Ett hybridförlag, vad är det?

DSC03878 ret

Foto: Jakob Almer

Jag tror inte att jag har träffat på någon som vet vad ett hybridförlag är. Men i ärlighetens namn hade jag själv ingen koll på det när jag först fick mitt antagningsbesked. Jag satt med ett positivt svar och kunde inte riktigt förstå om det var bra eller dåligt. Efter att ha lagt ner flera timmar på google insåg jag följande:

1. Vilken möjlighet.
2. Vilken utmaning.
3. Wow!

Vi börjar från grunden. Hur särskiljer sig då ett hybridförlag från traditionell utgivning? Den största skillnaden är att jag som författare investerar pengar i utgivningen. Som en debutant är man en risk hos alla förlag, därför vågar många inte alltid satsa på ett helt okej manus. Ett manus som kanske i slutändan blir en storsäljare. Men där kommer hybridförlagen in i bilden. Det finns fortfarande ett noggrant urval, då förlagen skall kunna stå bakom boken. När jag nu pratar hybridförlag syftar jag på seriösa och etablerade hybridförlag. Det kan säkert finnas rötägg även bland denna typ av förlag, så det gäller att ha koll då det ändå är en del pengar man investerar. Enda anledningen till att jag kunde göra detta var för att jag hade tur nog att vinna på triss… nej, det händer ju aldrig 😉 Jag hade dock tur med att gå med vinst när vi sålde vår lägenhet.

Då jag är med och betalar betyder det att jag får 100 % av vinsten från alla böcker som jag säljer själv. Medan förlaget tar en del av kakan när jag säljer via näthandlare – så som Adlibris och Bokus. Man kan säga att man blir en delägare och att författarskapet blir mer åt entreprenörhållet. Du är inte egenutgivare för du har ett förlag bakom dig som sköter vissa punkter. Men genom att jag har mer inflytande över boken betyder det att jag exempelvis får välja redaktör och illustratör till omslaget. Jag är även ensam ansvarig för marknadsföringen. Alla beslut jag har fattat hittills har jag gjort utifrån att jag ska få en sådan bra produkt som möjligt. En bok som går att sälja så att jag får min investering tillbaka, och gärna mycket mer. Jag läste nyligen en artikel om min förlagskollega Michael Wiander där han i en intervju tog upp att författare inte ska behöva välja mellan pengar och att vara kreatör. Utan att man ska kunna få vara båda. Det är just den dörren ett hybridförlag öppnar upp. Jag har ett förlag som hjälper och stöttar mig och genom att jag får mestadels av vinsten själv har jag också möjlighet att med min debutbok ta den till en nivå där jag kan få en rimlig inkomst.

Det finns så mycket mer jag vill berätta om hybridförlag men vi sparar det till en annan gång. Vi har ju hela året framför oss. Dessutom kommer i princip alla mina inlägg präglas av detta, då det är en sådan viktig del i min utgivning.

IMG_5581

Så här såg det ut i slutet av december när jag fick hemlevererat mina 1000 böcker. Det var tungt att bära in, kan jag meddela 😉

 

10 reaktioner på ”Ett hybridförlag, vad är det?

 1. Hej,

  Vad spännande inlägg!
  Jag har fått ett erbjudande från LAVA förlag om ett hybridkontrakt. Jag hittar inte så mycket information om förlaget på nätet, anser du de vara ett seriöst förlag?

 2. Hej. Jag sitter just nu i samma situation som du då. Hur mycket fick du betala och hur många böcker blev då tryckta?
  Skulle vara hemskt tacksam för svar. Då jag inte heller är gjord av pengar…
  Ha det gotr. Åsa

  • Hej, jag fick tryckt 1000böcker och jag kan inte riktigt säga exakt vad tryckkostnaden gick på men mellan 20-30 000:- sedan tillkommer kostnader för om du vill ha lektör/redaktörsläsning och korrekturläsning. I slutändan blir det en del pengar så det var verkligen inget förhastat beslut för min del. Men om man har tid för att sälja böckerna kan det också ses som en investering. Då beroende på hur mycket pengar man lägger på tryck o kostnader omkring kan man få tillbaka pengarna om du säljer ca 400-500 böcker och då har du fortfarande ca hälften av böckerna kvar för att gå på vinst på. Ifall du har fler tankar och funderingar är det bara att fråga. Du kan även maila mig på Veronica.almer@gmail.com Lycka till!

 3. Spännande att läsa ditt inlägg! Jag har fått erbjudande om utgivning via Visto förlag på min biografi och har varit så förvirrad om jag ska våga satsa eller inte. Om man ska vänta på eventuella svar från traditionellt förlag eller köra på detta… (Har bara fått svar från Visto än så länge). Vet fortfarande inte, men kändes lugnande att se någon mer som gjort detta! =)

  • Har alldeles glömt bort att svara på din kommentar men jag hoppas att du känner dig nöjd med beslutet du fattade. Lycka till med din biografi!

 4. Av de hybridförlag som finns känner jag bara till Hoi sedan tidigare. Vad fick dig att välja Visto? Och finns det fler liknande förlag som gått mig förbi? Inte rena självpubliceringstjänster alltså.

  • Visto Förlag är ett tryggt och varmt förlag med stor kompetens. Visto har även bra avtal. Hoi är också ett välkänt och tryggt hybridförlag men de har väldigt dyra tjänster. Hittade en lista på Barnboksförlagets hemsida där de listar några hybridförlag som du kan titta på 🙂 http://www.barnboksforlag.se/hybrid-forlag/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s