Slutversion tredje gången gillt

Emelie-Novotny_021_c Stefan TellFoto: Stefan Tell

Jag har ynnesten att jobba tillsammans med en redaktör som inte nöjer sig. Vilket gör att jag har lämnat slutversion av mitt manus säkert tre gånger nu. Varje gång har jag fått tillbaka texten för att det är någon ynka liten detalj som inte är perfekt. Jag har ändrat och därefter fått tillbaka det ytterligare en gång för att det är något annat som måste åtgärdas. I söndags skickade jag in manuset ännu en gång.

Jag har skrivit på det som nu ska bli Vänd rätt upp i snart fem år. Jag har inte jobbat på manuset varje dag de här fem åren, inte ens varje vecka, ibland har det till och med gått månader, för text behöver ju vila emellanåt. Men närvaron av texten, karaktärerna och berättelsen har format min vardag och mitt liv under lång tid.

På ett sätt är romanskrivandet det ultimata sällskapet. Jag drabbas ofta av den existentiella ensamheten. Det spelar ingen roll att jag nästan alltid har familj och vänner omkring mig. Då är romankaraktärerna det ultimata sällskapet. Tillsammans med dem är jag aldrig ensam.

I fem år har jag följt Ylva, Nicole och Fredrik, jag har glatt mig åt och våndats med dem. Jag har blivit förälskad med dem, känt hopplöshet med dem och tillsammans med dem utvecklat det band som hästtjejer utvecklar med sina hästar. Jag har sett ett föl växa sig igenom sin första sommar.

När jag lämnade manus i söndags, skojade jag med familjen om att imorgon sitter jag här med nya ändringar, men i måndags kom det inget manus i retur. Trots att jag har övat mig på att lämna manus flera gånger nu kom det lite som en chock: nu finns det ingen återvändo längre. Så nu sitter jag här i min ensamhet utan välkända kompisar att umgås med, nej, jag menar utan manus att redigera.

Självklart har vi jobb kvar att göra innan det finns en tryckfärdig version. Manuset ska för första gången sättas som boksidor så att texten flödar korrekt över sidorna. Därefter ska vi läsa korr. De sista korrigeringarna med omslaget ska göras när vi vet hur bred ryggen kommer att bli. Och jag ska börja vänja mig vid tanken på att jag faktiskt har skrivit en bok.

Annonser

Om Emelie Novotny

Debuterar med hästboken "Vänd rätt upp" på Bonnier Carlsen i maj 2018.
Det här inlägget postades i Debut, Emelie Novotny, Hästbok, Korrektur, redigering, Ungdomslitteratur, Vänd rätt upp. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Slutversion tredje gången gillt

  1. Emelie Novotny skriver:

    Hej Sofie, vad roligt! Jag ser fram emot att höra om din läsupplevelse!

  2. Sofie skriver:

    Det blir fint när det finns en helt färdig bok, den ser jag fram emot att läsa 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s