Att våga äga sin genre

DSC03878 ret

Foto: Jakob Almer

Jag har aldrig läst en roman av en nobelpristagare. För mig, som läsare, har det aldrig handlat om vad som är fint utan snarare vad som är underhållande och gör mig glad. Men trots det har jag allt för länge skämts för det jag läst och ännu mer för det jag skrivit. Men inte nu längre.

Under min tonårstid var kärleksböcker vackra, underbara och skrivna av Jane Austen medan tantsnusk var något som min mamma läste. Det skulle dröja ett bra tag innan jag förstod att de växer på samma träd. Ett romanceträd. Men även om de kom från samma genre så tyckte jag under min uppväxt (på 80 och 90-talet) att nyskriven romance uppfattades av andra som något sunkigt och snuskigt. Det var något man såg ner på.

All denna negativitet som snurrade kring genren gjorde att när jag började arbeta på min första romance så berättade jag inte vad jag faktiskt höll på att skriva. När folk frågade mig mumlade jag något om kärlek och valde istället att säga att jag tidigare hade skrivit en fantasy (vadå, irrelevant svar ;). I samma veva funderade jag på om jag inte kunde skriva en deckare istället, det hade väl varit så mycket lättare att stå bakom en sådan. Jag kom på en intrig men efter några rader fann jag mig åter i romantiken och funderade på hur offret och ”den onde”, som inte alls var ond utan bara missförstådd, kunde bli ett par i slutet. Jag hamnar alltid där, det kvittar vilken genre jag försöker mig på. Romance var min grej och det var helt klart dags att erkänna det. Jag steg ut ur mörkret på vacklande ben.

I samband med förberedelserna inför bokreleasen har jag vågat använda begreppet romance mer stolt och kunnigt, precis så som genren är värd. Jag gjorde några signeringar precis när jag fick hem böckerna. Då provade jag på att säga att det var en romance men folk förstod inte riktigt. Jag förklarade att det handlade om en kärleksrelation och allt för ofta möttes jag av kommentarer som ”Asch, sånt där fjantigt” och ”lyckliga slut är alldeles för flummigt”. Eller frasen som dödar; ”Jag läser bara deckare”. Jag fann mig själv leende åt kommentaren och i tystnad försökte jag tänka rationellt. Alla får ju läsa vad de vill men ett romancemonster i mig väcktes till liv och det ville bara räcka fingret! Jag har inget emot deckare, det är bara den ständiga motvinden som irriterar.

Jag har alltså gått från att inte våga förknippas med romance till att ha ett romancemonster i mig som vill tvinga på alla romance. Inte bara min egen bok utan jag brukar håva fram hela högen med svensk romance. Men hellre det. Att jag äntligen vågar stå upp för genren. För som jag påpekade tidigare, den här genren är i min värld den bästa som finns och förtjänar därför all uppmärksamhet den kan få. Ifall boken uppfyller kriterierna för romance, kalla då inte den för feel-good. Och kalla det definitivt inte tantsnusk! Handlingen centreras kring en kärleksrelation mellan två parter men det är också så mycket mer. Det finns så tunga, aktuella och fina ämnen i svensk romance idag. Det är starka kvinnor som redan har en röst, som vågar drömma och är stolta för den person dem är. Det är män som behandlar kvinnor med respekt och som förstår att ett nej är ett nej. Det är böcker som låter baksidor i samhället kliva upp i spotlighten. Man berörs. Skratt och tårar, men i slutändan lämnas du som läsare i en lycklig känsla. Det är WOW!

För om jag som svensk romanceförfattare inte vågar äga genren, hur ska då de svenska romanceläsarna göra det? Det är ju tillsammans som vi får genren ut ur tantsnuskträsket. Jag vacklar inte längre, utan jag står upp med rak rygg och förklarar nu högt min kärlek för kärleken.

IMG_6121

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Romance, Veronica Almer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att våga äga sin genre

  1. Elisabet Nielsen skriver:

    Så fint skrivet, Veronica! Du är en del av romancevågen som sveper över Sverige, Det man snart kommer att kalla det svenska romancundret (efter förlaga av det svenska deckarundret).

    Och tantsnuskträsket – klockrent!

  2. Simona skriver:

    Vad fint, Veronica! Romancerevolution is coming! Ps. Igår försökte jag köpa din bok, men den var slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s