Jul midsommar! jul midsommar! En hinner ju inte med!

IMG_6247Så var jag här igen. På ön utanför Nordafrikas västkust. För exakt ett år sedan satt jag här på terrassen och funderade och funderade. Solen gled sakta ner i Atlanten, det fräste till och den ljumma decemberkvällen kylnade på. Hmm … inte helt lätt det här. Jag slog ihop datorn och gick och hämtade en tröja. Gjorde en kaffe. Öppnade datorn igen. Vad skulle jag säga för ultrasmart om mig själv och boken jag skrivit? Jag hade precis dagarna innan fått reda på att jag blivit antagen till Debutantbloggen 2017. Tillsammans med fyra andra nykläckta skrivartyper skulle jag representera den här fina traditionen. Och den första januari skulle det hela dra igång. Här gällde det att få till något stort! Jag vred och vände, slängde och skrev om. Kollade andra bloggar och insåg att det fanns många sätt att göra det här på. Många hade en så självklar och lättsam ton, som att de pratade direkt med läsarna. Jag försökte få till det där raka talspråkiga men det ville sig inte riktigt. Det var inte jag. Jag fick väl helt enkelt inse att jag är lite fyrkantig … Det tog mig fem dagar att få till det första inlägget! Och sedan när jag publicerat det gick jag ändå in och fortsatte ändra i det flera gånger.

Sedan dess har det blivit femtio till. Ett varje fredag. Och i början tog det verkligen alldeles för lång tid. Men efter ett tag började jag få en mindre prestigefylld inställning till det hela, tror jag. Slappnade av lite. Vågade vänta in och se vad som dök upp i huvudet. Då hände det i stället att jag blev alldeles för självsäker – det gick ju så himla smidigt förra veckan så det skulle nog komma ut något snitsigt på torsdagskvällen den här veckan också. Men plötsligt satt jag där, stirrandes på skärmen medan dagen bytte namn och timmarna innan jag skulle upp till jobbet försvann skrämmande snabbt. Jag ska erkänna att det fanns stunder när jag var beredd att bara lägga ut en ångestbild på mig själv med texten: ”Tyvärr! Slut som artist – återkommer nästa fredag – förhoppningsvis!”.

Men det har varit så otroligt roligt och lärorikt att ”tvingas” göra detta. Så nyttigt att behöva formulera tankarna kring skrivandet. Både när det gäller själva debutboken och även annat från mitt nya liv som publicerad författare. Det här året har gått så jäkla fort. Tycker jag nu när jag befinner mig i slutet av det. I januari kändes det olidligt långt till augusti, när boken var planerad att komma. Så mycket har hänt. Mycket som jag inte riktigt hunnit med att landa i. Inte haft tid att känna efter och ta in ordentligt. Men i cyberrymden ligger faktisk nu en version nedtecknad, av ett av det roligaste och märkligaste året i mitt liv. Jag läser igenom mina alster och visst, det finns mycket jag vill ändra på, men jag blir också väldigt glad att året är dokumenterat. Jag kan plocka fram en fredag i arkivet och minnas hur det kändes att sätta sista kommatecknet och skicka iväg bokmanuset till tryck. Jag kan läsa om hur det gick till när jag satt i teve och pratade om Down under. Och det står ganska bra beskrivet när det slog mig att nu skulle ju faktiskt mamma kunna läsa …

Jag har ett inlägg kvar innan vi lämnar över till nya gänget, men jag vill passa på att tacka alla er som har läst och lyssnat på mitt pågående. Tack för att ni varit själva anledningen till att jag försökt förmedla vad det inneburit för mig – att vara debutant. Tack alla!

 

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår.

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Debut, debutantåret, debutantbloggen, Down under, Johan Ehn. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s