Det var en gång …

Skärmavbild 2017-12-28 kl. 12.05.52

Fotografer: Pappa, Ylva Nyberg Bentancor, Ola Kjelbye

”Det var en gång en liten kille som hade väldigt många världar inne i sitt huvud. Han gick ofta lite för sig själv på skolgården. Nere vid stängslet, bakom fotbollsplanen, kunde man se honom gå och mumla för sig själv medan han slog armarna om sig, föll till marken, kämpade sig upp igen, och tycktes helt uppslukad i en sfär bortom denna. Om man smugit sig riktigt nära, utan att bli upptäckt, hade man fått ta del av en historia om en vandring i bister snöstorm, med honom som ledare för en grupp barn som alla frös, var hungriga och som drog en benig get efter sig – han hade nyligen hört Radioteaterns version av Barnen från Frostmofjället. Ett litet tillägg i hans egen tolkning var att de alla måste passa sig för att inte råka andas in dimman som dansade över den frusna fjällsjön. Gjorde man det kunde tuberkulosen slå till och då gick man en säker död till mötes, hostandes blod.

Killen hade en del fina kompisar men också några grymma fiender. Individer som dök upp här och där och gjorde att han ofta gick omkring med en klump i magen och en längtan långt bort. Han försökte övertyga sig om att det måste ligga något speciellt bakom alla prövningar som skickades hans väg. Men så växte han upp och tog sig till slut därifrån. Tänkte att nu drar jag ut i världen, hittar vad jag söker, och så blir allt bra och toppen för alltid! Och mycket vackert kom verkligen i hans väg. Men såklart – instoppat mellan allt det ljusa på hans resa fanns naturligtvis även det mörka som kommer med att vara människa. Historierna i hans huvud fanns där alltid, och hjälpte till att reda i förvirringen. Att dikta ihop ett stycke liv, med karaktärer och händelser, där han bestämde vad som sades och vad som gjordes, blev ofta en räddning när demonerna knackade på dörren.

En dag efter många försök hade han fått ihop en särskild historia. En som lånade mycket från hans egen. Han skickade iväg den med posten och den hamnade på en magisk plats som samlar in berättelser, och har du tur så förvandlar de just dina ord till en bok! Han hade tur och i slutet av juli 2017 gick en dröm i uppfyllelse, när hans första bok stod i hyllorna för hela världen att ta del av.”

Ja … om det är någon som inte fattat så är killen alltså jag, boken är min debutroman Down under, och det här – är mitt sista inlägg! Jag är så glad och tacksam för att jag fått chansen att prata med er här på Debutantbloggen om allt knasigt kring processen att ge ut en bok. Tack för all uppmuntran, för frågor, för tips, och för att ni läst mina alster! Nu är det dags för mig att lämna den här arenan och ge plats åt nästa kull. Så tack för mig och hoppas vi hörs och ses i andra sammanhang där historier berättas!

Ha det gott/Johan

Veckans låt från  Down under-spellistan, musiken som flödade ur freestylen och räddade mina tonår (Och ja – den här har varit med en gång förut men den är ju så bra och passar perfekt!).

Om ni vill fortsätta att ha kontakt, kolla gärna in på mitt Instagramkonto; johanjimehn

Om johan ehn

Skådespelare, dramatiker, och nu även författare, boende i Stockholm - även ganska skillad hobbybagare och vegetarisk kock.
Det här inlägget postades i Debut, debutantåret, Down under, Hbtq, Johan Ehn, musik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det var en gång …

  1. annisvensson skriver:

    Vilken fantastiskt fin berättelse! Och det slår mig hur det kommer sig hur vissa berättelser blir antagna, utgivna och lästa. Hur självklart och viktigt det är hur berättelser som dina får komma ut och ta sin plats i världen. I en värld som (kanske mer än någonsin) behöver de här berättelserna. Tack för dina inlägg och för att jag fått läsa. Du är grym! Lycka till med ditt fortsatta skrivande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s