Påverkar andras texter mitt skrivande?

Bild Marica Kallner2017

Tjo!

Mina dagar är fulla av text. Som skrivpedagog läser jag kursdeltagares texter och ger respons och handledning. Som lektör läser jag författares manus och gör utlåtanden. Läsningen finns hela tiden bredvid skrivandet. Påverkar det mitt skapande?

När jag i en kurs pratar om respons och vad det är, understryker jag alltid att responsen är till för författaren. Som ett hjälpmedel, ett verktyg för att jobba vidare med texten. Men jag brukar också påpeka att respons även är bra för den som ger den. Här menar jag inte lär dig av någon annans misstag. Det menar jag absolut inte. Det jag tänker på är vår egen läsutveckling.

I responsen läser vi på ett annat sätt än när vi nöjes läser. Vi undersöker texten, vi analyserar den. Vi försöker förstå den. Hur den är uppbyggd, hur den är skriven, vad texten ger och vad texten gör. När vi läser och ger respons blir vi mer textvana. Vi blir bättre läsare och det kan vi plocka med oss in i vårt eget skrivrum.

Jag använder lästekniken i skrivandet. Ger respons på det jag skrivit själv. Analyserar texten och försöker (men lyckas inte alltid) låtsas att det inte är min egen. Det hjälper. Alltså påverkar arbetet med andras texter mitt eget skrivande – men inte negativt. Det gör mig till en bättre läsare, och det gör mig till en bättre författare.

p.s Vad har du för erfarenhet av att arbeta med andras texter? d.s

2 reaktioner på ”Påverkar andras texter mitt skrivande?

  1. Jag har läst andras manus som testläsare (gett respons som troligtvis varit mer i detalj än om en läsare som inte skriver) och läst en hel del noveller ungefär som en lektör skulle göra. Jag tycker det är väldigt givande för mig som skrivande person. Och roligt.

    Jag har läst din bok nu, Det som får plats. Väldigt fin bok som ger mig nya insikter. Du behärskar verkligen konsten att skildra en människas liv på bara några sidor i en novell. Ett fragment ur ett liv, som du själv nämner. T.ex. i novellen Fredrika är känslan omedelbar, jag förstår direkt att relationen inte är bra. De korta meningarna ger en tydlig känsla av hur dåligt Tina mår. Jag inspireras av ditt sätt att skriva noveller. Håller med dig om att ibland vill jag få en glimt av persons liv och sen få fundera, men inte veta. När jag läste JD Salingers novellsamling Nio Noveller tänkte jag att han gör precis så. Han bara slutar rätt som det är. Det finns inget att knyta ihop. Han sätter helt enkel punkt.

    • Javisst är det givande att arbeta med andras texter.

      Åh, vad glad jag blir över det du säger om min bok! Värmer verkligen..Vad roligt att du fått några nya insikter av boken, och att du blir inspirerad till att skriva fler noveller. Tack så mycket för din fina kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s