Jag kan skriva, jag är inte rädd

01_JennyGromarkWennberg_Foto_HenrikBerglund

Foto: Henrik Berglund

Hej!

Jag heter Jenny och kommer att blogga på måndagar. Om skrivande och om att våga gå sin egen väg.

Redan innan jag lärde mig alfabetet ville jag bli författare. Som 17-åring skrev jag en novell, uppmuntrad av min lärare i svenska på Göteborgs Högre Samskola. Ett par år senare skickade jag in den till Vecko-Revyns stora novellpristävling. Och jag vann!

Sen gjorde jag det sämsta valet någonsin. Jag trodde inte på mig själv tillräckligt mycket för att fortsätta drömma om att bli författare. Efter ett par år slutade jag helt att skriva dikter och noveller. Trots att en förläggare i juryn ringt blev det aldrig en roman.

Jag ville ändå skriva. Så jag sökte och kom in på journalistutbildningen i Göteborg. Direkt efter det copylinjen på Berghs i Stockholm. Copylinjen var och är en drömutbildning. Fast jag var rädd att inte få jobb, att inte duga. Självkänslan var på avgrundslåg nivå. Det räckte inte att jag fick jobb innan utbildningen var klar.

Mina 20 år i reklambranschen har varit fyllda av kreativa utmaningar. Jag har gjort mitt bästa. Jobbat som en gam. Snuddat vid den berömda väggen. Jag är tacksam för allt jag har fått vara med om. Spelat in reklamfilm i London strax före IT-bubblan och bott på mytomspunna The Groucho Club. Jobbat med några av Sveriges (världens!) bästa regissörer, fotografer och konstnärer. Myntat uttrycket Knark är bajs. Jag har till och med hälsat på Kanye West under arbetstid.

Samtidigt har det skavt. Värst var tillfället när en vän från tonåren, en mycket framgångsrik konstnär som vågat gå sin egen väg, frågade hur det gick med skrivandet. Ingen hade frågat på flera år. Men vännen kom ihåg mina drömmar och uppmuntrade mig att börja skriva igen. Det var så fint och det gjorde så ont. Jag vågade inte. Hellre hyfsad copywriter än misslyckad författare.

Så gick det några år till och jag fyllde 40. Då fick jag den finaste present jag någonsin fått. En skrivarkurs! Min man Erik visste att det skavde. Trots att jag aldrig pratade om det. Och när dörren till det andra skrivandet öppnades igen efter 20 år gick den inte att stänga. Sedan dess har jag skrivit så fort det funnits tid. Skrivit så mycket att jag till och med sagt upp mig från jobbet för att bli manusförfattarstudent på heltid.

Jag har börjat en ny resa. Eller snarare fortsatt där jag hoppade av – i ren och skär skräck. Nu är jag Stig-Helmer från Sällskapsresan. Han som botade sin flygrädsla med en kurs och positiva affirmationer. Nu ska jag också ut och flyga. Jag kan skriva, jag är inte rädd.

För snart ett år sen vann jag ännu en skrivtävling. Tidningen Skrivas och Storytels stora ljudbokstävling. Ändå vågade jag inte riktigt tro när förläggaren på Storytel berättade att redaktionen skrattat högt åt min pilot. Jag var tvungen att dubbelkolla att de verkligen menade det och att det betydde att det skulle bli en hel serie.

Jag kommer att debutera som författare med komedin Kämpa tjejer! en Storytel Original ljudbokserie 2018. Jag är sjukt stolt och glad. Det vore fantastiskt roligt om du vill lyssna på boken när den är klar!

Jag kan skriva, jag är inte rädd.

 

Om Jenny Gromark Wennberg

Debuterade 2018 med komedin "Kämpa tjejer!" efter att ha vunnit tidningen Skrivas och Storytels stora ljudbokstävling 2017.
Det här inlägget postades i Debut, Jenny Gromark Wennberg, Kämpa tjejer och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Jag kan skriva, jag är inte rädd

 1. Ping: Jennys debutantår: jag vågade! | Debutantbloggen

 2. Ping: Skriva författarpresentation | Debutantbloggen

 3. Svante Hoogland skriver:

  Uppmuntrande ord till oss alla med ”ambitioner”. Skrivlusten tycks kunna pyra länge i det tysta för att så plötsligt flamma upp i stor skala. Grattis till framgången!
  .

  • Jenny Gromark Wennberg skriver:

   Tack!! Hoppas kunna fortsätta muntra upp här på bloggen under året som kommer. Ambitioner är början på allt. Kör bara kör!

 4. annisvensson skriver:

  Hej Jenny, vilken intressant berättelse och vilken resa du gjort. Så himla härligt att du till sist hamnade där du hör hemma och att nu satsar helhjärtat på din dröm 🙂 Ska bli kul att läsa fler inlägg och så småningom lyssna på Kämpa tjejer!

 5. Christina Lindström skriver:

  Ser fram emot att lyssna på Kämpa tjejer! Har en känsla av att det kommer att gå väldigt bra för dig med ditt skrivande…

 6. Det ska bli roligt att läsa dina inlägg framöver. Och jag känner igen mig i skrivpausen. Det är alldeles för lätt att tappa tilltron på sin egen förmåga. Härligt att du hittade tillbaka till skrivandet igen. 😊

  • Jenny Gromark Wennberg skriver:

   Tusen tack och tack för peppen! Jag hoppas att också jag kan bidra med det framöver! 🙂

 7. Ska bli jättekul att följa dig!

 8. bagstam skriver:

  Det här skrivlivet kommer gå lysande Jenny! Så coolt att våga! Ser jättemycket fram emot att lyssna på Kämpa tjejer! Kram

  • Jenny Gromark Wennberg skriver:

   Tack Anna, peppen är ovärderlig. Så fint att ha en skrivvän och bloggexpert som stöd! Så kul att vi följs åt i detta skrivliv. Kramar i massor!

 9. bookangelsite skriver:

  Välkommen Jenny! Ser fram emot att läsa dina inlägg. Så roligt att du vågat ta steget att skriva en egen bok. Stort lycka till och gott nytt år!

  • Jenny Gromark Wennberg skriver:

   Tack snälla! Det är så roligt och så läskigt på samma gång. Vi ses på bloggen och gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s