Att komma ut som en skrivande person

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

Precis som jag verkar det vara många som håller sin skrivardröm hemlig för omgivningen väldigt länge. Det finns säkert massor av olika anledningar till det, men en av anledningarna är nog att ens texter är en stor del av en själv. De kommer från ens innersta rum och då är det känsligt att få sin text bedömd av andra.
En annan anledning kan vara att många inte är insatta i förlagsbranschen och därför inte vet hur försvinnande liten chans det är att få ett förlagskontrakt, särskilt hos de stora förlagen. Då kan det vara jobbigt om omgivningen förväntar sig att det snart ska komma ut en bok. De kanske inte förstår att det kan ta år av försök innan en lyckas. OM en någonsin lyckas.

Mitt allra första steg som jag tog i att komma ut som en skrivande person var när jag för många år sedan anmälde mig till min första skrivarkurs i att skriva för barn och ungdom på Skrivarakademin. Jag minns hur otroligt läskigt och utlämnade det kändes att för första gången låta andra få läsa mina texter. Det var verkligen som att blotta sin själ. Men rädslan och ångesten förbyttes snabbt mot motivation och stärkt självförtroende.

Mitt andra steg i att komma ut som en skrivande person var när jag hade följt Debutantbloggen ett tag och vågade mig på att gå på Debutantpicknicken som det årets Debutantbloggare ordnade. Jag fångades till och med på bild från det tillfället.
Att gå dit utan att känna en enda person var väldigt nervöst, men det var så befriande och givande att träffa andra skrivande personer, både sådana som jag som drömde om utgivning och sådana som hade fått sina efterlängtade förlagskontrakt. Efter att jag hade vågat mig på att gå på Debutantpicknicken vågade jag sedan gå på alltfler skrivrelaterade mingel och releasefester och det har gett så många värdefulla författarkollegor.
Att skriva kan vara ensamt och branschen är förunderlig. Då är det otroligt skönt att ha några att prata med och vädra sina tankar, sin ångest eller bolla idéer med.

Så ett hett tips från mig är: Våga komma ut som en skrivande person och träffa andra likasinnade! Det kommer hjälpa dig väldigt mycket i ditt fortsatta skrivande.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att komma ut som en skrivande person

 1. annisvensson skriver:

  Hej! Håller helt med dig. Mina första skrivarkurser var en aha-upplevelse. Att träffa och umgås med likasinnade som delar samma passion är väldigt givande. Jag skriver alltid mer efter en träff eller en kurs med skrivare. Dessutom utvecklas man ju väldigt mycket av att både ta emot och ge feedback. Blir kul att följa dig här!

  • Mia Kim skriver:

   Hej, kul att du också har positiva erfarenheter av skrivarkurser och av att träffa andra som skriver. Det borde helt enkelt finnas fler forum där skrivande personer kan träffas!
   Ja, att ge och få feedback är det jag har lärt mig mest av.
   Tack för att du följer!

 2. bookangelsite skriver:

  Hej Mia! Välkommen! Ska bli intressant att följa dina inlägg. Önskar dig lycka till!

 3. Ingrid skriver:

  Hej Mia och välkommen till Debutantbloggen som jag följt i flera år för att jag själv skriver, men aldrig vågat outa mig. Ditt inlägg träffade mitt i hjärtat. Det där med självförtroendet och omgivningens förväntningar har gjort att jag inte kommit vidare med skrivandet. När jag berättade för omgivningen att jag höll på att skriva en roman, blev förväntningarna så stora, att jag fick skrivkramp. När någon frågar, säger jag att jag lagt skrivandet på hyllan……

  • Mia Kim skriver:

   Hej Ingrid, åh, det både värmer och skär i hjärtat när jag läser ditt inlägg.
   Mitt tips är att du fortfarande kan hålla skrivandet hemligt för omgivningen om du inte orkar med deras förväntningar, men ändå kan gå på skrivträffar av olika slag där du får träffa andra som skriver. Andra skrivande personer förstår och genomgår samma våndor. Det finns ju även möjlighet att få kontakt med andra som skriver på nätet. Är du t ex med i FB-gruppen ”Författare på Facebook” eller ”Författarsällskapet”?
   Om du har råd kan du även ta hjälp av en författarcoach så att du kommer vidare med ditt skrivande. Lycka till och vad du än gör, sluta inte att skriva!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s