Gästbloggare: Jonas Joelson

Jonas

Varför skriva?

För sex år sedan år sedan gav jag ut en roman. Liksom alla andra debutanter trodde jag att jag skulle bli världsberömd, rik och lycklig omedelbart. Så blev det förstås inte. Jag gjorde några intervjuer, fick några recensioner och blev översatt till finska. Sedan var världen klar med mig. Hep.

Istället för att skriva satsade jag därefter på något som är ännu mer krävande: barn. Två stycken.

År gick. Det började klia i fingrarna igen. Men naiviteten var borta. Den fruktansvärda frågan ekade i huvudet: Varför?

Varför skriva? Helt seriöst. Varför? Världen styrs av en arg clown och planeten går under inom ett sekel om vi inte gör om och gör rätt. Varför skriva? Och ännu värre: varför skriva litterärt? Det ger inga pengar, ingen större ära, få bryr sig. Världen brinner, varför då sätta sig ned och författa? De intellektuella säger att man måste tro på litteraturen. Det är nog sant. Man måste tro. Men vad händer om man inte tror? När den avlägsna tonen av meningslöshet kommer allt närmare och tar över?

Det är faktiskt då det kommer: Därför. Därför att utan skrivandet är allt gråare. Mer mekaniskt. Meningslöst. Med skrivandet kan magin ske. För en liten stund slipper jag mig själv. All sorg, alla besvikelser, all leda. Därför. För att livet är för futtigt annars. För att det är för trångt, moralistiskt, tråkigt utan. För att jag för meningslös. Eftersom att när jag hör orden. Rytmen. Ord efter ord. Meningarna. Läten som blir text som betyder något. Och när jag färdas in där och bokstäverna är uppspända på en tråd som jag kan dra i och det kommer mer och mer och tillslut är det är som en stor våg som bryter över mig och den gamle elit-knarkaren Hunter S Thomson sa någon gång att skrivandet är den bästa drog han någonsin provat; som att få vara gud för en stund. Som att få höra själva tillvaron uttrycka sig genom min penna.

Varför skriva? För att slippa denna värld en liten stund och samtidigt komma närmare den. Varför läsa? För att få längta. För att få känna. För att här, bland orden, kan skärvorna passa ihop för en stund, och att det går att förstå.

Sedan tar världen vid igen.

Om mig: Gav ut romanen Tabula Rasa Hotels 2012. Fick till och med stipendium efteråt. Har kämpat för att förvalta det och att hitta fokus, ro, tid, pengar, plats och motivation att skriva igen. Arbetstitel på den svåra (?) andra boken nu: Det enkla livet.

 

Det här inlägget postades i Bok två, Författarliv, Gästbloggare och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästbloggare: Jonas Joelson

  1. Emelie Novotny skriver:

    Vad roligt att läsa att du fortfarande har hopp om andra boken Jonas, jag ser fram emot att läsa den så småningom – för jag är helt övertygad av att världen blir lite bättre av dina texter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s