Temavecka: Mias antagningshistoria – 2 x ja

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

De flesta som skriver och har vågat skicka in till förlag har varit med om det. Refuseringar. Besvikelsen är lika stor varje gång. Det är hoppet om att ens dröm ska gå i uppfyllelse som går i kras. Och det gör ont. Väldigt ont. Sedan börjar det om på nytt med väntan på svar från andra förlag. En väntar och hoppas. Drömmer och längtar. Och väntar ännu mer.

En dag efter drygt en månads väntan efter manusutskick fick jag ett mejl som var annorlunda från de jag hade fått tidigare. Jag hade visserligen fått ett par positiva refuseringar, dvs nej med personliga motiveringar, så jag hade börjat få upp hoppet. Kanske, kanske skulle det gå vägen den här gången. Det här mejlet kom från Olika förlag och det stod att två personer på förlaget hade läst och gillat mitt manus och att de nu skulle skicka det vidare till en tredje person på förlaget som jobbade på en annan ort. Sedan skulle de återkomma till mig med besked.
Om det var en plågsam väntan innan, så var den nu olidlig. Att veta att en är nära och sedan få ett nej skulle kännas ännu tyngre än en ”vanlig” refusering. Medan jag gick där och plågades ännu mer än vanligt fick jag ett mejl från ett annat förlag. Och det förlaget sa ja till mitt manus! Det var en smått overklig känsla. För första gången hade jag fått ett positivt besked. Det skulle alltså faktiskt kunna bli en bok av mitt manus! Jag svarade och skrev som det var att jag väntade definitivt besked från ett annat förlag och frågade om jag fick vänta några dagar med att lämna besked. Jag hörde snabbt som ögat av mig till Olika förlag och skrev att jag hade fått ja från ett annat förlag och frågade om de hade något besked att ge mig. Detta var på en fredag och de bad att få återkomma med besked efter helgen. Ännu mera olidlig väntan. Men sedan kom det. Antagningsbeskedet. Med ord som gjorde mig så in i själen glad:

Jag tycker personligen att det du har gjort känns så unikt, du skriver med glimten i ögat och har en väldigt bra känsla för språk.”

Jag vet inte om det kan bli mycket finare än så. Det värmer i hjärtat än idag när jag läser de där orden.
Det var ju inte klokt. Här hade jag gått och fått ”nej”, ”nej” och ”nej” och nu hade jag helt plötsligt fått två ”ja” för ett manus som jag hade slitit så länge och hårt med. Inte konstigt att glädjetårarna rann! Och nu skulle jag alltså välja förlag. Det var faktiskt mer ångestfyllt än jag kunde ana. Tänk om jag valde ”fel”. Jag ställde lite frågor till båda förlagen och jag ringde även och pratade med en av Författarförbundets jurister. Jag pratade även med författarkollegor som har böcker utgivna på respektive förlag. Jag valde sedan med hjärtat, hjärnan och magkänslan och det blev Olika förlag.

Det här var för snart två år sedan. Nu börjar det äntligen kännas verkligt. Att jag om 7-8 månader får hålla min debutbok i handen. Eller nej förresten, det där känns ju faktiskt väldigt overkligt.

 

 

2 reaktioner på ”Temavecka: Mias antagningshistoria – 2 x ja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s