Lundberg, Monika Fagerholm, Kjell Westö, Maria Turtschaninoff, Johanna Holmström (också alla dessa finlandssvenska). Här i Finland har vi massvis av bra kultur och annat spännande att dela med oss av. Och till svenskens stora glädje finns det också mycket bra på svenska! 

Så i dag uppmanar jag dig, kära svenska granne, att läsa på om Finland. Kanske låna en bok av en finländsk författare. Men framförallt: blicka österut och kanske till och med boka en resa till Finland!

Och i kväll kan du höja en skål för grannen som fixat de 100 första åren som självständig nation. Själv bänkar jag mig i tv-soffan för att se på när närmare 2000 inbjudna gäster skakar hand med vår president Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio på slottsbalen. Ja. Det är faktiskt så vi firar. Genom att se på folk som går på finfest på presidentslottet. Den biten kunde vi faktiskt jobba på, men annars är vi rätt bra på mycket här på andra sidan Östersjön! Hurra och grattis 100-åriga Finland!

P.S. Har du varit i Finland eller är du sugen på ett besök?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s