Varför skriver du barnböcker?

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

Det är en rätt vanlig fråga som barnboksförfattare får har jag förstått. Antagligen för att barnböcker inte ses som ”riktiga” böcker. Just den frågan har jag inte fått, än. Men jag tänkte ta tillfälligt i akt att svara på den frågan.

Ända sedan jag kom på att det var skrivandet jag ville satsa på var det självklart att det var just barnböcker jag ville skriva. Och det här var långt innan jag hade egna barn.

Varför barnböcker då?
Jag tror att det är för att jag var med om mina starkaste läsupplevelser som barn. Minnena från alla de där gångerna som mina föräldrar läste för mig sitter djupt rotade i mig. Stunder då inget annat existerade än jag, dem och fantasin. Och tryggheten det gav att få höra sin favoritbok om och om igen.
Än idag när jag slår upp barnböcker som jag hörde som liten minns jag känslorna de böckerna väckte hos mig som barn. Tänk vad fantastiskt att vissa barnböcker lever kvar i en hela livet! Vilka andra böcker har så stor inverkan på en person? Jag minns knappt vad en bok jag läste för några månader sedan handlade om i detalj. Jag minns om jag tyckte den var bra eller dålig, men inte så mycket mer. Numera är det tydligen guldfiskminne som gäller.

Tänk att få skriva en bok som kan påverka en människa hela livet! Vilken obeskrivligt häftig känsla!
En annan anledning till att jag vill skriva just barnböcker är också att jag alltid har tyckt väldigt mycket om barn. Och jag minns själv hur det var att vara barn, vilka tankar jag hade och vad jag tyckte om att göra. Det var en lycklig och tämligen bekymmersfri tid. Jag tyckte om att vara barn.

Förutom allt detta är barnböcker viktiga även av andra skäl. Det pratas mycket om vikten av att läsa samtidigt som högläsningen för barn minskar. Läsningen och ordförrådet grundas som barn. Så det är väl ingen tvekan om hur viktiga barnböcker är.

En sjuåring har i genomsnitt ett ordförråd på 7 000 ord.
En 17-åring som läser och/eller lyssnar till texter och som har blivit läst för som liten har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord, men en 17-åring som inte läser har ett ordförråd på 15 000-17 000 ord.
För att klara av ett vanligt vuxenliv, att hänga med i nyhetssändningar, förstå en tidningsartikel och att kunna följa instruktioner och anvisningar, krävs cirka 50 000 ord.
(Källa: Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet)

Det där säger väl allt.

Vid varje jul och varje gång mina barn fyller år får de alltid minst en bok i present. Det har jag sagt till dem också. Att det alltid kommer att vara så. Jag vill visa att böcker är något fint att få och något att uppskatta.
Om du ändå ska ge en sak, varför inte ge något som kan lämna ett bestående avtryck för resten av livet?

IMG_4056

 

3 reaktioner på ”Varför skriver du barnböcker?

  1. Håller med på alla punkter – även det där med dagens guldfiskminne… :-/ Jag ger också alltid bort böcker till mina barn när det är presentdags (och även annars, köper en hel del på loppis). Det är ju även min favoritpresent att få själv 😀 Däremot har jag av någon anledning aldrig varit sugen på att skriva böcker. Jag inbillar mig att det är mycket svårare än att skriva för vuxna?

    • Vad roligt att höra att du också alltid ger böcker till dina barn! Loppis är ett bra tips. Bilderböcker kan ju vara rätt dyra, särskilt om en köper många. 😉

      Ja, du har helt rätt i att det är mycket svårare att skriva för barn än för vuxna!! Det kommer att bli ett inlägg om det senare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s